Nieuw Hoofd Innoveren: Eefje Dekkers

Kennismakingsinterview over impact, Zuid-Holland en ecosysteemontwikkeling

Op 16 december 2019 start Eefje Dekkers als Hoofd Innoveren en lid van het directieteam bij InnovationQuarter. Eefje zal veel de samenwerking opzoeken met bedrijven, overheden en kennisinstellingen in onze regio. In dit kennismakingsinterview stellen wij haar daarom graag aan u voor.

Samen met het directieteam zal Eefje invulling geven aan de richting en positionering van InnovationQuarter. Zij is gevraagd het externe netwerk op strategische niveau uit te bouwen en nieuwe ecosystemen en innovatieclusters in onze regio op te zetten. Daarnaast zal zij de business unit Innoveren inclusief het Zuid-Hollands Investeringsplatform aansturen. Eefje zal het stokje overnemen van Arthur van Wylick. Hij was bereid deze rol ad interim op te pakken na het vertrek van Gerbert van der Wal.

Hoofd Innoveren Eefje Dekkers

Je hebt verschillende mooie directie, strategie- en adviesfuncties vervuld. Wat vond je het leukste om te doen en waarom?

Elke baan heeft mij veel gebracht en allemaal op een ander terrein. Zo ben ik bij PWC Consulting het meest gevormd in mijn analytische vaardigheden en in het snel doorgronden van organisaties.

Bij Shell heb ik veel plezier gehad om samen te werken met multiculturele, slimme en gedreven collega’s en te acteren in het internationale speelveld.

Bij Dunea heb ik me onder meer ingezet om maatschappelijke doelen in de regio te realiseren en daarvoor samenwerkingen aan te gaan met de stakeholders. Ook dat is mij zeer goed bevallen.

In mijn periode bij Deloitte heb ik genoten te werken in de hoge professionaliteit, de toekomstgerichtheid en de ‘can-do’ mentaliteit, die onder meer zorgen voor hun innovatiekracht.

Daarna ben je als zelfstandige aan de slag gegaan. Waarom nu deze rol bij InnovationQuarter?

Ik kan me de eerste uren als zelfstandige nog herinneren. Zit je daar naar een leeg scherm te kijken en je af te vragen wanneer je telefoon overgaat. Gelukkig heeft dat niet lang geduurd. Ik pakte mijn telefoon op en startte met ‘kopjes koffie’ drinken. Wat een gave periode om tijd te hebben om zoveel verschillende inspirerende mensen te spreken en te reflecteren over hoe je zelf je kracht in wilt zetten. De afgelopen jaren heb ik prachtige opdrachten mogen doen. Toch kijk ik er nu weer naar uit ergens weer echt onderdeel van uit te maken.

InnovationQuarter is een organisatie met veel energie en drive. De organisatie fungeert als regisseur, verbinder en katalysator. Ik herken daarin veel van mijzelf. Ik ben zeer onder de indruk van de impact die InnovationQuarter in slechts een paar jaar tijd al heeft gemaakt in Zuid-Holland. Daar wil ik graag de volgende impuls aan mee helpen geven.

Eefje in het kort

woont in: Den Haag

samen met: man en 2 kinderen

bijzonder: vaak verhuisd en in verschillende landen gewoond

studeerde aan: TU Delft (ir) en Erasmus Universiteit (MBA)

deed ervaring op bij o.a.: PWC, Shell, Dunea, Deloitte en als zelfstandige

op het gebied van: strategie, innovatie en duurzaamheid

karakter: enthousiast en nieuwsgierig

drijfveren: groeien, ontwikkelen, verbinden en autonomie

naast werk dol op: dans, reizen, familie en vrienden

dans betekent voor haar: invoelen, creativiteit, discipline en samenwerken

Wat betekent impact voor jou?

Impact betekent voor mij een verschil maken. InnovationQuarter creëert impact in Zuid-Holland, zowel economisch (banen en euro’s), strategisch (versterking ecosystemen en clusters) als maatschappelijk. Maar er zijn critici die vragen welke tastbare impact er nu echt wordt gemaakt. Dat snap ik. Er ligt voor ons een taak om de successen en lessen in onze regio nog duidelijker te definiëren, deze te realiseren en daar helder over te communiceren.

Hoe kijk je eigenlijk naar onze regio?

Ondanks al mijn omzwervingen heb ik de helft van mijn leven op verschillende plekken in Zuid-Holland gewoond. Ik ben er geboren, heb er een deel van mijn schooltijd doorgebracht en ik heb er gestudeerd. De afgelopen 12 jaar woon ik er weer en mijn kinderen groeien hier op. Door mijn rol bij Dunea en door een verscheidenheid aan nevenactiviteiten ben ik dieper betrokken geraakt.

Zuid-Holland is een heel diverse regio met alle ingrediënten die je maar kunt wensen. Denk aan: bevolkingsopbouw, landschap, politiek, sectoren, kennis, etc. De kracht van de regio vind ik diversiteit. De kunst is om van deze diversiteit gebruik te maken om de uitdagingen van de regio aan te gaan. De uitdagingen zijn enerzijds economisch en anderzijds maatschappelijk, zoals de energietransitie en transities op het gebied van gezondheid, veiligheid en digitalisering.

InnovationQuarter wil aan die transities werken door het opzetten en ontwikkelen van ecosystemen. Dit staat ook gedefinieerd als één van jouw belangrijkste taken. Wat betekent dat precies?

Ecosystemen bestaan in veel verschillende vormen waar onderlinge samenhang en wisselwerking is. In de context van InnovationQuarter zijn ecosystemen netwerken van bedrijven, kennisinstellingen en overheden met als doel om gezamenlijk sector brede uitdagingen aan te gaan. Bijvoorbeeld door innovaties te verwezenlijken. De ontwikkeling hiervan is het opzetten en uitbreiden van deze netwerken.

Dat klinkt heel eenvoudig; maar in de praktijk zie je dat de belangen van partijen uit het netwerk nogal eens uiteen kunnen lopen. Het is een hele uitdaging om ervoor te zorgen dat de verschillende partijen bereid blijven met elkaar samen te werken. Met mijn energie en op basis van eerdere ervaringen hoop ik hier samen met de hele business unit Innoveren een bijdrage aan te kunnen leveren voor de regio.

Wat zijn je plannen voor de komende maanden?

Ik kijk er enorm naar uit om de organisatie, collega’s en partners beter te leren kennen. Vanuit daar ga ik mijn verdere plan maken.

Vragen?

Neem gerust contact op.

Mandy van Tilborg

Mandy van Tilborg

Strategisch Portfoliomanager Innoveren
Nieuwsbrief