Terug naar overzicht

Zuid-Holland goed vertegenwoordigd in EU Top winners 2017

Tijdens de EU Innovation Summit die dit jaar in de laatste week van november is gehouden werd er voor het eerst een EU Top 50 Millennial Start-up Competition gehouden. Een vijftigtal ‘most promising millennial seed-stage founders’ mochten op 29 november op Europees podium hun innovatieve ideeën en technologieën laten zien die het antwoord moeten bieden op Europa’s grootste uitdagingen van nu en de toekomst. Denk hierbij aan complexe vraagstukken op het gebied van veiligheid, onderwijs, transport, deep technology en energietransitie, maar ook aan space, food en agri, healthcare & life sciences, klimaatverandering en milieu.

Zuid-Holland goed vertegenwoordigd in EU Top winners 2017-980x450

Ondernemers van 26 Europese landen hebben zich aangemeld voor de EU top 50 startups competitie, uiteindelijk hebben 50 startups uit 19 verschillende landen een uitnodiging ontvangen om in het Europees Parlement in Brussel hun pitch te geven en met internationale beleidsmakers en investeerders om de tafel te gaan. Tot de uitverkorenen behoorden ook 8 Nederlandse bedrijven, waaronder zelfs 4 veelbelovende Zuid-Hollandse startups gevestigd in Delft en Leiden. Zie hieronder een korte introductie van deze Nederlandse ondernemingen, met een beschrijving van hun project, link naar de website en de contactgegevens.

 • Bird Control Group (Delft)
  • Beschrijving: In een wereld waarin de vraag naar voedsel, energie en mobiliteit steeds verder toeneemt, is effectieve en efficiënte vogelverjaging cruciaal. Deze uitdaging is de missie van het team van Brid Control Group, dat slimme oplossingen ontwikkelt om vogels blijvend op een veilige afstand te kunnen houden. De producten en services dragen bij aan een veiligere werkomgeving en voorkomen onnodige schade en overlast. Oprichters Steinar Henskes (26) en Tim Sprang (28) hebben een lasertechnologie ontwikkeld die een oplossing biedt voor het vogelprobleem in 75 landen wereldwijd. Tot de klantenkring behoren nu al diverse grote multinationals, luchthavens en overheden. De diervriendelijke methode is bovendien erkend door het Wereld Natuur Fonds.
  • Website: birdcontrolgroup.com
  • E-mail: info@birdcontrolgroup.com
 • Bluerise (Delft)
  • Beschrijving: Bluerise is in 2009 opgericht met het doel thermale energie uit oceaanwater tot een substantieel deel van de energiemix te maken. Hoewel dit één van meest duurzame  energiebronnen ter wereld is, is deze bron tot op heden nog niet zo gebruikt. Ocean Thermal Energy zal een cruciale rol in de toekomstige energiemix gaan spelen, omdat het een van de weinige constante energiebronnen is die het gehele jaar, dag en nacht, beschikbaar is. Deze energiebron kan een ware energiedoorbraak teweeg brengen, waarin Europa een belangrijke rol kan gaan spelen. Samen met partners werkt Bluerise nu al aan projecten in Curacao, Jamaica, Colombia, Sri Lanka en Indonesië.
  • Website: bluerise.nl
  • E-mail: info@bluerise.nl
 • IN OVO (Leiden)
  • Beschrijving: In 2013 richtten Wouter Bruins en Wil Stutterheim In Ovo op, een startup die de onnodige dood van pas geboren hanen in de pluimveeindustrie wil terugdringen. Wereldwijd worden er elk jaar 32 miljoen één-dag oude hanen gedood omdat zij geen waarde hebben voor de voedselindustrie. Maar met de innovatieve gender screening techniek is In Ovo in staat om nog voordat het ei is uitgekomen het geslacht  van het kuiken te bepalen. Met een breed consortium van partners, waardoor het Minsterie van Economische Zaken en Klimaat en de Universiteit Leiden, heeft In Ovo inmiddels steun van key players in deze industrie om hun techniek ook op grotere schaal te gaan inzetten. Begin 2018 denkt de startup klaar te zijn om met deze innovatieve techniek de markt op te gaan.
  • Website: project.inovo.nl
  • E-mail: mail@inovo.nl
 • SOLHO (Delft)
  • Beschrijving: SOLHO ontwikkelt solar off-grid energie systemen voor landbouw en akkerbouw, dat interessante groeimogelijkheden voor de kassenbouw biedt. Het off-grid energiesysteem dat SOLHO heeft ontwikkeld heet SPRHOUT (Solar-PoweRed Horticultural Off-grid UniT) en draait volledig op zonne-energie. Door een innovatief energie-opslagsysteem op basis van thermische energie kan gedurende het gehele jaar kassenbouwprojecten worden voorzien van de benodigde energie. Door SPRHOUT wordt het mogelijk om volledige off-grid kassenbouw te realiseren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de markt om ook kassenbouw te realiseren in gebieden met bijvoorbeeld slecht ontwikkelde (energie)infrastructuur. Een ander voordeel van SPRHOUT is de aanzienlijke vermindering van de belasting van het milieu. SOLHO ontwerpt en ontwikkelt het zonne-energiesysteem en is voornemens om in 2019 een commerciële versie op de markt te brengen voor een gemiddelde prijs  van  € 5 mln. voor 5 hectare kassenbouw.
  • Website: www.solho.eu
  • E-mail: info@solho.eu​
 • HIBER (voorheen Magnitude Space) (Amsterdam en Delft)
  • Beschrijving: Hiber biedt aan alle bedrijven wereldwijd een netwerk aan dat alle informatie beschikbaar maakt vanuit het Internet of Things (IoT). Hiber heeft een device ontwikkeld waarmee je via een satellietnetwerk toegang krijgt tot alle beschikbare data wereldwijd. Hiber heeft tot doel om betaalbare verbinding voor sensor en IoT-gerelateerde devices aan te bieden. De focus ligt op simpel gebruik en het aanbieden van een ‘global Internet of Things solution’ door een mondiale lokalisatie en monitoring service.
  • Website: hiber.global
  • E-mail: info@hiber.global
 • HAPPITECH (Amsterdam)
  • Beschrijving: Hartritmestoornissen zijn de meest voorkomende hartafwijkingen en een belangrijke oorzaak van ernstig hartfalen hartaanvallen. Jaarlijks leidt dit tot 750.000 ziekenhuisopnames en 130.000 doden, en deze aantallen nemen de afgelopen twee decennia alleen maar verder toe. De Amsterdamse startup Happitech wil hier iets aan doen en ontwikkelde hiervoor een app. De app maakt het mogelijk om via de camera van je smartphone je hartritme, eventuele stoornissen maar ook je stress-level en fitheid te meten. Door je vinger op de camera te plaatsen, kan het Happitech algoritme zelfs de kleinste afwijking in je hartslag meten. Happitech heeft al meerdere erkenningen gekregen voor het werk dat zij leveren. Zo zijn ze door Deloitte benoemd tot meest Disrupte Health Care Innovation en door de ING betiteld als startup van de maand.
  • Website: happitech.com
  • E-mail: info@happitech.com
 • 6. Mr. Chadd (Groningen)
  • Beschrijving: Mr. Chadd is in 2015 opgericht door Jan Kuipers (26) en onderwijskundige Kim van der Esch (29).  Mr. Chadd is de eerste on-demand huiswerkapp ter wereld dat na een succesvol pilotjaar inmiddels al meer dan 38.000 gebruikers telt. De app is via Google Play en de Appstore te downloaden en de gebruiker kan aangeven over welk vak hij of zij een vraag wil stellen. Na het stellen van de vraag wordt de gebruiker binnen 10 seconden gekoppeld aan een coach. De coaches van Mr. Chadd zijn universitaire studenten die uitblinken in het vak waarin zij hulp bieden en worden op voorhand getoetst op didactische vaardigheden. De gebruiker van de app krijgt niet alleen een passend antwoord op zijn vraag maar ook handvatten aangereikt om het voortaan zelf te kunnen. Deze app biedt zo een uitkomst voor de momenten waar ouders hun kind niet zelf kunnen ondersteunen.
  • Website: mrchadd.nl
  • E-mail: info@mrchadd.nl
 • STORRO (Hengelo)
  • Beschrijving: In samenwerking met RVO biedt deze Nederlandse high-tech software startup Storro – tevens netwerkpartner van The Hague Security Delta HSD – een gelijknamige applicatie aan die door middel van Blockchaintechnologie het veilig delen van data mogelijk maakt. Om altijd toegang tot je eigen data te hebben wordt er veel gewerkt in de cloud, met als nadeel dat je niet exact weet waar je gegevens worden opgeslagen en wie er toegang tot heeft. Storro maakt gebruik van een peer-to-peer Blockchainapplicatie waardoor geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van de cloud. Bovendien kan er zelf worden aangegeven op welke fysieke locatie de gegevens worden opgeslagen en welke personen hier geautoriseerde toegang tot hebben. Dit creëert de veilige omgeving waarin zowel intern als extern gemakkelijk kan worden gedeeld en samengewerkt.
  • Website: storro.com
  • E-mail: support@storro.com
Nieuwsbrief