Terug naar overzicht

VarmX ontvangt seed capital investering voor de ontwikkeling van gemodificeerd bloedstollingsfactor X

VarmX, een Leids biotech-bedrijf gericht op de ontwikkeling van therapieën voor bloedingen, maakt bekend een seed financieringsronde te hebben afgerond met nieuwe aandeelhouders BioGeneration Ventures (BGV) en InnovationQuarter. Het nieuwe kapitaal stelt VarmX in staat tot de verdere ontwikkeling van haar leidende medicijn PseudoXa. PseudoXa is een veilig therapeutisch eiwit - in de vorm van een gemodificeerd bloedstollingsfactor X - voor het stoppen van acute bloedingen bij patiënten die orale anti-bloedstollingsmiddelen slikken.

VarmX onvangt seed capital investering voor de ontwikkeling van gemodificeerd bloedstollingsfactor X-001848x386

Om spontane trombose en de daaraan gerelateerde cardiovasculaire complicaties te voorkomen, slikken miljoenen patiënten in de VS factor Xa remmers – orale anti-bloedstollingsmiddelen – zoals apixaban, edoxaban of rivoraxaban. Er is tot op heden geen behandeling voor deze patiënten voorhanden als zij ernstige (inwendige) bloedingen krijgen of wanneer zij een spoedoperatie moeten ondergaan. VarmX komt daarom met PseudoXa tegemoet aan deze  “unmet medical need”, die steeds belangrijker wordt door het sterk stijgende gebruik van factor Xa-remmers.

Investeerders

De investering van BGV en InnovationQuarter, dat de investering beschikbaar stelt vanuit haar fonds IQCapital, stelt VarmX in staat om de ontwikkeling van het geneesmiddel te versnellen, met name door het opzetten van het productieproces. VarmX ontving eerder investeringen vanuit de Universiteit Leiden en UNIIQ, het vroege fase proof-of-concept investeringsfonds voor de provincie Zuid-Holland.

Pieter Reitsma, emeritus hoogleraar moleculaire en experimentele geneeskunde aan de Universiteit Leiden en CSO van VarmX zegt: “Innovatief onderzoek door Mettine Bos en Daniël Verhoef naar de eigenschappen van slangengif legde de wetenschappelijke basis voor het factor Xa antidotum. Dit is een mooi voorbeeld van de vertaling van fundamenteel onderzoek naar een potentieel levensreddend geneesmiddel.”

Dit is een mooi voorbeeld van de vertaling van fundamenteel onderzoek naar een potentieel levensreddend geneesmiddel

VarmX onvangt seed capital investering voor de ontwikkeling van gemodificeerd bloedstollingsfactor X-002-848x386

Francis Quint, hoofd InnovationQuarter Capital: “We zijn erg blij met deze investering in een spin off uit het LUMC, waardoor een veelbelovend Leids onderzoeksprogramma naar de fase van geneesmiddelontwikkeling voor de wereldmarkt wordt gebracht.”

Oskar Slotboom, partner bij BGV en bestuursvoorzitter bij VarmX zegt in reactie: “Dit product komt voort uit zeer elegante wetenschap voor een significante en snel toenemende medische behoefte: onstelpbare bloedingen in een groeiende groep patiënten. Het past erg goed in de focus van ons fonds gericht op zeer innovatieve producten met een groot potentieel op een positieve impact op patiëntenzorg.”