Terug naar overzicht

Spotr haalt € 4,5 miljoen op om ‘s werelds meest betrouwbare en grootste vastgoeddatabase te bouwen

Spotr, een Nederlands vastgoeddata platform dat met AI gebouwen inspecteert, heeft € 4,5 miljoen aan financiering opgehaald bij EDF Pulse Ventures en bestaande investeerders Volta Ventures en InnovationQuarter om haar missie, het opbouwen van ‘s werelds meest betrouwbare en grootste vastgoeddatabase, te versnellen. Deze aanzienlijke investering draagt bij aan Spotr’s doel om cruciale uitdagingen aan te pakken, zoals het versnellen van verduurzaming van gebouwen en het bestrijden van onderverzekering.

Het verzamelen van vastgoeddata op grote schaal is van oudsher een moeilijke uitdaging, deels vanwege verouderde databronnen die vaak beperkt zijn tot specifieke landen of zelfs helemaal niet beschikbaar zijn. Het enige betrouwbare alternatief is het uitvoeren van een fysieke inspectie, waardoor 98% van gebouwen niet wordt geïnspecteerd. De missie van Spotr is om elk jaar 100% van deze gebouwen te inspecteren om inzichten te genereren die grote problemen zoals onderverzekering en de overgang naar ‘net zero’ kunnen oplossen.

Spotr onderscheidt zich door het vermogen om panden overal ter wereld te scannen en binnen no-time inzichten te leveren, allemaal met een zorgeloze implementatie. Hiervoor verzamelt Spotr eerst beelden uit bronnen zoals satelliet- en straatbeelden met behulp van een door klanten aangeleverde adreslijst, waarmee een uitgebreide ‘digital twin’ van ieder gebouw in de portefeuille wordt gemaakt. Met haar Machine Learning en AI voert Spotr vervolgens grootschalige beeldinspecties uit om kenmerken als materialisatie, omvang, conditie en typologie te identificeren.

Verschillende entiteiten van EDF group zijn in gesprek met Spotr, zowel in Frankrijk als in het buitenland, om het halen van de net zero doelen in woningbouw en de commerciële sector in Europa te versnellen.

“Met de investering hebben we ons executive team uitgebreid met twee doorgewinterde en succesvolle ondernemers”, zegt Dirk Huibers, medeoprichter en CEO van Spotr. “Bart Jan Hin, voormalig CCO van Rodeo, is aangetreden als CCO en Sander Mulders, voormalig oprichter Geophy, als CTO. Naast deze key hires gaan we onze technologie, oorspronkelijk gebouwd voor woningbouworganisaties, uitbreiden naar de verzekeringsbranche. Dit stelt ons in staat grote ondernemingen zoals Zurich én regionale vastgoedeigenaren zoals de Alliantie van dienst te zijn. Onze ambitie is om de komende twee jaar 15 miljoen gebouwen te inspecteren.”

Julien Villeret, Chief Innovation Officer bij EDF group: “Het verduurzamen van woningen, die verantwoordelijk zijn voor 36% van de uitstoot van broeikasgassen in Europa , is rechtstreeks in lijn met de bestaansreden van de EDF group. De door Spotr ontwikkelde technologie stelt ons in staat om de benodigdheden van onze klanten in kaart te brengen, zodat we ze heel snel concrete oplossingen kunnen bieden op het gebied van energie-efficiëntie en decentrale energieproductie, zoals de installatie van zonnepanelen op hun daken.”

Martijn de Blaey, Senior Investment Manager bij InnovationQuarter:

“Bij InnovationQuarter geloven we in de kracht van technologie om de wereld te verbeteren. De unieke manier waarop Spotr AI inzet voor vastgoeddata sluit perfect aan bij deze filosofie en laat zien dat innovatie kan zorgen voor zowel economische groei als maatschappelijke vooruitgang. Dit illustreert heel mooi onze doelstelling bij InnovationQuarter: investeren in projecten die niet alleen rendement opbrengen, maar ook een positieve invloed hebben op onze samenleving en leefomgeving.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Martijn de Blaey

Martijn de Blaey

Senior Investment Manager InnovationQuarter Capital
Nieuwsbrief