Terug naar overzicht

Oceans of Energy ontvangt investering van UNIIQ voor ontwikkeling drijvende zonnefarm op zee

Oceans of Energy uit Leiden, de startup die als eerste ter wereld zonnepanelen op zee neer gaat leggen, ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ voor de verdere ontwikkeling van een drijvend systeem voor het opwekken van energie met zonnepanelen op zee. Deze zonnecentrales op zee zijn zo gebouwd dat ze meer dan twintig jaar lang de ruwe zee kunnen weerstaan. En dat zonder een negatieve footprint op het milieu achter te laten. De investering werd bekendgemaakt door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam tijdens het InnovationQuarter Jaarevent.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam feliciteert Allard van Hoeken (Oceans of Energy) met de UNIIQ investering door de overhandiging van een symbolische eerste steen. Foto © Daniel Verkijk

Zonnepanelen op zee

Zonnefarms worden al op binnenwateren gebruikt, maar zijn tot nu toe nog nooit op zee toegepast. De destructieve krachten van wind, golven en het zoute water op zee vragen namelijk veel van de robuustheid en de verankering van een dergelijke centrale. Oceans of Energy is het gelukt een succesvol drijvend systeem te ontwikkelen. En de voordelen zijn groot: niet alleen biedt de zee veel meer ruimte om op grote schaal energie op te wekken, maar dankzij de reflectie van het water is de opbrengst per zonnepaneel ook nog eens hoger. Bovendien kunnen in de toekomst de drijvende zonnepanelen gecombineerd worden met de windmolenparken op zee: de jaarlijkse energieopbrengst van dezelfde ruimte wordt dan zelfs vervijfvoudigd.
Belangrijk voor het bedrijf is een minimale footprint op het milieu. Onder de sterke samenwerkingspartners – zoals Wageningen University & Research (WUR), Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), onderzoeksinstituut TNO en Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) – bevinden zich marine-ecologen die de milieu-impact van de zonnefarm onderzoeken en monitoren.

Verdere ontwikkeling

Oceans of Energy is opgericht door CEO Allard van Hoeken, voormalig COO van The Ocean Cleanup en Head of New Energy bij Bluewater Energy Services. Van Hoeken: “Door deze investering van UNIIQ kunnen we een grote stap zetten in de verdere ontwikkeling van onze drijvende zonnepanelen op zee en het testen hiervan. Dit doen we in samenwerking met een groot aantal partners. Wij verwachten in de komende 12 maanden voor de eerste keer een volledig werkend systeem op de Noordzee te kunnen leggen”. Oceans of Energy heeft zich recent in Leiden gevestigd, waar ook de eerste werkende systemen geproduceerd zullen worden.


v.l.n.r.: Liduina Hammer (UNIIQ), Allard van Hoeken (Oceans of Energy), burgemeester Aboutaleb (Rotterdam), Duko Drijfhout (UNIIQ / Erasmus MC), Rinke Zonneveld (InnovationQuarter). Foto © Daniel Verkijk

Bijzondere missie

Voor investeringsfonds UNIIQ betekent de investering de 2e op het gebied van energie. Fondsmanager Liduina Hammer: “De toekomst van duurzame energie is van groot belang voor Nederland en voor de regio Zuid-Holland in het bijzonder. Met deze investering in Oceans of Energy maakt UNIIQ deel uit van de bijzondere missie van het bedrijf. Wij zijn trots om met UNIIQ bij te kunnen dragen aan de belangrijke stappen richting proof-of-concept die Oceans of Energy in de komende periode moet neerzetten”.

De eerste steen

Bij de aankondiging van de investering overhandigde burgemeester Aboutaleb een symbolische eerste steen aan Oceans of Energy:

Wij hebben ons als regio gecommitteerd aan flexibele, toekomstbestendige energieoplossingen. Met de ondersteuning van dit soort slimme innovaties, nemen we onze verantwoordelijkheid en zetten we concrete stappen in de energietransitie.

Jaarevent over de Next Economy

De investering werd bekendgemaakt tijdens het jaarevent van de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland, InnovationQuarter. Dit jaar stond het event in het teken van de Next Economy: welke veranderingen staan ons te wachten op het gebied van digitalisering, circulaire economie, energie, het nieuwe ondernemerschap en de nieuwe inclusieve samenleving.

Nieuwsbrief