Zuid-Holland staat aan het begin van de transitie naar de circulaire economie. Momenteel is slechts 9% van het gebruik van goederen circulair. Een grote opgave die Zuid-Holland naar schatting op de langere termijn zo’n 10.000 banen kan bieden. Het eindbeeld van de circulaire economie is ambitieus: grondstoffen worden hoogwaardig benut en hergebruikt. Waar nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen ingezet. Er zijn nieuwe productiemethodes, de producten zijn heel anders van ontwerp dan in 2018 en er zijn nieuwe manieren van consumeren. Dit vraagt ook om een andere inrichting van woonwijken en industrieterreinen.
Circulaire uitgangspunten als het maximaliseren van herbruikbaarheid en het minimaliseren van waardevernietiging in producten en grondstoffen, kunnen in alle sectoren worden toegepast. Gegeven de regionale woningbouwopgave en de sterk ontwikkelde tuinbouwsector en het chemiecluster zet InnovationQuarter de komende jaren vooralsnog in op prioriteiten binnen de gebouwde omgeving, chemie en plastics.
Gebouwde omgeving
Samen met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties worden nieuwe businessmodellen ontwikkeld, zoals het project ‘Building as a service’. Samen met het circulaire platform ‘Cirkelstad’ werken wij aan een regionaal breed netwerk waarin nieuwe innovaties aandacht krijgen, en ontwikkeld en vertaald worden naar business cases.
Industrie
In de chemie is aandacht voor nieuwe grondstoffen zoals biomassa, waterstof en CO2 die de basis zijn voor nieuwe producten en brandstoffen. Daarbij wordt gekeken welke technologieën het beste aansluiten in het huidige ecosysteem. Op industrieel niveau zijn de financieringsinstrumenten op dit moment niet toereikend om nieuwe ontwikkelingen goed te ondersteunen. Daarom wordt onderzoek gedaan naar een circulair fonds dan wel een breder multisectorfonds voor investeringen in transitieprojecten. Wat betreft strategische acquisitie richt InnovationQuarter zich vooral op bedrijven met impact op circulaire economie en werkgelegenheid.
Plastics
Plastic P>ACT is een aanpak die ketens in onze regio in actie brengt rondom de ambitieuze doelstellingen van het Plastic Pact NL. Gezamenlijk bouwen we aan een Zuid-Hollands ecosysteem voor kunststoffen op basis van hernieuwbaarheid. Plastic P>ACT versnelt de transitie naar een circulaire kunststofketen. Dit doen we door goede voorbeelden de ruimte en ondersteuning te bieden en te ontwikkelen en/of opschalen.
Het bedrijfsleven wordt door de regionale ontwikkelingsmaatschappijen gestimuleerd tot het aangaan van ketenuitdagingen. Via ketenprojecten wordt gebouwd aan een circulair plastic ecosysteem. De ketenprojecten hebben de potentie om als hefboomfunctie te fungeren richting de circulaire kunststofketen. Samen met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties draagt InnovationQuarter bij aan het ontwikkelen van maatschappelijke business cases.
Onze partners in de sector Circulair
Recycling en hoogwaardig hergebruik zijn belangrijke bouwstenen in de transitie naar een circulaire economie, waarin natuurlijke hulpbronnen als energie, water en biologische materialen hernieuwbaar zijn. Daardoor houden hulpbronnen hun waarde en worden schadelijke effecten vermeden. Zuid-Holland heeft, onder meer met zijn haven-industrieel complex, een goede uitgangspositie om leidend te zijn in deze transitie.
Universiteiten, kennisinstellingen, steden en bedrijven bundelen hun krachten om herhaalbare en schaalbare cleantech-initiatieven te selecteren en te initiëren, vaak met nieuwe combinaties van knowhow en samenwerkingsverbanden in de regio Delft – Rotterdam – Drechtsteden. Clean Tech Delta werkt samen met leden en partners om de implementatiekloof tussen een idee en een duurzaam bedrijf te dichten. Clean Tech Delta biedt zakelijke en projectondersteuning en bevordert, coördineert en ondersteunt cleantech-mogelijkheden.
Greenport West-Holland is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden, onderwijs- en kennisinstellingen. Samen werken deze partijen aan een gezonde, vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. Dit cluster bevat alle bedrijven en organisaties die actief zijn op het gebied van voeding en sierteelt: van handelaren tot productiebedrijven en van veredelaars tot logistieke bedrijven. De Greenport onderzoekt welke acties nodig zijn voor die gezonde, vitale en duurzame toekomst: de ondernemers hebben daarbij de regie; overheden en onderwijs- en kennisinstellingen faciliteren.