Terug naar overzicht

RAMLAB print eerste scheepsschroef

Het RAMLAB heeft in samenwerking met Damen Shipyards Group ’s werelds allereerste 3D-geprinte scheepsschroef gefabriceerd, die alle kwaliteitskeuringen heeft doorstaan. Na dit prototype wordt gewerkt aan een tweede exemplaar, dat binnenkort daadwerkelijk onder een sleepboot wordt gemonteerd.

RAMLAB print eerste scheepsschroef

De schroef, 400 kilo zwaar en met een diameter van 1,30 meter, is een mijlpaal in het onder de knie krijgen van deze nog jonge techniek. “Een metaalprinter brengt het materiaal laagje voor laagje aan, waardoor de eigenschappen anders zijn dan die van een conventioneel gegoten scheepsschroef”, aldus Kees Custers, project engineer bij Damen’s R&D afdeling. “De schroef is geprint met een mengsel van nikkel, aluminium en brons.”

Havengerelateerde industrie

Het ‘Rotterdam Additive Manufacturing LAB’ (RAMLAB) is het eerste 3D printing fieldlab dat zich richt op de havengerelateerde industrie. Met gebruik van 3D metaalprinters (ook wel additive manufacturing genoemd) kunnen op termijn, binnen enkele dagen vervangende scheepsonderdelen gefabriceerd worden. Daar gaat nu vaak maanden over heen. Het op RDM Rotterdam gevestigde RAMLAB is geïnitieerd door het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace.

Ook het FD kopte in de krant met ‘3D-printing zal de scheepsbouw volledig op zijn kop zetten‘.

Bron: Damen