Terug naar overzicht

Veiligheidsuitdagingen voor kritieke infrastructuur door opkomst van quantumtechnologie

De meest recente update van het Quantum Technology and Critical Infrastructure-rapport, uitgegeven door Birch Consultants, in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en de Provincie Zuid-Holland, werpt een scherp licht op de ontwikkelingen binnen het Nederlandse quantumtechnologie-ecosysteem. Het rapport biedt een overzicht van de vooruitgang op verschillende roadmaps van typen qbits en benadrukt de huidige stand van zaken. Eén van de conclusies is dat de dreiging van quantumcomputers reëler wordt, en nieuwe algoritmen in combinatie met voldoende rekenkracht huidige gegevensversleutelingsprotocollen kunnen kraken. Dit vormt een bijzondere dreiging voor sterk gedigitaliseerde kritieke infrastructuren, zoals die in de energiesector, waterbeheer, logistiek, bankwezen, telecommunicatie en intellectual property (IP) voor high-tech bedrijven.

Razendsnelle ontwikkelingen rondom quantumtechnologie

Terwijl quantumtechnologie in rap tempo volwassen wordt, groeit de rekenkracht van quantumcomputers exponentieel, waardoor ze in staat zijn algoritmen veel sneller uit te voeren dan hun klassieke tegenhangers, de traditionele computersystemen. Deze vooruitgang is niet alleen veelbelovend voor innovatie, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder de dreiging van ‘harvest attacks’.

Een ‘harvest attack’ is een tactiek waarbij kwaadwillende partijen versleutelde gegevens stelen en elders opslaan, met het doel deze later te ontcijferen met behulp van een krachtige quantumcomputer. Hierbij oogsten aanvallers gegevens in afwachting van de dag waarop quantumtechnologieën voldoende geavanceerd zijn om de versleuteling te doorbreken. Deze methode van gegevensoogsten vormt een aanzienlijke bedreiging voor kritieke infrastructuren, vooral omdat quantumcomputers steeds dichterbij komen. Niet alleen betreft het gevoelige informatie, maar ook cruciale gegevens over intellectueel eigendom en andere waardevolle assets.

Migratie van je data vergt tijd en het Birch rapport toont aan dat er nu al een urgentie is om je kritieke data te beveiligen.

Investeren in quantumveilige technologieën

Het rapport onderstreept de noodzaak voor overheden, gemeentelijke instanties en organisaties met kritieke infrastructuren om proactief te anticiperen op de opkomst van quantumcomputers. Cruciaal hierbij is de combinatie van investeringen in quantumveilige technologieën en een zorgvuldige integratie van deze technologieën in bestaande systemen.

Download Birch rapport

Wat zijn de consequenties van quantumcomputers voor de veiligheid van kritische infrastructuren in vitale sectoren van Zuid-Holland en Nederland? En moeten we ons nu al beveiligen? In het Birch rapport kan je meer lezen hierover.

Ook instappen, een pilot doen of een proof-of-concept maken?

Neem gerust contact met ons op.

Jacqueline Schardijn

Jacqueline Schardijn

Senior Business Developer Digital Technology
Nieuwsbrief