Terug naar overzicht

BioGeneration Ventures trekt EIF als investeerder aan en closed op € 66 mln.

Early stage life sciences investeerder BioGeneration Ventures (BGV) kondigde gisteren een investering aan door het Europees Investeringsfonds (EIF) en andere nieuwe investeerders in BioGeneration Capital Fund (BGCF) III. Het totale vermogen van het investeringsfonds is daarmee meer dan verdubbeld, en bedraagt nu € 66 mln. Bij de eerste closing in de zomer van 2017 was InnovationQuarter al ingestapt vanuit haar fonds IQ Capital , met BGV als haar eerste fund in fund investering. Andere investeerders zijn onder meer Topfonds Gelderland, Leiden University, BOM, een Amerikaans pensionefonds en family offices uit Nederland en Engeland. Het Fonds wordt ondersteund door het initiatief "InnovFin - EU Finance for Innovators" onder Horizon 2020 en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

BioGeneration Ventures trekt EIF als investeerder aan en closing van 66 mln

Het fonds investeert in bedrijven op het gebied van medicijnontwikkeling, medische technologie en diagnostica, die bijdragen aan een betere en meer kosteneffectieve gezondheidszorg. BGCF III heeft sinds haar start medio vorig jaar al vier investeringen gedaan, onder meer in VarmX. VarmX is een farmaceutische spin-off uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), opgericht door professor Pieter Reitsma. Het bedrijf ontwikkelt een nieuw therapeutisch eiwit om acute bloedingen te stoppen bij patiënten die factor Xa remmers (orale anti-bloedstollingsmiddelen) gebruiken. Tevens heeft het nieuwe fonds al geinvesteerd in het Duitse immunooncologische bedrijf Catalym, en de Nederlandse bedrijven op het gebied van autoimmuun ziekte en target discovery,s Escalier Biosciences en Scenic Biotech.

Door in het nieuwe fonds van BGV te investeren, zet het EIF haar langdurige ondersteuning voor ondernemerschap en innovatie in vroege fasen van bedrijfsontwikkeling voort

Door een brede investeringsscope is BGV in staat om jonge life sciences & health startups vanuit de seed fase tot relatief ver in het klinische ontwikkeltraject te financieren, zowel in de early – als later stage. Het nieuwe fonds bouwt verder op de succesvolle strategie van de eerste twee fondsen die al grote successen hebben opgeleverd zoals Dezima Pharma en Acerta Pharma – beide binnen drie jaar succesvol gefinancierd en ge-exit. Twee typische voorbeelden die de mogelijkheid illustreren van de biotech sector om zogenaamde ‘unicorns’ te genereren en significant rendement voor investeerders op te leveren. Acerta Pharma werd eind 2015 overgenomen door het Brits-Zweedse AstraZeneca. Het farmaconcern betaalt minstens $4 mrd en mogelijk $7 mrd voor het bedrijf uit Oss. Het kleine Nederlandse biotechbedrijf Dezima Pharma werd in 2015 gekocht door de Amerikaanse Amgen voor een bedrag dat kan oplopen tot $1,5 mrd.

Edward van Wezel, Managing Partner geeft aan: “Ons derde fonds maakt BGV één van de grootste life sciences fondsen in Europa die gericht zijn op seed investeringen. Gedurende de afgelopen jaren hebben wij meer dan twintig investeringen in Europese life sciences ecosysteem gedaan.  Wij hebben geconstateerd dat er een groeiend interesse vanuit de pharma is om innovaties steeds vroeger over te nemen. Met deze derde closing gaan wij ruim over de oorspronkelijke target size van ons fonds heen. Wij zijn erg verheugd over het commitment van het EIF en van meer nieuwe en zittende investeerders in BGVIII. Wij verwachten de maximale fondsomvang  van EUR 75m voor het einde van 2017 te bereiken.””

Pier Luigi Gilibert, Chief Executive of the European Investment Fund, voegt toe: “Het EIF vergroot de toegang van het MKB tot financiering. Door in het nieuwe fonds van BGV te investeren, zet het EIF haar langdurige ondersteuning voor ondernemerschap en innovatie in vroege fasen van bedrijfsontwikkeling voort.”

BGV opereert als een joint venture met Forbion Capital Partners, en heeft daardoor toegang ook tot vervolgmogelijkheden qua financiering en tot een wereldwijd netwerk van experts en pharma bedrijven. Het BGV team heeft jarenlange ervaring in de wereld van investeringen, life sciences, business development en commerciële acitviteiten. Het team omvat onder meer ervaren biotech entrepreneurs als venture partners en adviseurs.

Nieuwsbrief