Terug naar overzicht

Lancering van Capricorn Industrial Biotech Fund door DSM, InnovationQuarter en Capricorn Partners

Een nieuw venture fund dat bouwt aan een duurzame samenleving door middel van early-stage investeringen in de Industriële Biotech industrie. Vandaag kondigt Capricorn Partners de oprichting aan van Capricorn Industrial Biotech Fund, een nieuw fonds als onderdeel van haar Cleantech fondsenportefeuille. Het Capricorn Industrial Biotech Fund investeert in early-stage ventures die biotechnologische oplossingen gebruiken om te voldoen aan de groeiende vraag naar producten die op een duurzame manier zijn gemaakt.

green factory and sustainable environment

Industriële biotechnologie is een sleuteltechnologie voor de transformatie van de maatschappij naar Net Zero Carbon en Circulariteit. Deze industrie zal de komende decennia snel versnellen onder impuls van recente ontwikkelingen op het gebied van bio-engineering, kunstmatige intelligentie, procestechnologie en een toenemende regelgevende drang naar koolstofarme industrie. Industriële biotechnologie zal duurzame alternatieven bieden voor ingrediënten van levensmiddelen en diervoeders, chemicaliën en tussenproducten, geavanceerde materialen en energie.

De industriële biotechnologie bevindt zich in een fase van technologische levenscyclus die gunstig is voor durfkapitaalinvesteringen in een vroeg stadium. Veel veelbelovende technologieën worden ontwikkeld aan universiteiten en technologie-instituten, met een bijzonder sterke aanwezigheid in de Benelux en andere landen in Noordwest-Europa. Capricorn Industrial Biotech Fund investeert in early-stage ventures in deze industrie, en begeleidt hen bij hun groei.

Rob van der Meij, Partner bij Capricorn Partners: “CIBF is een uitstekende aanvulling op onze portefeuille van Cleantech fondsen. Het richt zich op een sector waar we een sterke groei verwachten, en waar ventures aanzienlijke waarde kunnen creëren. CIBF is een aanvulling op onze andere fondsen zoals het Capricorn Sustainable Chemistry Fund dat investeert in duurzame technologieën in een latere fase”.

CIBF is een initiatief van DSM (AMS: DSM), InnovationQuarter (de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de regio Rotterdam-Den Haag in Nederland) en Capricorn Partners. De stichtende partners willen een fonds oprichten dat het ecosysteem rond de Biotech Campus Delft verder versterkt en verbindt met andere centra van excellentie in België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Pieter Wolters, Managing Director DSM Venturing: “Het nieuwe fonds is een perfect vehikel om het unieke kennisecosysteem op en rond de Biotech Campus Delft, waar oplossingen worden ontwikkeld voor de meest urgente uitdagingen in bijvoorbeeld de manier waarop we voedsel produceren en consumeren, verder te stimuleren. DSM is verheugd mede-investeerder te zijn in het Capricorn Industrial Biotech Fund, en we zullen de opschaling van briljante biotechnologische uitvindingen, bedrijven en ventures die gezondheid, voeding en biowetenschap duurzaam zullen transformeren, actief blijven ondersteunen en bevorderen”.

Liduina Hammer, hoofd Investeringen bij InnovationQuarter, benadrukt het belang van het creëren van een duurzame productie-industrie voor de toekomstige economie van Zuid-Holland: “Wij ondersteunen de transitie van fossiele naar groene fabrieken in Zuid-Holland. Initiatieven als PlanetB.io op de Biotech Campus in Delft ondersteunen innovatieve bedrijven om hun biotech oplossingen op te schalen en hun impact voor de maatschappij te realiseren. Via dit fonds zetten we extra in op de meest urgente klimaat- en energietransitie.”

CIBF wordt gelanceerd na een first close, en zal vanaf nu beginnen met het sourcen van deals. Geïnteresseerde investeerders worden uitgenodigd om mee te doen voor een final close met een maximum van €25 miljoen.

sustainable biotech

Afbeelding: Capricorn

Nieuwsbrief