Terug naar overzicht

Litouwse Fintech NEO Finance opent vestiging in Nederland

Het Litouwse peer-to-peer (P2P) leenplatform NEO Finance heeft recent een vestiging geopend in Zoetermeer, waar het bedrijf zich richt op het aantrekken van Nederlandse investeerders op haar platform. Fintech is booming in de Baltische Staten en steeds meer succesvolle Fintech bedrijven uit deze regio zijn nu ook actief in de rest van Europa. NEO Finance is hiervan een goed voorbeeld, het bedrijf beheert sinds 2015 een toonaangevend P2P leenplatform in Litouwen en verstrekt betaaldiensten onder het merk Neopay. Bij de vestiging werd NEO Finance geassisteerd door InnovationQuarter.

Peer-to-peer een aantrekkelijke manier van lenen

Peer-to-peer lenen is in Litouwen, maar ook in de rest van de wereld, de laatste jaren bezig met een flinke opmars. Voor particuliere beleggers is het een aantrekkelijke manier van investeren, zeker nu banken nauwelijks rente uitkeren op spaarrekeningen. Crosspring-oprichter Maurice Beckand Verwee nam vorig jaar een belang in NEO Finance en trad toe tot de Raad van Commissarissen. Hij ziet ook veel kansen in de zogenaamde payment initiation services die het bedrijf aanbiedt. “Aangezien de open bankstandaarden in de Payment Services Directive (PSD2) vanaf september dit jaar uitgerold zullen worden in diverse Europese landen, zal de vraag naar betrouwbare betaaldiensten groeien. NEO Finance kan daar een belangrijke rol in spelen”, aldus Beckand Verwee. Het betalingssysteem wordt op dit moment al gebruikt bij betalingen op Litouwse webshops, waaronder een grote distributeur van evenemententickets.

Soft landing in Zoetermeer

Zoetermeer is geen toevallige keuze voor het bedrijf, dat via haar platform al meer dan dertig miljoen euro aan leningen verstrekt zag worden aan consumenten. In April 2018 nam NEO Finance deel aan de eerste editie van de soft landing mission van startup accelerator Crosspring uit Zoetermeer. Op deze missie volgden buitenlandse bedrijven een intensief programma van één week, waarbij zij in zeer korte tijd de kans kregen de Nederlandse markt te verkennen, door middel van matchmaking met onder andere investeerders, mentoren en potentiële klanten. InnovationQuarter is sinds het begin partner van soft landing, waar volgende week (3-7 juni) alweer de derde editie van plaats vindt.

Na de soft landing missie ging het balletje snel rollen voor NEO Finance en inmiddels zijn er al meer dan vijftig Nederlandse klanten die geld uitlenen via het platform. Met het openen van het kantoor in Zoetermeer is de ambitie om dit aantal in Nederland en daarbuiten nog verder te laten groeien. “De goede rendementen hebben aantrekkingskracht, en het platform zit ook technisch erg goed in elkaar, met veel keuzemogelijkheid tussen diverse leningen met bijbehorend kredietprofiel”, aldus Mark Leenards, de Nederlandse vestigingsmanager. Naar verwachting zal het bedrijf haar betaaldiensten vanaf dit najaar ook aanbieden aan Nederlandse klanten.

Fintech in Nederland

Niet voor niets richt Crosspring zich met haar soft landing missions actief op Fintech. De afgelopen jaren is de Fintech sector in Nederland explosief gegroeid en ook internationaal is de sector met een opmars bezig. Adyen is daarvan het bekendste succesverhaal, maar de volgende generatie bedrijven komt er al aan. Holland Fintech, waarmee NEO Finance reeds samenwerkt, fungeert voor deze innovatieve sector als een erg belangrijke enabler. Holland Fintech’s “Dutch Fintech Infographic” laat de enorme verscheidenheid aan opkomende Fintech bedrijven in Nederland zien, die de gevestigde orde (banken, verzekeraars) uitdagen, door met hen te concurreren en tegelijkertijd vaak nauw met ze samenwerken. Digitalisering biedt veel kansen, en de hoop is dat de druk die Fintech startups uitoefenen op de traditionele dienstverleners zal leiden tot een versnelling van deze transformatie. Gevestigde organisaties zoals banken en verzekeraars zullen hun businessmodellen moeten aanpassen om ook te kunnen profiteren van de kansen die technologie ons biedt; resulterend in efficiëntie en voordelen voor de consument.

Beursgang en groeiplannen

NEO Finance AB gaat in juni naar de beurs. De beursgang van NEO Finance zal gelijktijdig plaatsvinden in Litouwen, Estland en Nederland. Het bedrijf hoopt hiermee 2,5 miljoen euro op te halen voor verdere groei. Om de beursgang voor iedereen toegankelijk te maken heeft NEO Finance een online platform ontwikkeld, waar men snel en eenvoudig biedingen kan plaatsen op de aandelen van het bedrijf. NEO Finance wil op die manier investeringen in het bedrijf democratiseren, zodat iedereen die dat wil een bijdrage kan leveren aan de groei. “Op dezelfde manier hebben we eerder het lenen gedemocratiseerd, zodat men direct en gemakkelijk van andere mensen kan lenen. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat online betalingen niet alleen door banken, maar ook door Fintechbedrijven afgehandeld kunnen worden. Hiermee wordt gezorgd voor meer onderlinge competitie, waardoor financiële diensten betaalbaarder worden”, aldus Evaldas Remeikis, voorzitter van het bestuur van NEO Finance.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.