Terug naar overzicht

Schone stranden dankzij slimme BeachBot die werkt op 5G

Geen vuiltje meer te vinden op het strand? Dat is het doel van TechTics, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in AI, Robotics en Mixed Reality. Het bedrijf ontwikkelde de BeachBot, een robot die zwerfvuil detecteert en opruimt. In Project BeachBot gaat TechTics het zwerfvuil op Nederlandse stranden in kaart brengen en de mogelijkheden onderzoeken om robots op afstand te monitoren met behulp van de 5G-faciliteit bij Unmanned Valley van Do Iot Fieldlab.

Zwerfvuil wereldwijd probleem

Door een toename in zeevaartverkeer neemt het risico op ladingverlies toe. Zodra dit leidt tot grote vervuiling van stranden, is het belangrijk het zwerfvuil te meten en identificeren. Daarnaast blijft zwerfvuil veroorzaakt door mensen een wereldwijd probleem. Techtics wil milieuorganisaties en gemeenten helpen bij het opruimen van het zwerfvuil en het informeren van burgers.

Waarom 5G?

TechTics maakt om verschillende redenen gebruik van de 5G-faciliteit van het IoT Fieldlab Unmanned Valley in Katwijk. Hier kan het bedrijf onder andere de snelheid, bandbreedte en responstijd van de robot testen. 5G zorgt voor Ultra Low Latency dat essentieel is om observatie en bediening van de robot op afstand mogelijk te maken. Het doel is daarom om met een zeer kleine vertraging (5 ms ipv 50 ms) gebruik te kunnen maken van de BeachBot. Ook kan TechTics zo de mogelijkheden van hun technologie verkennen en overleggen met experts van de TU Delft Campus. De testresultaten vormen waardevolle informatie voor de partners van het Do IoT Fieldlab.

Subsidie en ondersteuning

Meer weten over deze interessante case en over de subsidieregeling rondom de 5G-faciliteit bij het Do IoT Fieldlab Unmanned Valley? Lees er alles over op de website van Do IoT. Voor bedrijven die 5G-innovaties in Zuid-Holland willen ontwikkelen en testen is hulp beschikbaar in de vorm van subsidie, matchmaking en expertise.

Heb je een goed 5G-idee of zoek je meer informatie?
Kijk hier
of neem contact op met Jos Maccabiani (InnovationQuarter), Lenneke de Voogd (Do IoT Fieldlab) of Grisjo Koers (provincie Zuid-Holland).

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Jos Maccabiani

Senior Business Developer Digital Technology