Terug naar overzicht

Rotterdam jaagt economie aan met Energietransitiefonds

Rotterdam stopt € 130 mln. van de verkoop van energiebedrijf Eneco in een fonds om de energietransitie aan te jagen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde vandaag in met dit voorstel van het college van B&W. Met de investeringen uit dit Energietransitiefonds hoopt Rotterdam ook sneller uit de economische crisis te komen.

Het Energietransitiefonds heeft als belangrijkste doel de uitstoot van CO2 te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het gebruik van grondstoffen te verminderen. Het fonds bestaat uit twee delen. Het eerste deel, € 30 mln., zal in de vorm van laagdrempelige leningen beschikbaar komen voor VvE’s, particulieren en mkb-ers. Zo kunnen mensen met een kleine beurs aan de slag met het isoleren van hun woning of het aanleggen van zonnepanelen op het dak. Het tweede deel bedraagt € 100 mln. en is bestemd voor duurzame investeringen van scale-ups en grote bedrijven. Hiermee kunnen bijvoorbeeld investeringen worden gedaan in innovatieve recycling, grootschalige opslag van energie of elektrificatie van industriële processen.

Impuls voor energietransitie én economie

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) ziet het fonds als een impuls voor energietransitie én economie: “Met het Energietransitiefonds zorgen we dat Rotterdammers sneller aan de slag kunnen met het verduurzamen van hun woning en bedrijven meer duurzame investeringen kunnen doen. Daarmee geven we niet alleen de energietransitie een flinke zet, maar zorgen we ook voor een impuls voor de economie en werkgelegenheid in deze moeilijke tijd”. Bonte verwacht dat het fonds een grote impact zal hebben. “Nu is Rotterdam nog verantwoordelijk voor 20% van de landelijke CO2-uitstoot, maar binnen 10 jaar draait een groot deel van onze economie op windmolens, waterstof en zonne-energie.”

Fondsbeheer voor duurzame investeringen door InnovationQuarter

Het Energietransitiefonds zal in opdracht van de gemeente beheerd worden door twee gespecialiseerde fondsbeheerders. Het deel met verduurzamingsleningen zal beheerd worden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en InnovationQuarter gaat het deel voor duurzame investeringen beheren. Beide fondsbeheerders hebben ruime ervaring met het beheren van publieke investeringsmiddelen en het combineren van financiële expertise met het realiseren van maatschappelijke doelstellingen.

Rinke Zonneveld, directeur InnovationQuarter: “De energietransitie is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Juist in Rotterdam met zijn wereldhaven en grote petrochemische complex is deze opgave groot. Het terugdringen van CO2 en het omschakelen naar een circulaire economie kan heel goed samen gaan met het stimuleren van nieuwe bedrijvigheid en het creëren van veel groene banen. Met het Energietransitiefonds gaat Rotterdam mee-investeren in de koplopers op het gebied van energietransitie en circulaire economie. Wij danken de gemeente voor het vertrouwen om het Energietransitiefonds te gaan uitvoeren. En we zijn zeer gedreven om op deze manier een nog grotere bijdrage te leveren aan de next economy”.

Sterker Door

Het Energietransitiefonds is onderdeel van het investeringsprogramma ‘Rotterdam. Sterker door’, dat als doel heeft Rotterdam sneller uit de economische crisis te krijgen. Andere onderdelen van dit investeringsprogramma zijn onder andere het Rotterdams Scholingsfonds voor kansrijke beroepen (14 miljoen) en de 7 grote stadsprojecten (233 miljoen). ‘Rotterdam. Sterker door’ is een aanpak voor, door en met de stad en de regio om de coronacrisis onder controle te krijgen en te werken aan toekomstbestendige groei. Hierbij ligt de focus op economie, werkgelegenheid en samenredzaamheid.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.