Jouw partner op weg naar internationale groei

Aan de slag met jouw internationaliseringsambities

Graag leren wij jouw bedrijf en internationale ambities kennen, zodat we kunnen kijken hoe wij jou met ons netwerk in binnen- en buitenland het best kunnen ondersteunen bij jouw internationale plannen. Een internationaliseringstraject begint met een introductiegesprek, waarbij wij jouw bedrijf, ambities, behoeftes en kansen leren kennen. We verkennen welke van onze (collectieve) activiteiten daar het beste bij aansluiten. InnovationQuarter biedt voor elke fase in het internationaliseringsproces activiteiten en diensten aan. Waar dat zinvol is verwijzen wij door naar de juiste persoon binnen ons netwerk die relevante diepte-expertise bezit voor een specifiek vraagstuk.

1. Oriëntatie

Middels een introductiegesprek leren we eerst jouw bedrijf kennen, en helpen wij je met bepalen of jouw bedrijf klaar is om internationaal te groeien en in welke markt de grootste kansen liggen. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanreiken van marktinformatie.

2. Strategie

De oriëntatie geeft handvaten voor gedegen strategievorming. Onze sectorspecialisten begeleiden je middels diverse programma’s om in enkele weken / maanden een marktkeuze te maken en een go-to-market strategie te ontwikkelen.

3. Marktbetreding

Wij ondersteunen door ons internationale netwerk in te zetten met het leggen van strategische contacten. In deze fase kan deelname aan een handelsmissie of collectieve beursinzending helpen de eerste stappen te nemen in jouw doelmarkt.

3. Doorontwikkelen

Om internationaal succesvol te blijven moet je continu doorontwikkelen. Jouw bedrijf en klanten veranderen met de tijd, daarom moet je strategie regelmatig aangepast worden. Onze projectmanagers kunnen je in elke fase blijven helpen.

Sector-gerichte aanpak

Voor elke sector hebben andere aspecten invloed op de internationaliseringsstrategie. Het aanbieden van software of diensten is heel wat anders dan het exporteren van uw tuinbouwproducten. Onze expertise en activiteiten zijn gericht op de volgende vier sectoren:

Om een structurele en stabiele afzet te ontwikkelen in een buitenlandse markt, moet de hele organisatie daarop voorbereid en ingericht worden. Van inkoop, productie en logistiek tot sales en marketing moet geïnvesteerd worden in nieuwe kennis en procedures. Door dit goed op orde te hebben, wordt vertrouwen bij de klant gewekt en zal het steeds makkelijker worden om de relatie uit te bouwen en/of nieuwe klanten aan te trekken.

Bijna alle hightechbedrijven leveren hun producten ook over de Nederlandse grens. Dat is positief want het binnenhalen en bedienen van de eerste klant is moeilijker dan de tweede. De eerste praktische zaken zijn dan al aangepakt, zoals het bieden van onderhoud en advies ter plekke. Wij ondersteunen je bij je oriëntatie op nieuwe markten en als je al actief bent op een buitenlandse markt, helpen we je met inzicht krijgen in je groeimogelijkheden. Door een structurele exportaanpak vergroot je de efficiëntie binnen je bedrijf en daarmee je (financiële) positie.

Op basis van uitgebreide ervaring bieden wij advies over het zo effectief en efficiënt mogelijk opschalen van jouw internationale business. We beginnen een adviestraject met een uitgebreide kennismaking met Marit Kuypers, waaruit duidelijk wordt hoe we jouw hightechbedrijf het beste kunnen helpen internationaal te schalen.

Voor hightech bedrijven zien wij met name kansen, en zetten wij in op de volgende markten: België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Canada.

Marit Kuypers

Marit Kuypers

Projectmanager Internationalisering High Tech

marit.kuypers@innovationquarter.nl
+31614787499

Cybersecurity

Internationaal zakendoen in de cybersecuritysector is uitdagend, omdat services en diensten in deze sector vaak met sensitieve informatie in aanraking komen. Om deze reden stellen klanten hoge eisen aan buitenlandse aanbieders van diensten en producten. Daarbij staat vertrouwen centraal. Het is uitdagend en tijdrovend om dit als bedrijf alleen op te pakken en het benodigde niveau van vertrouwen te realiseren. InnovationQuarter helpt jouw bedrijf op meerdere manieren om deze vertrouwensbasis te leggen en zo sneller succesvol te worden in jouw doelmarkt.

Werkwijze

Graag leren we jou en je bedrijf beter kennen, om zo een zo goed mogelijk persoonlijk advies te kunnen geven. Op basis van een uitgebreide kennismaking met ons besluiten we hoe we jouw cybersecuritybedrijf het beste kunnen helpen internationaal te schalen.

Gebaseerd op onze kennis en ervaring, zien wij momenteel voor cybersecuritybedrijven voornamelijk kansen op de volgende markten: Canada, Zweden, Taiwan, Duitsland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk.

Martine Koole

Martine Koole

Project Manager Internationalisering Cybersecurity

martine.koole@innovationquarter.nl
+31 6 512 05 252

De transitie naar een schonere en duurzamere omgeving is een globale uitdaging, CO2-uitstoot stopt immers niet aan de grens. Op internationale markten zien we dan ook toenemende vraag naar oplossingen op het gebied van duurzame energie, circulariteit en gerelateerde gebieden. InnovationQuarter helpt jouw bedrijf op de toenemende marktvraag in te spelen door de juiste aansluiting in buitenlandse markten te vinden.

Per regio kan het erg verschillen hoe en door wie de lokaal gestelde klimaatdoelen gerealiseerd (moeten) worden. Wij helpen inzicht te krijgen in lokale marktstructuren en de laatste markt- en beleidsontwikkelingen zodat bedrijven hun propositie en strategie daarop kunnen aanpassen. Dit doen wij  bijvoorbeeld door het aanreiken van marktinformatie, begeleidingstrajecten voor strategievorming of -aanscherping of deelname aan een webinar.

Eenmaal een strategie bepaald, kan het een uitdaging zijn om de juiste connecties te leggen. Wij begeleiden bedrijven bij hun internationale markttoetreding door middel van introducties bij potentiële zakenpartners en marktexperts. Gezien het tijdsintensieve karakter van internationaal succes, bieden wij meerjarige trajecten aan. Daarbij leggen wij speciale nadruk op regio’s en thema’s waar wij specifieke kansen zien voor Zuid-Hollandse bedrijven, zoals de Nordics, de Oostkust van de VS en Duitsland. Onze focus ligt op duurzame bouw, stedelijke energiesystemen en waterstof.

Neem contact op met Anne de Vries om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Anne de Vries

Anne de Vries

Sr. Projectmanager Internationalisering Energie & Circulair

anne.devries@innovationquarter.nl
+31 6 225 46 065

In Zuid-Holland loopt de tuinbouwsector wereldwijd voorop, en dat biedt kansen. Als jij geïnteresseerd bent in internationale samenwerking en jouw technologie in de schijnwerpers wilt zetten als onderdeel van complete oplossingen voor de groeiende behoefte aan zelfvoorzienende voedselproductie, dan kunnen we samenwerken.

We bepalen als cluster waar de beste kansen liggen, hoe we nieuwe markten kunnen betreden en ons netwerk kunnen benutten. Denk aan introduceren bij overheden, belangenverenigingen en potentiële zakenpartners. Ons doel is om bedrijven te positioneren in doelmarkten via meerjarige programma’s, zoals de Partners for International Business (PIB) programma’s. Graag bespreken we hoe we jouw internationale ambities kunnen ondersteunen met ons uitgebreide netwerk in binnen- en buitenland.

Tiffany Meijer

Tiffany Meijer

Projectmanager Internationalisering

tiffany.meijer@innovationquarter.nl
+31 6 34148004

Onze diensten

Elk bedrijf is uniek en heeft eigen ambities, behoeften en kansen op de internationale markt. Deze elementen nemen wij mee in ons advies voor jouw internationaliseringstraject. Hier zijn de internationaliseringsdiensten die wij samen met onze partners aanbieden.

Handelsmissies

Handelsmissies kunnen je helpen bij introducties bij potentiele partners of klanten op je doelmarkt en bevorderen jouw reputatie als Nederlands bedrijf. Handelsmissies worden vaak georganiseerd door meerdere (semi-)publieke organisaties, waaronder de RVO. Ieder jaar vindt een groot aantal handelsmissies plaats, vaak onder leiding van een bewindspersoon.

Collectieve beursbezoeken

Door samen deel te nemen aan internationale vakbeurzen onder de vlag van het merk the Netherlands worden deuren geopend die anders voor jou als individuele ondernemer dicht zouden blijven. Met een gezamenlijke, deels gesubsidieerde stand bespaar jij als bedrijf kosten en tijd. Daarnaast zien wij dat het netwerken met de andere Nederlandse beursdeelnemers erg veel oplevert.

Partners for International Business (PIB)

Een Partners for International Business programma ontwikkelt de Nederlandse overheid samen met een Nederlands cluster van bedrijven en kennisinstellingen een 2- of 3-jarig actieplan. Hierin staan strategische activiteiten om een Nederlandse (sub-)sector in het algemeen en het cluster in het bijzonder zo goed mogelijk te positioneren in het buitenland.

Enterprise Europe Network (EEN)

Het Enterprise Europe Network ondersteunt innovatieve ondernemers kosteloos bij hun internationaliseringsvraagstukken. Het netwerk bestaat uit 600 organisaties in 68 landen. EEN werkt nationaal én internationaal samen met KvK’s, overheidsagentschappen en instellingen voor bedrijfs -,
innovatieontwikkeling en kenniscentra.

Global Market Entry Program

Global Market Entry Program is een business bootcamp die je in negen maanden klaar stoomt voor zakelijk succes in een ander land. Je volgt gezamenlijke workshops en krijgt persoonlijke begeleiding van (landen)experts: deskundigen van InnovationQuarter, The Hague & Partners én de kennispartners van het land waar jij heen wilt. Het programma is voor ondernemers die willen groeien op de Duitse, Franse of Deense/Zweedse markt.

Globalisers

Tijdens het Globaliser programma selecteer je de meest aantrekkelijke doelmarkt voor jouw bedrijf en ontwikkel je een go-to-market strategie, die dient als een solide basis voor het betreden van internationale doelmarkten.

Export Accelerator Program

Het Export Accelerator Program biedt ondersteuning bij het bereiken van internationale groei en het genereren van positieve cashflow uit het buitenland. Verken nieuwe buitenlandse markten, identificeer je klanten en leer hoe je ze het beste kunt benaderen. Ga van sporadische internationale orders naar een stabiele omzet uit het buitenland!

Market Expansion Programmes

Met verschillende internationale trade partners hebben wij overeenkomsten om aan weerszijde van de grens bedrijven op te vangen die willen uitbreiden naar de respectievelijke regio’s. Zo krijgen de bedrijven toegang tot het lokale netwerk en een werkplek op een gunstige locatie in het hart van het cluster.

Lees meer: onze internationaliseringsactiviteiten en ondernemersverhalen

Onze aankomende internationaliseringsactiviteiten

Globaliser Energy and Mobility

11-09-2024 tot 19-11-2024
Til jouw internationaliseringsproces binnen 12 weken naar een hoger niveau met begeleiding van ervar...

‘Let’s Connect’ 11 september

11-09-2024-16:00 tot 17:30
Carbon Capture – Ontwikkelingen in de tuinbouw rondom CO2 toepassingen Op woensdag 11 septembe...

Dutch Lounge op de Nordic Life Science Days 2024

17-09-2024 tot 19-09-2024
Ben je een Nederlands bedrijf of kennisorganisatie actief in biotech, medtech, een service provider ...

Enlit Europe: unveil the future of energy

21-10-2024 tot 24-10-2024
Join Enlit Europe Trade Mission 22-24 October 2024 | Milan, Italy Is your scale-up company providing...

Handelsmissie Duurzame Bouw Nordics

28-10-2024 tot 31-10-2024
Verken nieuwe marktkansen in Duurzame Bouw met de Handelsmissie naar de Nordics Ben je actief in de ...

Hier onder vindt u handige links van ons en onze partners:

InnovationQuarter is partner in het Trade & Innovate NL netwerk, samen met andere publieke partijen die bedrijven ondersteunen bij internationalisering. In dat netwerk vervult elke organisatie een andere rol. De rol van InnovationQuarter is:

Advies op maat

International business development is mensenwerk, en onze internationaliseringsexperts weten dat. Onze aanpak is daarom persoonlijk, en we denken mee vanaf de keuze voor internationalisering tot het betreden van de markt en daarna.

Verbinder

Omdat ons netwerk diep in het Zuid-Hollandse bedrijfsleven geworteld is, zijn wij een belangrijke schakel tussen individuele bedrijven en andere dienstverleners zoals RVO.

Expertise

Wij denken kritisch mee en hebben goed overzicht over wat er bij internationaal ondernemen komt kijken. Door onze sectorgerichte aanpak is ons advies altijd toegespitst op jouw specifieke sector.

Netwerk

Vanuit het Trade & Innovate NL netwerk en vanuit onze eigen activiteiten hebben wij directe toegang tot een uitgebreid netwerk over de hele wereld. Hierdoor zijn we jouw oren en ogen in het buitenland.

Foreign Investments

Wereldwijd promoten wij onze regio en leggen we contact met bedrijven die bij ons innovatieve ecosysteem passen. Wij assisteren bij vestiging, verhuizing en/of uitbreiding in de regio. Van startups tot multinationals, van R&D-faciliteiten tot marketing- & saleskantoren. InnovationQuarter werkt daarbij nauw samen met het Invest in Holland netwerk.

InnovationQuarter is partner in het nationale acquisitienetwerk voor buitenlandse investeringen in Nederland: Invest in Holland. Voor het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid naar de provincie Zuid-Holland werken wij samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en regiopartners Rotterdam Partners en The Hague Business Agency. Met elkaar zetten wij Nederland en met name de regio internationaal op de kaart als aantrekkelijke vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op.

Wieneke Pil

Wieneke Pil

Directiesecretaresse
Nieuwsbrief