Industrie
Hub van Europa voor op- en overslag, transport en verrijking van duurzame moleculen en elektronen.
De transitie naar een emissievrije samenleving is één van de grootste uitdagingen van onze tijd, ook voor Zuid-Holland. De provincie is, ten opzichte van de andere provincies, verantwoordelijk voor de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot. De regio Rotterdam stoot per inwoner meer CO2 uit dan waar ook ter wereld.
Tegelijkertijd heeft onze regio juist veel in huis om de energietransitie te versnellen. Mede op basis van een sterk industriecluster met grote bedrijven, bijbehorende infrastructuur, techniek & kennis (3 topuniversiteiten en verschillende fieldlabs en innovatiehubs), wet- en regelgeving en financiering heeft Zuid-Holland een hele sterke uitgangspositie.
Zuid-Holland kent een unieke bestaande infrastructuur voor warmte, CO2 en waterstof (H2). We beschikken over een overschot aan (rest)warmte en andere warmtebronnen. Daarnaast beschikken we in de nabije toekomst, door de snelle ontwikkeling op het gebied van offshore wind over duurzame elektriciteit. Dit zijn belangrijke ingrediënten die de transitie naar een CO2-emissievrij Zuid-Holland versnellen.
Recycling en hoogwaardig hergebruik zijn belangrijke bouwstenen in de transitie naar een circulaire economie. Hierin zijn natuurlijke hulpbronnen als energie, water en biologische materialen hernieuwbaar. Daardoor houden hulpbronnen hun waarde en worden schadelijke effecten vermeden. Zuid-Holland heeft, onder meer met zijn haven-industrieel complex, een goede uitgangspositie om leidend te zijn in deze transitie.
Universiteiten, kennisinstellingen, steden en bedrijven bundelen hun krachten om herhaalbare en schaalbare cleantech-initiatieven te selecteren en te initiëren, vaak met nieuwe combinaties van knowhow en samenwerkingsverbanden in de regio Delft – Rotterdam – Drechtsteden. Clean Tech Delta werkt samen met leden en partners om de implementatiekloof tussen een idee en een duurzaam bedrijf te dichten. Clean Tech Delta biedt zakelijke en projectondersteuning en bevordert, coördineert en ondersteunt cleantech-mogelijkheden.
Het doel van The Green Village is om de ontwikkeling en implementatie van radicale duurzaamheidsinnovaties te versnellen. Dit gebeurt door wetenschappers, ingenieurs, bedrijven, het publiek en de overheid bijeen te brengen op een inspirerende plek waar innovaties kunnen worden ontwikkeld, getest en gedemonstreerd door deze partners. In een experimentele, realistische setting, een waar levend laboratorium aan de TU Delft dat openstaat voor iedereen, ook voor jou.