Terug naar overzicht

Nederland op 1 na innovatiefste land ter wereld

In 2016 stonden we op plaats acht, in 2017 op plaats drie en nu in 2018 zijn we het een na innovatiefste land ter wereld. En nummer één Zwitserland zitten we inmiddels al op de hielen. Nederland scoort met name goed op creativiteit en de manier waarop we kennis gebruiken en uitdragen.
Nederland 2e plaats innovatiefste landen ter wereld

Nederland 2e plaats innovatiefste landen ter wereld

Elk jaar toetst de Global Innovation Index (GII) ruim 130 economieën op verschillende schalen. Die schalen geven een hoogwaardig inzicht in de innovatieve activiteit van de landen. De 81 gemeten indicatoren hebben betrekking op het politieke klimaat, onderwijs, infrastructuur en zakelijke verfijning. De GII wordt samengesteld door de World Intellectual Property Organization (WIPO), Cornell University en de Franse graduate business school INSEAD.

Holland doet het goed dankzij de triple helix

De GII schrijft het innovatieve succes van Nederland toe aan het “krachtige, onderling verbonden bedrijfsleven dat goed samenwerkt met universiteiten”. Met andere woorden, Nederland is als een vis in het water als het op samenwerken aankomt. Of het nu overheid, kennisinstellingen of ondernemers betreft: we zijn niet bang om kennis te delen en cross-sectoraal samen te werken. En die aanpak legt ons geen windeieren. De GII benadrukt ook dat het Nederlandse bedrijfsleven steeds meer internationaliseert via IP licensing exports. Sterker nog, als je verschillende ranglijsten op een hoop gooit, dan zit Nederland koploper Zwitserland zelfs al dicht op de hielen, schrijft het FD.

Een gedetailleerd overzicht van de ranking van Nederland op de verschillende indicatoren:

Nederlands 2e plaats innovatiefste landen ter wereld

Elf van de twintig innovatiefste landen komen uit Europa. China staat dit jaar voor het eerst in de top-twintig, de Verenigde Staten zakten twee plaatsen naar nummer zes.

Het belang van klimaatvriendelijke innovatie

Het thema van de 2018-editie van de GII is ‘Energizing the World with Innovation’, met het oog op de behoefte aan ‘groene’ technologie temidden van een stijgende energiebehoefte wereldwijd.

“Innovatie is broodnodig om energie en omgeving met elkaar in balans te brengen. Maar laten we in gedachten houden dat zulke innovatie nooit alleen technisch kan zijn,” zegt Bruno Lanvin, executive director Global Indices bij INSEAD. “We hebben ook nieuwe sociale, economische en zakelijke modellen nodig. Dat kun je doen door smart cities en mobiliteitsoplossingen op basis van deelvoertuigen en globaal burgerschap te promoten met betere informatie over de impact van energiebeleid.”

Zuid-Holland 2e innovatiefste provincie

In 2014 was Zuid-Holland nog hekkensluiter op de ranglijst van innovatieve regio’s; nu staat Zuid-Holland na Brabant op de tweede plaats. Dankzij flinke investeringen in innovatie, een bovengemiddelde bedrijvendynamiek en stijgende arbeidsproductiviteit heeft Zuid-Holland haar innovatiekracht enorm verbeterd. Een belangrijke verklaring hiervoor zijn de toegenomen investeringen op het gebied van innovatie in Zuid-Holland. Dat was over een periode van twee jaar bijna 2 miljard euro, waarvan 750 miljoen euro opgebracht door de publieke sector (overheden en kennisinstellingen). Ook het aandeel investeringen uit het buitenland neemt toe: ruim 30% van de buitenlandse bedrijven die zich in 2017 in Nederland vestigden, koos voor Zuid-Holland. Dat was 20% in 2014.