Terug naar overzicht

UNIIQ investering voor geautomatiseerde snellaadtechnologie ROCSYS

Hightech bedrijf ROCSYS ontvangt een UNIIQ investering van €200.000 om haar technologie door te ontwikkelen, die het geautomatiseerd laden van elektrische voertuigen mogelijk maakt. Dat werd bekend gemaakt door de Delftse wethouder Bas Vollebregt bij de opening van de publieke testfaciliteit van ROCSYS op the Green Village.

ROCSYS ontwikkelt een ‘zachte’ robotarm en computer-vision technologie die het mogelijk maakt een elektrisch voertuig volledig automatisch op te laden. Doordat er geen mens meer aan te pas komt, wordt het in- en uitsteken van de stekker sneller en veiliger. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om hoge spanningen veilig toe te passen bij het automatisch opladen van professionele voertuigen. Dit is uiteraard prettig voor bestuurders van elektrische auto’s, maar ook voor operators van snellaad stations en eigenaren van professionele voertuigvloten zoals trucks, bussen en industriële voertuigen; hun assets kunnen maximaal benut worden. Met deze technologie brengt ROCSYS significante verbeteringen aan in de laad-infrastructuur van elektrische auto’s. Dit geeft de energietransitie een belangrijke impuls, en het plaveit de weg voor toekomstige ontwikkelingen,  zoals autonoom rijden en -parkeren.

Gepatenteerde soft robotica en computer-vision technologie

De automatische laadoplossing die ROCSYS ontwikkelt is uniek en onderscheidend door haar gebruik van soft robotica en computer-vision technologie. Computer-vision technologie leidt de stekker naar de socket van het elektrische voertuig. Vervolgens tast het systeem het voertuig als het ware af, door gebruik te maken van soft robotica. Daarna wordt de stekker definitief ingeplugd. Het systeem kan door deze technologie ook schokken opvangen, zoals bij het in- of uitstappen van een auto. Daarnaast ziet en ‘voelt’ het systeem ook als een persoon zijn of haar hand tegen de stekker houdt. De ‘zachte’ robotarm zal de beweging stoppen en niet, zoals standaard robotarmen, de beweging gewoon voortzetten. Daarmee is dit systeem ook volledig veilig voor gebruikers.

Een ervaren team met serial entrepreneurs

ROCSYS is opgericht door de ervaren en sterk complementaire ondernemers Crijn Bouman (co-founder van het Delftse bedrijf in snellaadstations Epyon), Joost van der Weijde (PhD kandidaat soft robotica en co-founder SpringScan) en Kanter van Deurzen (mede-oprichter van het Delftse computer-vision technologie bedrijf Fizyr). Het team heeft zodoende een stevige technologische basis en een zeer breed netwerk in de industrie.

De werking van de technologie is inmiddels bewezen in een gecontroleerde lab-omgeving in Robovalley. Met de financiering van UNIIQ wordt nu de volgende stap gezet om de automatische laadtechnologie in de levensechte omgeving van het Field Lab Green Village te testen en te optimaliseren.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Nieuwsbrief