Terug naar overzicht

UNIIQ-investering voor Leidse biotech startup Pelagen voor duurzamere manier om natuurlijke materialen zoals leer te produceren

Om van vee tot hoogwaardige materialen, zoals bont, leer en wol te komen, vindt er een aanzienlijke impact op het milieu plaats vanwege ontbossing, de uitstoot van broeikasgassen en mishandeling van dieren. Pelagen heeft een manier ontwikkeld om deze materialen met dezelfde kwaliteit te produceren maar dan zonder dieren. Op deze manier worden de meest vervuilende stappen in de productie van natuurlijke materialen overgeslagen. Met de investering van UNIIQ kan Pelagen haar technologie verder ontwikkelen. De investering werd bekendgemaakt door wethouder Fleur Spijker op het Leiden Bio Science Park.

De productie van materialen als leer, wol en bont is zeer vervuilend. Tijdens het productieproces worden grote hoeveelheden water, energie en chemicaliën gebruikt. Bijvoorbeeld, voor de productie van 1 kilo leer is maar liefst 15.000 liter water nodig. Daarnaast worden de gebruikte dieren vaak als handelswaar behandeld in plaats van als levende wezens. De huidige alternatieven, zoals veganistisch leer of imitatiebont, zijn niet altijd duurzaam omdat ze vaak plastic bevatten. Daarbij verschilt de ‘look and feel’ van deze alternatieven vaak behoorlijk van de originele dierlijke materialen.

V.l.n.r. Jasper Geselschap (UNIIQ), Nathal van Rijn (InnovationQuarter), Sasha Madhavji (Pelagen), Fleur Spijker (Gemeente Leiden), Wesley Johnson (Pelagen), Wout Rensink (Gemeente Leiden), Niels Schoonen (UNIIQ)

Pelagens technologie biedt het beste van twee werelden. De basis van Pelagens technologie is gebaseerd op dezelfde componenten als die in dierlijke materialen aanwezig zijn – de proteïnen in huid, haar en vacht. Door gebruik te maken van deze natuurlijke bouwstenen is het Pelagens ambitie om in een laboratorium de hoogwaardige materialen die we dagelijks gebruiken te repliceren zonder dieren(mishandeling), zonder de enorme impact op het milieu en zonder in te leveren op de kwaliteit.

“Wij zijn enorm dankbaar met de investering vanuit UNIIQ, en hun erkenning dat diepgaande innovatie alleen effectief tot stand kan komen wanneer een veelvoud aan stakeholders hun steun en expertise verleent”, aldus Sasha Madhavji CEO van Pelagen.

“UNIIQ vindt het belangrijk om in technologieën te investeren die een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. In Pelagen herkennen wij dit. Met haar technologie kunnen er kwalitatief goede materialen gemaakt worden zonder de negatieve impact op het milieu en dierenwelzijn”, aldus Jasper Geselschap, Fondsmanager UNIIQ.

Wilt u meer weten over Pelagen of financiering via UNIIQ?

Neem gerust contact met ons op.

Nieuwsbrief