CarbonX trekt groeifinanciering aan om stijgende grafiettekorten in de batterij industrie tegen te gaan
CarbonX, een Delftse deep-tech startup, heeft vandaag aangekondigd dat het een nieuwe groeifinancieringsronde heeft afgerond, mede geleid door Innovation Industries, InnovationQuarter en Borski Fund. De spin-off van de TU Delft uit 2014 ontwikkelde een innovatief koolstofanodemateriaal voor de batterij-industrie, dat een belangrijke oplossing zal zijn voor het verwachte tekort aan grafiet en de exportbeperkingen die China eerder deze maand heeft aangekondigd.
De oplossing voor het tekort aan grafiet
Een essentieel onderdeel van de batterij die nodig is voor elektrische voertuigen is grafiet, dat ongeveer de helft van een normale batterij uitmaakt. De vraag naar elektrische voertuigen zal naar verwachting aanzienlijk groeien, alleen de toeleveringsketens van grondstoffen kunnen dit tempo niet bijhouden. Ongeveer een derde van alle geproduceerde elektrische voertuigen in 2030 zal te maken krijgen met grafiettekorten. Dit komt wereldwijd neer op ongeveer 1 miljoen ton anodemateriaal, wat overeenkomt met een marktkans van $8 miljard. Bovendien kondigde China eerder vorige maand exportbeperkingen voor grafiet aan, waardoor de levering aan de VS en de EU wordt beperkt.
CarbonX, opgericht door Rutger Van Raalten en Daniela Sordi, heeft tot doel een oplossing te bieden voor de stijgende behoefte aan lokale aanvoer van cruciale grondstoffen voor de batterij-industrie. Oorspronkelijk ontwikkelde het bedrijf de technologie voor de bandenindustrie samen met de Nederlandse investeerder Sequoia BV en nu betreedt het de batterijmarkt en biedt het een kostenconcurrerend en duurzamer alternatief voor grafiet.
Lokale toeleveringsketens, lagere kosten en vermindering van CO2
CarbonX streeft ernaar onafhankelijkheid te creëren van de door China gedomineerde toeleveringsketen van natuurlijk grafiet door het opzetten van lokale toeleveringsketens, waarbij gebruik wordt gemaakt van een unieke emulsie-grondstoftechnologie om in grote volumes een nieuw koolstofanodemateriaal te produceren in regionale productiefaciliteiten voor carbon black.
De unieke grondstoftechnologie van CarbonX verbruikt weinig energie in vergelijking met synthetisch of natuurlijk grafiet, wat resulteert in lagere kosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Daniela Sordi, CTO van CarbonX legt uit: “Onze grondstoftechnologie kan naadloos worden geïntegreerd in bestaande productiefabrieken voor carbon black, wat resulteert in de productie van een nieuw gestructureerd koolstofmateriaal dat functioneert als een actief anodemateriaal, zoals grafiet. De unieke 3D-poreuze netwerkstructuur van CarbonX verbetert de elektronen- en lithium-ionoverdracht, terwijl deze nog steeds zeer samenpersend is om uitstekende batterijprestaties te bereiken. Bovendien ontwikkelen we in samenwerking met de industrie al snelladers en hoge energiedichtheidsklassen.”
Financiering voor commerciële groei
De financiering helpt CarbonX bij de volgende fase van commerciële groei. De nieuwe kapitaalinjectie zal CarbonX in staat stellen hun unieke materiaal verder te optimaliseren, de commerciële organisatie op te schalen en de productiecapaciteit te vergroten om toepassingen in grote volumes te ondersteunen.
CarbonX CEO Rutger van Raalten:
“In de nasleep van de exportbeperkingen die China eerder vorige maand heeft opgelegd, zien we een toenemende behoefte aan lokale toeleveringsketens. Met CarbonX-technologie stellen we de EU en de VS in staat om onafhankelijk van elkaar grondstoffen in te kopen. Niet alleen tegen lagere kosten per kWh, maar ook met een kleinere ecologische voetafdruk, die steeds belangrijker wordt voor de batterijindustrie.”
Jesse in ’t Velt, Senior Investment Manager bij InnovationQuarter:
“Timing, business case en management zijn allemaal perfect. Het ASML-verbod voor China leidde tot een Chinees grafietverbod voor het Westen. CarbonX kan nu altijd en overal duurzame volumes met betere prestaties leveren. Rutger en Daniela hebben samen met hun team indrukwekkende stappen gezet in de technologie roadmap en in de marktbenadering. Voor Nederland en de EU leidt dit tot meer zelfvoorzienendheid in de waardeketen van batterijen”.
“De diepgaande materiaalkennis van zowel de oprichters als de R&D-faciliteiten onder leiding van Daniela zijn een unieke aanwinst voor het bedrijf. Dankzij de drop-in-oplossing en de bewezen grootschalige productie kan CarbonX snel opschalen. Het draait allemaal om timing. Rutger en Daniela onderhielden jarenlang contact; in 2023 erkenden we de uitstekende vooruitgang van CarbonX op het gebied van batterijprestaties, het dreigende tekort aan grafiet en de behoefte aan nearshoring-toeleveringsketens. Als gevolg hiervan zijn Borski Fund, Innovation Industries en InnovationQuarter gaan samenwerken om de langetermijngroei van dit impactgedreven en diverse oprichtersteam te stimuleren. De nieuwe investeerdersgroep brengt uitgebreide ervaring met deeptech, batterijontwikkeling en groeidynamiek met zich mee om het bedrijf te ondersteunen bij zijn internationale expansie”, Bertrand van Leersum; investmentmanager Borski Fund.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.