Terug naar overzicht

SoundCell ontvangt investering van UNIIQ en Delft Enterprises om sneller antibioticaresistentie te kunnen identificeren

Proof-of-conceptfonds UNIIQ investeert samen met DE (Delft Enterprises) 350.000 euro in de Delftse startup SoundCell. De TU Delft spin-off ontwikkelt innovatieve technologie die de vibraties die een levende bacterie maakt kan meten. De technologie van SoundCell heeft grote implicaties voor de detectie en preventie van antibioticaresistentie. SoundCell zet de investering in om een prototype van haar apparaat te ontwikkelen dat in een ziekenhuis gebruikt en getest kan worden en om aanvullend klinisch onderzoek te verrichten.

Aleksandre Japaridze en Irek Roslon, SoundCell

Vibratie als indicatie

Om de vibraties van een enkele bacterie nauwkeurig te meten, maakt SoundCell gebruik van membranen van de stof grafeen – een stof bestaande uit één laag koolstofatomen gerangschikt in een patroon dat visueel lijkt op een honingraat. Door gebruik te maken van de extreem gevoelige eigenschappen van grafeen en de biologische processen in bacteriën, maakt SoundCell inzichtelijk of een bacterie nog leeft (vibreert) na toediening van een antibioticum. De eerste experimenten met E. Coli bacteriën waren eenduidig: als de bacteriën resistent waren tegen het antibioticum, hielden de vibraties op hetzelfde niveau aan. Wanneer de bacteriën niet-resistent waren, namen de vibraties af na toediening van het geneesmiddel.

“Om te begrijpen hoe klein deze vibraties zijn, kun je zeggen dat ze minstens tienduizend keer kleiner zijn dan de dikte van een haar”

– SoundCell

Sneller is beter

Huidige methoden meten resistentie van bacteriën door middel van hun celdelingsfrequentie. Aangezien cellen langzaam delen kan de duur van een bepaling, afhankelijk van de betreffende bacterie, oplopen tot enkele dagen. Met de technologie van SoundCell zullen artsen al binnen enkele uren effectieve antibiotica kunnen toedienen aan de patient. Het ambitieuze team van SoundCell bestaat onder andere uit Aleksandre Japaridze en Irek Roslon, beide ook betrokken bij het onderzoek binnen de TU Delft waar de technologie is ontdekt. De indrukwekkende resultaten van de technologie van SoundCell werden eerder al gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

SoundCell zet de investering in voor de verdere ontwikkeling van het prototype dat in een ziekenhuis gebruikt en getest zal worden en om aanvullend klinisch onderzoek te doen

“De stap vanuit academisch laboratorium naar praktijkomgeving zet je niet zomaar. Met de UNIIQ investering zijn wij in staat deze belangrijke stap te zetten en gelijk door te pakken. Wij zijn enorm trots op het behalen van deze mijlpaal en kijken ernaar uit om onze technologie te gaan inzetten om echt impact te maken op de samenleving!”.

– Irek Rosłoń, Chief Technology Officer SoundCell

“Wij zijn erg trots dat wij samen met Delft Enterprises investeren in deze disruptieve technologie van SoundCell. Met deze investering zetten we een stap in de strijd tegen antibioticaresistentie en zullen infecties sneller en effectiever behandeld kunnen worden, met grote impact op de gezondheid van de patiënt. Daarnaast draagt snellere identificatie bij aan het verminderen van overmatig antibioticagebruik en daarmee de gezondheid van de maatschappij als geheel. Dank tenslotte aan wethouder Maaike Zwart voor de overhandiging van de traditionele UNIIQ-baksteen en de mooie woorden aan de SoundCell ondernemers”.

Hans Dreijklufft, Fondsmanager UNIIQ

Een artistieke weergave van een enkele bacterie op membraan van grafeen

Nieuwsbrief