Terug naar overzicht

ZorgTech in podcast Over Morgen

ActiZ en Fundis praten over de toekomst van de ouderenzorg in de podcastreeks Over Morgen. Jeroen Westermann gaat in gesprek met innovatiespecialisten, millennials, zestigers en (zorg)bestuurders over ouder worden en de zorg voor ouderen. In aflevering 5 spreekt hij Menno Gravemaker van Momo Medical en Marieke Kodde van InnovationQuarter over hun samenwerking in het innovatieprogramma ZorgTech. Momo Medical ontwikkelt een bedsensor voor ouderen in verpleeghuizen. ZorgTech helpt die innovatie op te schalen. Wanneer is iets innovatie, wat is er nodig om die te doen slagen? Luister mee. De podcast staat nu online.

De toekomst van ouderenzorg

Menno Gravemaker is de oprichter van Momo Medical, dat een bedsensor ontwikkelde voor het verpleeghuis. Deze innovatie geeft verzorgenden in de avond- en nachtdienst meer overzicht en inzicht in het slaapritme van hun cliënten, die hierdoor een betere nachtrust krijgen. De BedSense helpt bovendien complicaties als decubitus (doorligwonden) en valincidenten te voorkomen. 

Marieke werkt als senior business developer bij InnovationQuarter en is programmamanager van het Innovatieprogramma ZorgTech, een samenwerking tussen MRDH, InnovationQuarter, Medical Delta, TNO en de provincie Zuid-Holland. Dit programma laat kansrijke innovaties de weg naar de gezondheidszorg sneller vinden. Projectconsortia bestaande uit een bedrijf, zorgorganisatie en fieldlab kunnen financiering krijgen om hun innovatie in de praktijk te testen en doorontwikkelen.

Wanneer is iets eigenlijk een innovatie? Menno en Marieke zijn het er roerend over eens: alleen als het waarde toevoegt in de praktijk, kun je iets een innovatie noemen. ‘Technologisch kan er zoveel, als je maar de verbinding weet te maken met de mensen die het gaan gebruiken. Dan merk je dat er een heleboel dingen, die we in ons dagelijks werk doen, heel goed ondersteund kunnen worden met innovatieve oplossingen.’ 

In de podcastaflevering vertelt Menno over zijn bedsensor en wat het zorgprofessionals, maar ook cliënten oplevert. En we horen Marieke, die ons meeneemt in de wereld van innovatie, binnen en buiten de zorg.

Meer weten?

Beluister hier de podcast. Meer weten over het innovatieproject? Lees dan het eerder verschenen verhaal: ‘Betere nachtrust in verpleeghuizen met BedSense van Momo Medical’.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Marieke Kodde

Senior Business Developer