Terug naar overzicht

Op weg naar succes: Zuid-Hollandse startups schitteren op 4YFN in Barcelona!

Acht IoT-startups uit Zuid-Holland namen deel aan 4YFN (Four years from now), de jaarlijkse startup beurs van het Mobile World Congress in Barcelona. Het doel: in contact komen met nieuwe internationale klanten, durfinvesteerders en andere partijen die de bedrijven kunnen helpen in hun groei. Met de goede voorbereiding kunnen startups hier in vier dagen leads genereren waar ze normaal een jaar voor nodig hebben. InnovationQuarter en provincie Zuid-Holland blikken terug.

4YFN is een geweldige kans voor techbedrijven om hun netwerk uit te breiden en potentieel belangrijke samenwerkingen aan te gaan. MWC Barcelona is een jaarlijks terugkerend evenement waar 90.000 bezoekers samenkomen om de nieuwste ontwikkelingen te zien op het gebied van telecom, internet technologie, smart industry en meer. Op 4YFN presenteren 800 startups zichzelf aan investeerders, grote en kleine bedrijven waaronder alle bezoekers van MWC. Onder aanvoering van InnovationQuarter en provincie Zuid-Holland waren hier in februari van dit jaar ook 8 Zuid-Hollandse IoT-startups bij.

 

Kader – deelnemers aan 4YFN in 2023

De deelnemers aan 4YFN zijn allemaal op hun eigen manier voorlopers op het gebied van IoT en 5G:

  • AccessHub: een sterk beveiligd edge-platform voor o.a. AI en IoT toepassingen
  • Anything Connected: zet je industriële IoT in 24 uur op
  • Audus: software die van elk met de cloud verbonden apparaat een hooroplossing maakt
  • Droonstra: specialist in drone-inspecties op hoogte voor telecombedrijven
  • Munisense: platform- en sensorleverancier voor Smart Cities
  • Senseglove: de handschoen die tastzin toevoegt aan virtual reality
  • TWTG: sensoren voor industriële IoT die ook bij ontploffingsgevaar kunnen worden gebruikt
  • Qualinx: de meest energiezuinige IoT-chips voor plaatsbepaling via GPS

Boven het maaiveld

“Zuid-Holland zet sterk in op innovatie waarbij de nieuwste mobiele technologie wordt gebruikt,” legt Marit Kuypers uit. De senior projectmanager Internationalisering bij InnovationQuarter was de coördinator van de bedrijvenmissie.

“Bijvoorbeeld op 5G, waarmee het mogelijk is om grote hoeveelheden data veilig, betrouwbaar en razendsnel te versturen. Digitalisering van bedrijven in tal van sectoren hangt hier tenslotte van af – denk aan het gebruik van robots, drones, of het betrouwbaar uitlezen van real-time sensoren. Er zijn in onze regio dan ook startups die internationaal vooroplopen en unieke producten kunnen laten zien. Op 4YFN presenteren wij een aantal van hen aan de wereld, zodat zij sneller kunnen doorgroeien en opschalen.”

Grisjo Koers, programmamanager Digitale Economie bij provincie Zuid-Holland, vult aan: “In de provincie Zuid-Holland is er een sterke infrastructuur opgebouwd waarmee bedrijven nieuwe telecom technologieën kunnen testen en ontwikkelen. Voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zijn die essentieel. Denk maar aan de energietransitie: real-time data is nodig om stroomnetten te laten functioneren, om mensen te compenseren voor teruglevering aan het net en om windmolens zo veel mogelijk windenergie te laten vangen als de wind draait. Als provincie zijn we daarom mede-initiatiefnemer van het 5G-innovatieprogramma in Zuid-Holland, dat bedrijven helpt die aan de slag willen met 5G, en het paviljoen op 4YFN waar bedrijven die resultaten internationaal kunnen vermarkten.”

Integraal programma sleutel tot succes

In Barcelona werken verschillende organisaties samen aan de promotie van Nederlandse bedrijven en juist dat is uniek aan de succesvolle Nederlandse aanpak op internationale events. Op 4YFN verzorgden InnovationQuarter, provincie Zuid-Holland, NBSO Barcelona en RVO een samenhangend programma voor de startups.

Om te beginnen op de beursvloer. In een Zuid-Hollands paviljoen konden 8 startups die zich op Internet-of-Things richten zich presenteren op een druk bezochte beursvloer. InnovationQuarter organiseerde via het Enterprise Europe Netwerk (EEN) daarnaast bezoeken van internationale delegaties uit Duitsland, Zuid-Korea en Spanje aan het paviljoen.

“Het was fantastisch om te zien hoe onze startups hun ideeën en producten presenteerden aan de grootste spelers en hen wisten te overtuigen,” aldus Marit. “Sommigen hielden aan het eind van de beurs meer dan vijftig hoogwaardige leads over, dat is echt geweldig.”

Het succes kwam niet uit de lucht vallen.

“We hadden vooraf met alle startups een wensenlijstje gemaakt van de potentiële klanten die zij wilden ontmoeten, in kaart gebracht waar die zouden zijn op MWC en een aansprekend bedrijfsprofiel gepubliceerd op het matchmaking platform van MWC. We hadden alleen niet verwacht dat veel technology scouts van grote multinationals op de eerste dag zelf naar onze stand zouden komen. Daarmee waren de doelen van sommige startups op de eerste dag al bereikt.”

 “Ook hebben we samen met collega’s van Enterprise Europe Network bedrijven gekoppeld aan elkaar en aan de Open Innovation challenges. Bij die challenges stelt een corporate, zoals Samsung, Philips of IKEA, een innovatievraag en startups uit de hele wereld kunnen aanbieden hier een oplossing voor te geven. Deze challenges hebben we geanalyseerd en gekoppeld aan de expertise van de Zuid-Hollandse startups. Dit heeft in totaal tot tientallen uitnodigingen geleid om daadwerkelijk in gesprek te gaan – warme leads bij anders moeilijk toegankelijke organisaties.”

Een internationaal 5G-diner, evenementen van de Nederlandse delegatie aan MWC, bedrijfsbezoeken aan Huawei en Ericsson en bezoeken van de ambassadeur en het ministerie van EZK rondden het volgepakte programma af voor de deelnemers aan de beursvloer.

It’s not what you know, it’s who you know

Met het “Superconnectors” event werden startups gekoppeld aan individuele netwerkers die hen een warme introductie kunnen geven bij precies die potentiële klant of partner die de startup kan helpen de volgende groeispurt te maken. Startups met geweldige producten hebben vaak moeite om het juiste netwerk te vinden dat hen verder kan helpen. Het vinden van de juiste persoon binnen een multinational om je product te pitchen of het vinden van een expert die kan helpen bij het opzetten van een productielijn in China kan een uitdaging zijn.

Gelukkig biedt het Superconnectors evenement, een concept van Alex Broekman, hier een oplossing voor. Tijdens het evenement vertellen startups waar ze het meest behoefte aan hebben, waarna de netwerkers in de zaal hun relaties tegen elkaar opbieden. Vervolgens kan de startup de beste ‘superverbinder’ uitkiezen. Aan het einde van de avond wordt de beste netwerker van de avond uitgeroepen tot winnaar.

In Barcelona hebben diverse startups, waaronder Audus Technologies en AccesHub, op deze manier effectieve ingangen kunnen vinden bij potentiële ‘toonaangevende’ klanten. De winnaar van het internationale evenement was Lotte Engels van de NBSO in Barcelona, wat aangeeft hoe goed Nederlandse bedrijven ondersteund kunnen worden als zij in Spanje zaken willen doen.

Voorbereiden op 4YFN in 2024

Na deze positieve terugblik is er maar een conclusie mogelijk: ook in 2024 zullen we voor Zuid-Hollandse bedrijven weer een bedrijvenmissie naar 4YFN organiseren. InnovationQuarter, provincie Zuid-Holland, NBSO Barcelona, RVO en Superconnectors slaan opnieuw hun handen ineen en de eerste voorbereidingen zijn begonnen.

Wil je met jouw IoT startup aansluiten bij de Nederlandse delegatie naar 4YFN in februari 2024? Laat het nu alvast weten aan Marit Kuypers en we houden je op de hoogte.

Bekijk hier de aftermovie van MWC Barcelona 2023.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Marit Kuypers

Senior Projectmanager Internationalisering High Tech