Testen met drijvende zonnepanelen op Oostvoornse Meer nu echt van start
Corona betekende ook voor het Energie & Klimaat project drijvende zonnepanelen wat vertraging. De bedrijven die hun technieken testen komen namelijk onder meer uit Spanje en Portugal. Toch is geprobeerd zoveel mogelijk vaart in het project te houden. Inmiddels liggen de eerste twee drijvende zonnevelden en deze week komt daar nummer drie bij. Het project is nu echt van start en TV Rijnmond kwam een kijkje nemen en maakte een mooi item.
Fieldlab Westvoorne creëert op het Oostvoornse Meer een eiland met drijvende zonnepanelen dat meedraait met de zon en de wind. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn de robuustheid van de drijvende systemen bij golfslag en harde wind, de energie-opbrengst en de effecten op het leven onder water en de biodiversiteit. De testlocatie begint inmiddels echt vorm te krijgen. Er wordt getest op kleine schaal en de inzichten worden gebruikt om mee te nemen op zee of elders in het land.
Belangstelling voor fieldlab
“Deze locatie is uniek in Europa” legt projectleider Phlilip Drontmann uit. “Er is dan ook internationaal gezien veel interesse in dit project.” Drontmann krijgt ook regelmatig nieuwsgierige lokale bezoekers bij het testlab. “Er wordt in deze omgeving veel gefietst en dan komen de mensen even vragen wat hier gebeurt. De mensen snappen dat we het wat duurzame energie betreft samen moeten doen. En dat wij testen, zodat het in de toekomst zorgvuldig verder kan worden uitgerold.”
Wethouder Lies van der Pol en projectleider Philip Drontmann:
Onderzoek in fieldlabs krachtenbundeling diverse partners
Het onderzoek op het fieldlab gebeurt in samenwerking met kennisinstelling TNO, de petrochemische onderneming SABIC, het Noorse energiebedrijf Equinor en de gemeente Westvoorne. In de pilotstudie neemt maritiem onderzoeksinstituut MARIN de aspecten van mechanische dynamica voor zijn rekening, HZ University of Applied Sciences de ecologische aspecten. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Innovatieprogramma Energie & Klimaat, een initiatief van Metropoolregio Rotterdam Den Haag, InnovationQuarter, TNO en de provincie Zuid-Holland. Dat programma probeert te orkestreren dat de vele fieldlabs die Zuid-Holland rijk is op het gebied van duurzaamheid elkaar versterken en dat bedrijven de fieldlabs weten te vinden.
Meer weten?
Heeft u interesse in het fieldlab Westvoorne dan kunt u direct contact opnemen met Philip Drontmann. Zelf interesse om een duurzaam innovatieproject te doen en op zoek naar een fieldlab dat daarbij kan helpen? Lees dan hier meer over het innovatieprogramma Energie & Klimaat of schakel direct met Jasper van Loenhout.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.