Terug naar overzicht

Solar Monkey zet extra vaart achter transitie naar zonnestroom

Begin 2016 investeerden InnovationQuarter met haar IQCapital fonds en een informal investor in het jonge Delftse bedrijf Solar Monkey. In anderhalf jaar is al veel bereikt en nu plannen de ondernemers de volgende stappen: het veroveren van de internationale markt. Om deze ambitieuze plannen te ondersteunen verstrekken de investeerders nu een aanvullende investering.
Solar Monkey zet extra vaart achter transitie naar zonnestroom

V.l.n.r.: Jan Pieter Versluijs (Solar Monkey), wethouder Ferrie Förster (gemeente Delft) en Mels van Hoolwerff (Solar Monkey)

Zekerheid over opbrengst zonnepanelen

Solar Monkey is in 2015 opgericht door Mels van Hoolwerff, Jan Pieter Versluijs en Tino de Bruijn en gevestigd in YES!Delft. Zij ontwikkelden software op basis van een algoritme waarmee de werkelijke opbrengst van zonnepaneel-systemen wordt berekend. Het onderscheidende karakter zit in de automatische schaduwanalyse. De berekening is zo nauwkeurig dat zonnepaneel-installateurs een opbrengstgarantie kunnen verstrekken. Dit product – genaamd Zonnegarant – neemt een belangrijke drempel weg voor dakeigenaren die willen investeren in zonnepanelen. Zowel particuliere consumenten als commerciële projecten verkrijgen meer zekerheid door de opbrengstgarantie en bijpassende monitoring van hun systeemprestaties.
Met de initiële investering ging het team aan de slag om een productportfolio te ontwikkelen dat het leven van zonnepaneelinstallateurs makkelijker maakt. “Onze filosofie was simpel: maak het beste systeemontwerp in 1 minuut”, aldus CTO Tino de Bruijn. Daarom werd gestart met het snel, eenvoudig en accuraat ontwerpen van zonnesystemen. Solar Monkey’s ontwerpsoftware vormt de kern van het groeiende aanbod van diensten, integraties en applicaties.

Solar Monkey zet extra vaart achter transitie naar zonnestroom

Stap naar internationale markt

De eerste versie was in de zomer van 2016 klaar en werd geïntroduceerd bij gespecialiseerde installateurs. De interesse was direct groot. “Binnen een maand tijd hadden we ruim 40 aanvragen voor demo-accounts en daardoor een capaciteitstekort om alles op te volgen”, aldus CEO Jan Pieter Versluijs. “Het is natuurlijk fantastisch om zoveel beweging te creëren. Je realiseert je ook direct dat we als organisatie snel moeten meegroeien met onze potentie.” Tegen het eind van het jaar was het team uitgebreid en groeide daarmee de omzet en toegevoegde waarde bij partners.

“Toch is er geen tijd om op onze lauweren te rusten” aldus CFO Mels van Hoolwerff.

Uiteraard blijven we onze software verbeteren, maar onze missie is om de duurzame energietransitie te versnellen en daarvoor is nog veel werk te verzetten. De komende tijd gaan we samen met nieuwe geselecteerde partnerinstallateurs meer zekerheid bieden met de opbrengstgaranties en monitoring van Zonnegarant. Onze technologie willen we daarnaast volledig automatiseren voor optimale systeemontwerpen op alle Nederlandse daken. Dit project – PVision – ontwikkelen we in samenwerking met de TU Delft, Universiteit Utrecht en Readaar. En later deze zomer is Solar Monkey naar verwachting beschikbaar in het buitenland.

Solar Monkey zet extra vaart achter transitie naar zonnestroom

Aanvullende investering voor volgende groeispurt

Om deze ambitieuze plannen te ondersteunen verstrekken aandeelhouders InnovationQuarter en de informal investor nu een aanvullende investering. “We zien een sterk momentum en volledig toegewijd management. Alle winst wordt geïnvesteerd in de groei en dat ondersteunen we graag. Op weg naar een grotere investeringsronde in de loop van 2018 kunnen we zo veel waarde toevoegen”, aldus Damien van der Bijl, Investment Manager van InnovationQuarter.

De investering werd op 29 juni tijdens de Kennis Expo Delft aangekondigd door wethouder Ferrie Förster (gemeente Delft) in de Buccaneer, het innovatiecentrum voor energie en offshore. In zijn speech sprak wethouder Förster:

Anderhalf jaar geleden mocht ik ook de eerste investering van IQCapital in Solar Monkey aankondigen. Het is fantastisch om te zien dat het bedrijf zo’n enorme sprong heeft gemaakt en nu begint aan de volgende groeispurt.

EFRO / Europees fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Unie.