Terug naar overzicht

Artica Therapeutics haalt seed-investering op van € 12 miljoen voor de ontwikkeling van unieke therapieën tegen ontstekings- en auto-immuunziekten

Het biotechbedrijf Artica Therapeutics, gevestigd op het Leiden Bio Science Park, heeft € 12 miljoen opgehaald in een financieringsronde voor startende bedrijven. Artica, heeft een unieke benadering ontwikkeld voor de ontwikkeling van medicijnen voor patiënten die lijden aan ernstige ontstekings- of immunologische aandoeningen. De investeringsronde werd geleid door Thuja Capital en Seroba, samen met InnovationQuarter Capital en oprichtingsinvesteerder Biogeneration Ventures. De investering wordt ingezet om kandidaat-medicijnen gereed te maken voor klinische validatie studies.

Ontstekings- en auto-immuunziekten hebben een ingrijpende invloed op het dagelijks leven van patiënten. Deze ziekten kunnen leiden tot chronische ontstekingen en een verstoorde werking van het immuunsysteem. Uit schatting van onderzoekers van de Johns Hopkins University blijkt dat 3% van de wereldbevolking hieronder lijdt. Hoewel er verschillende medicijnen beschikbaar zijn om auto-immuun- en ontstekingsziekten te behandelen, hebben deze veel beperkingen (zoals een sterk verhoogd risico op infecties en andere bijwerkingen) en betreft het symptoombestrijding in plaats van het behandelen van de oorzaak.

Artica Therapeutics

Ontwikkeling van covalente medicijnen

Tjeerd Barf, mede-oprichter en CEO van Artica:

“Bij Artica hebben we een unieke benadering ontwikkeld voor de ontwikkeling van “covalente” medicijnen. We hebben meer dan een decennium ervaring in de covalente bindingstechnologie, unieke assaycapaciteiten, het vermogen om optimale drug targets te selecteren en belangrijker nog, een staat van dienst in de succesvolle ontwikkeling van goedgekeurde en op de markt gebrachte covalente medicijnen,”

“We hanteren een patiëntgerichte aanpak, en het belangrijkste doel is het ontwikkelen van onze innovatieve nieuwe geneesmiddelenkandidaten voor patiënten die lijden aan ernstige ontstekings- of immunologische aandoeningen. We zijn ervan overtuigd dat we in ons syndicaat de juiste partners hebben, die ons ondersteunen bij de uitvoering van onze ambities.” aldus Tjeerd. Covalent-bindende moleculen kunnen lastige doeleiwitten, zoals membraangebonden GPCR signaal-eiwitten, toegankelijk maken voor medicijnontwikkeling. GPCR-eiwitten worden vanwege hun complexe structuur en functie als lastige doeleiwitten beschouwd, Deze eiwitten bevinden zich in het celmembraan en spelen een cruciale rol bij het overbrengen van signalen van buiten naar binnen de cel.

De stap naar volgende generatie therapieën auto-immuunziekten

“Het team van Artica beschikt over unieke expertise op het gebied van de ontwikkeling van covalente geneesmiddelen, wat een belangrijke reden is om te investeren in Artica. We zijn buitengewoon blij dat we Artica’s missie kunnen ondersteunen om betere behandelingen te ontwikkelen voor onvervulde medische behoeften,” zegt Michel Briejer, Managing Partner bij Thuja.

Artica Therapeutics team

Kees Recourt, Senior Investment Manager bij InnovationQuarter Capital:

“Artica Therapeutics gaat de ontwikkeling van de nieuwe geneesmiddelen uitvoeren op het Leiden Bio Science Park, dat onder andere huisvesting biedt aan 150 medische Life Sciences bedrijven en 11 onderzoeksinstellingen. Wij hebben veel vertrouwen in de aanpak van Artica en dragen met onze investering ook bij aan de innovatiekracht van het Zuid-Hollandse Life Sciences ecosysteem met internationale allure”.

Met deze investering wil InnovationQuarter Capital innovatie en economische groei in de regio stimuleren. Door te investeren in veelbelovende startups en scale-ups, draagt InnovationQuarter bij aan de ontwikkeling van een internationaal gerenommeerd Life Sciences & Health ecosysteem in Zuid-Holland. Dit ecosysteem biedt niet alleen nieuwe mogelijkheden voor baanbrekende medische ontdekkingen, maar ook kansen voor regionale ontwikkeling en groei.

Heb jij een Life Sciences & Health startup in Zuid-Holland en ben je op zoek naar financiering?

Neem dan contact met ons op!

Nina Satih

Investment Manager InnovationQuarter Capital