Terug naar overzicht

Interreg-project Codex4SME’s goedgekeurd

Het Interreg-project Codex4SME’s is door de Interreg-stuurgroep goedgekeurd. In dit project gaan 7 landen in Europa samenwerken op het vergroten van de inzet van de innovaties op het gebied van slimme diagnostiek vanuit het MKB.

Interreg-project Codex4SME’s goedgekeurd

Personalised Medicine

Zorgverleners streven naar optimale zorg voor de patiënt tegen lagere kosten. Het Codex4SME’s project (Companion diagnostics expedited for SMEs) verbetert de zorg door adoptie van Personalised Medicine te versnellen.

Personalised Medicine zorgt voor ‘de juiste medicatie met de juiste dosering op het juiste tijdstip voor de juiste patiënt’ en bespaart zo kosten. Companion Diagnostics zijn een onmisbaar onderdeel voor Personalised Medicine. Companion Diagnostics zijn klinische testen, gebaseerd op chemische, fysische of biologische parameters, die gekoppeld zijn aan een specifiek geneesmiddel of een specifieke therapie. De test voorspelt of een patiënt wel of geen kans maakt om gunstig te reageren op een bepaald geneesmiddel.

Het MKB, innovatief en met veel expertise in diagnostiek, heeft een hoge potentie in deze markt. Maar loopt in de praktijk nog tegen beperkingen aan zoals hoge ontwikkelingskosten, tekort aan middelen en beperkte toegang tot de gehele keten, juiste stakeholders en internationaal netwerk. Codex4SME’s biedt MKB’ers ondersteuning binnen de gehele keten in drie fasen: incubatie, versnelling en groei.

Internationale samenwerking

De Nederlandse partners in het project Codex4SME’s zijn de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en InnovationQuarter. Internationaal wordt samengewerkt met onder meer de BioRegio STERN (Duitsland), Medicen Paris Region (Frankrijk) en biobanken uit Oostenrijk en Luxemburg. Met Codex4SME’s geeft InnovationQuarter verder invulling aan de ambitie om ondernemers in Zuid-Holland in contact te brengen met andere Europese partners.

In iedere deelnemende regio worden netwerken van ondernemers gevormd op basis van specifieke vraagstukken. Zo krijgen ondernemers in Zuid-Holland straks toegang tot specifieke netwerken in andere regio’s. Daarnaast voorziet het project in het realiseren van toegang tot grote farmaceutische bedrijven in onder meer de regio Parijs. Een van de belangrijkste doelstelling van Codex4SME’s is om MKB-ers toegang te geven tot (wetenschappelijke) infrastructuren, waaronder biobanken voor sample-toegang en biomarker validatie.

Nieuwsbrief