Terug naar overzicht

Beryl haalt groeifinanciering op voor het omzetten van afvalplastics in hoogwaardige wassen

De circulaire tech-startup Beryl Circular heeft groeifinanciering opgehaald bij GMP Group en Energietransitiefonds Rotterdam voor het opschalen van hun innovatieve techniek waarbij afvalplastics worden omgezet in technisch hoogwaardige wassen die gebruikt kunnen worden voor o.a. verpakkingen, poetsmiddelen, rubber en cosmetica. Beryl heeft tevens een subsidie gekregen van het Just Transition Fund. In deze volgende fase gaat Beryl een proefinstallatie opzetten bij PlantOne Rotterdam om haar nieuwe B-Wax technologie op te schalen.

Beryl Circular

De missie van Beryl is om jaarlijks 25.000 ton afvalplastics om te zetten in 20.000 ton technisch hoogwaardige wassen. Deze hoogwaardige wassen worden verwerkt in consumenten- of industriële producten om ze waterafstotend, afsluitbaar, flexibeler of gemakkelijker te verwerken te maken. De nieuwe B-Wax technologie is in staat om een breed scala aan plastic afval te verwerken, geleverd via bestaande inzamelings- en sorteerinstallaties in Europa. Er wordt gebruikgemaakt van afvalplastics die anders verbrand of gestort worden of in het milieu tot micro plastics ontleden. Na afronding van het proefprogramma in 2025 is de bouw van een commerciële B-Wax fabriek gepland voor 2027/2028 in Rotterdam. Bij uitbreiding van het aantal productielocaties is Europa is het op lange termijn mogelijk om een jaarproductie van 500.000 tons afvalplastics om te zetten in 400.000 ton hoogwaardige wassen.

Wassen worden gebruikt in kaarsen, verpakkingen, coatings, poetsmiddelen, lijmen, banden, rubber, cosmetica, persoonlijke verzorging en vele andere toepassingen. Het is een groeiende markt van €10 miljard per jaar, waarbij de meeste was nog steeds uit aardolie afkomstig is. Het gebruik van afvalplastics benadrukt de circulariteit van het B-Wax proces, waarbij het gebruik van olie wordt uitgesloten. Bovendien realiseren Europese kopers van wassen, als gevolg van zowel korte- als lange termijn geopolitieke veranderingen, dat ze hun wassen lokaal moeten gaan inkopen.

Beryl Circular

De technologie is schaalbaar en zelfvoorzienend in energie. De overtollige thermische energie die tijdens het proces ontstaat wordt omgezet en beschikbaar gesteld voor doorverkoop aan derden als elektriciteit en voor stadsverwarmingsnetten. De niet-fossiele technologie met lage CO2-uitstoot heeft al enthousiaste reacties ontvangen van potentiële afnemers van was.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Reinaud Struycken

Senior Investment Manager