Terug naar overzicht

Erik van der Zant gaat investeringstak InnovationQuarter leiden

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus is Erik van der Zant terug bij InnovationQuarter. Het voormalig Hoofd Finance & Operations volgt Liduina Hammer en Koos Fuykschot (a.i.) op als Hoofd Investeren. ‘Het gaat mij altijd om het verhaal achter de investering.’

Investeren is een van de drie hoofdactiviteiten van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Hoofddoel: een slimmere, duurzamere, gezondere regio. Grofweg € 300 miljoen is hiervoor beschikbaar, verdeeld over vier fondsen. Zo’n veertig medewerkers voorzien in de uitvoering van de plannen. En aan het hoofd per 1 maart: oude bekende Erik van der Zant.

Erik was vanaf de oprichting in 2014 betrokken bij InnovationQuarter. Altijd met plezier en ambitie, maar andere paden lonkten. Twee jaar geleden zwaaide hij af. Erik: ‘Ik wilde raad van toezicht-posities bekleden en het een tijd wat rustiger aan doen. Dat laatste is niet gelukt, ik vind het prettig om nuttig bezig te zijn.’ Drie toezichthoudende functies vervult Erik inmiddels, alle in het onderwijs. ‘Ik werk graag samen met gepassioneerde mensen in een open en eerlijke omgeving.’ Daarnaast deed hij freelance werk.

Tot nu, want Erik is terug.

‘Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat heb ik letterlijk tegen Nathal [van Rijn, directeur InnovationQuarter, red.] gezegd toen de functie vrijkwam. InnovationQuarter zit in mijn hart. Het is een mooie organisatie, ik weet wat het doel is en daar sta ik voor.’ De afstand die hij de voorbije tijd heeft gehad tot de organisatie ziet hij als een voordeel. ‘Het heeft mijn blik op nieuwe ontwikkelingen verfrist.’

Erik, waar wil je werk van maken in je nieuwe functie?

‘Investeren met impact. Door meer focus aan te brengen en nog proactiever te zijn. Uiteindelijk moeten we een goede huisvader zijn van de gelden die ons ter beschikking zijn gesteld. Afscheid nemen hoort daarbij. In sommige sectoren investeren we nu al tien jaar. Zijn we daar nog nodig of kan de markt het overnemen? Ruimte maken biedt weer kansen voor sectoren waarin we minder zichtbaar zijn, zoals de food- en maritieme sector. Waar kunnen we het verschil maken? Die vraag is leidend.’

Wat is kenmerkend voor jouw werkwijze?

Denkt even na. Dan: ‘Helder zijn, en samen met het team en ondernemers oplossingen vinden. Niemand heeft in zijn eentje de wijsheid in pacht. Ik wil een sparringpartner zijn voor ondernemers. We werken met slimme mensen, vaak geven zij de goede antwoorden zelf wel. Ik vind het belangrijk om in gesprek te gaan en blijven. Intern zijn we heel open en transparant, laten we het extern ook zo aanpakken. Soms betekent dat: de vraag stellen die niemand durft te stellen.’

Wat is het voornaamste inzicht ten aanzien van investeren dat je hebt opgedaan in je loopbaan?

‘Bij Ernst & Young heb ik veel bedrijven van binnen gezien en geleerd om snel te schakelen. Voor Port of Rotterdam kreeg ik bij de aanleg en exploitatie van Maasvlakte 2 te maken met uiteenlopende stakeholders, waaronder het ministerie van Financiën. En voor Sohar in Oman heb ik met veel verschillende culturen gewerkt in een snelgroeiende organisatie. In alle gevallen bouwden we iets op door mensen met elkaar te verbinden. Geld is maar een middel, de mensen maken het, die gaan aan de slag. Het gaat mij altijd om het verhaal achter de investering.’

Is dit de baan waar je altijd naartoe gewerkt hebt?

Lacht: ‘Nu moet ik natuurlijk ja zeggen.’ Stilte. ‘Het eerlijke antwoord is eveneens ja. Als ik iets doe, doe ik het met hart en ziel en energie. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan en geleerd in mijn carrière komt samen in deze functie. Dus ja: ik heb hier naartoe gewerkt. Maar dan wel onbewust.’

Tijd om aan de slag te gaan. Waarmee begin je?

‘De mens. Ik heb tegen het secretariaat gezegd dat ik de komende weken wil aansluiten bij alle teamoverleggen. Eerst wil ik iedereen leren kennen. De wereld verandert snel, in twee jaar tijd is er veel gebeurd.’

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Erik-van-der-Zant

Erik van der Zant

Hoofd Investeren