Terug naar overzicht

Nederland in Top 5 van meest geliefde landen voor expats

Nederland is een van de fijnste plekken om te wonen en te werken. Weten wijzelf natuurlijk al lang, maar ook expats zijn daar inmiddels achter. Nederland staat op plek vijf op de HSBC Expat Explorer 2017 van meest geliefde landen voor expats, die zakenbank HSBC jaarlijks opstelt.

Doing business in the Netherlands

Expats zijn dol op Nederland

De zakenbank HSBC ondervroeg bijna 30.000 expats naar hun ervaringen met – en wensen voor – werken in het buitenland. Daaruit blijkt dat werken in Nederland zo prettig is, omdat er hier veel aandacht is voor het gezin. In geen enkel ander land is de gezondheidszorg en het onderwijs voor de kinderen zo goed geregeld als hier, is de ervaring van buitenlandse krachten. Nederland is daarin dit jaar zelfs Zweden voorbijgegaan.

Gezin, geld en maatschappij maken gelukkig

In de HSBC-lijst wordt verder gekeken naar economische mogelijkheden en of het leven er ook een beetje leuk is. De hele dag binnen de muren van een compound voor expats is ook niet echt bevorderlijk voor het levensgeluk. Meedraaien in de maatschappij en bevriend raken met locals is net zo belangrijk.

Als die drie criteria op één hoop worden gegooid, komt Nederland er dus als vijfde land uit. Net achter Duitsland, maar voor onder meer Canada, Australië en zelfs Zwitserland. Vorig jaar stond Nederland nog op plek 15 in de lijst.

Nederland staat op plek vijf op de lijst van meest geliefde landen voor expats, die zakenbank HSBC jaarlijks opstelt.

Lage salarissen, goede carrièremogelijkheden

Ook economisch gezien doen we het niet slecht. Een eigen bedrijf beginnen is hier gemakkelijk en wordt door de overheid gestimuleerd. Ook valt er in Nederland goed aan de carrière te werken.

Maar op één punt scoren we ondermaats: de salarissen van expats. Die liggen hier lager dan in bijvoorbeeld Thailand of Turkije. Voor het grote geld moet je in Zwitserland zijn. Daar ligt het gemiddelde salaris voor expats op 193.000 dollar.

In deze landen verdien je als expat het meest

Brexit

Dat de salarissen hier lager liggen komt onder meer door ons strenge bonusbeleid in de financiële sector. Het is een veelgehoord argument waarom grote Londense banken Amsterdam links willen laten liggen, na een brexit.

Over die brexit gesproken. Het Verenigd Koninkrijk maakte een vrije val op de lijst. Stond het land vorig jaar nog op plek 22, de onzekerheid voor expats brengt het land nu niet verder dan plaats 35.

 

Bron / RTLZ

Nieuwsbrief