Terug naar overzicht

Online aftrap meerjarig ondernemen-programma naar Duitsland voor cybersecuritybedrijven

Voor Nederlandse cybersecuritybedrijven biedt de Duitse markt aantrekkelijke groeikansen. Om de Duitse markt succesvol te kunnen betreden moeten die bedrijven echter goed voorbereid te werk gaan. Daarom werken InnovationQuarter, The Hague Security Delta en RVO samen met het Consulaat-Generaal in München om een cluster van Nederlandse cybersecuritybedrijven te ondersteunen bij een collectieve betreding van de Duitse markt.

Op dinsdag 22 september werd de Consul-Generaal Paul Ymkers van Duitsland via een virtuele ontmoeting geïntroduceerd aan de Nederlandse cybersecurity community. De online sessie stond geheel in het teken van het vormen van een cluster om collectief de Duitse cybersecuritymarkt te betreden. Daarnaast werd het meerjarig programma besproken dat InnovationQuarter in samenwerking met The Hague Security Delta en RVO momenteel vormgeeft. In eerste instantie was de bedoeling dat de Consul Den Haag fysiek zou bezoeken, maar door de recente maatregelen rondom het Corona-virus werd de meeting online georganiseerd.

Vijftien cybersecuritybedrijven schoven aan bij deze online meeting. Ook vanuit InnovationQuarter, The Hague Security Delta, RVO en het Consulaat-Generaal in München was er een sterke vertegenwoordiging.

Trends en groeikansen op de Duitse markt

Paul Ymkers en Marlou Peters (economische afdeling) trapten de bijeenkomst af met het bespreken van de recente ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity in Zuid-Duitsland. Belangrijke thema’s hierin waren de groeiende belangstelling voor cybersecurity-problematiek en de grote hoeveelheid financiële middelen die de Duitse overheid beschikbaar stelt om cybercrime aan te vechten. Ook de coronacrisis werd besproken – vooral de Duitse digitaliseringsslag is hierbij als belangrijk bestempeld. Het wordt dan ook verwacht dat digitalisering en de bijbehorende cyberrisco’s in het post-corona tijdperk belangrijke kansen voor het Nederlandse cybersecurity-bedrijfsleven gaan creëren.

Het doel van de bijeenkomst was het informeren van cybersecuritybedrijven over het 3-jarig programma om structureel de Duitse markt te gaan bewerken in de vorm van een cluster. Tijdens de bijeenkomst heeft Marijn Leijten (InnovationQuarter) de invulling van dit programma met de bedrijven besproken, en is een discussie gestart over een collectieve versus individuele aanpak van internationaal groeien. Bart Hofenk (RVO) heeft het Partners in International Business(PIB) programma verder toegelicht en de doelstellingen van het programma vanuit een publiek perspectief toegelicht.

Met de aftrap van het meerjarenproject is het proces officieel van start gegaan. Al 5 bedrijven hebben zich bij het cluster gevoegd – tot 1 oktober kunnen cybersecuritybedrijven met interesse in dit programma zich nog melden bij Marijn of Isabel van InnovationQuarter.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.