Terug naar overzicht

€ 9 miljoen voor Made-in-Holland zonnepanelen Exasun

De zonnepanelen van Haagse scale-up Exasun zijn hoogwaardige, esthetische in-dakoplossingen met een lange levensduur. Volledig in Nederland geproduceerd. De Haagse scale-up ontvangt nu € 9 miljoen voor onder meer een nieuwe PV-assemblagelijn op de huidige productie locatie en internationale opschaling. De investering komt van ABN Amro Sustainable Investment Fund, Invest NL, Wienerberger en bestaande aandeelhouders ENERGIIQ, Dockpoint en No Such Ventures.

Het toenemende gebruik van warmtepompen en elektrische auto’s vraagt om steeds meer elektriciteit. De in-dak zonnesystemen van Exasun wekken door optimaler gebruik van het dakoppervlak meer energie op dan de traditionele op-dak systemen.

Marktonderzoek toont aan dat gebouw-geïntegreerde PV oplossingen (BIPV – Building Integrated PhotoVoltaic) de komende tien jaar jaarlijks wereldwijd met bijna 25% zal groeien tot een markt van circa 100 miljard euro. In 2021 leidde Europa de BIPV markt met een aandeel van 43%. Met de oprichting van de EU Solar PV Industry Alliance heeft de Europese Commissie zich duidelijk uitgesproken om meer PV productie naar Europa te halen en ook in de VS krijgt hernieuwbare energie als onderdeel van de Inflation Reduction Act 2022 een boost. Hiermee staan alle lichten op groen voor een versnelde energietransitie waarin BIPV een belangrijke rol speelt.

Extra productiecapaciteit voor BIPV expansie

Exasun produceert robuuste BIPV-oplossingen met een hoge esthetische waarde, die daken waterdicht maken, energie opwekken en snel en eenvoudig te installeren zijn. “De expansie van BIPV in Europa en daarbuiten vraagt om extra productiecapaciteit en met deze kapitaalinjectie bouwen we onder meer een compleet nieuwe PV assemblagelijn op onze huidige productie locatie in Den Haag,” zegt Remon Veraart, CEO van Exasun.

Samenwerking Exasun en Wienerberger

Exasun vervult vanaf 2015 op succesvolle wijze een leidende rol in de ontwikkeling van de Nederlandse markt voor gebouw-geïntegreerde PV-oplossingen. Het succes van Exasun in Nederland heeft ertoe geleid dat het bedrijf inmiddels met in Den Haag geproduceerde producten de vleugels uitslaat naar de rest van Europa door strategische samenwerking met Wienerberger.

Sinds 1 januari 2022 verzorgt Wienerberger, de grootste fabrikant van keramische bouwoplossingen, de exclusieve Europese verkoop en is het bedrijf distributiepartner van Exasun. De producten X-Roof en X-Tile zijn onderdeel van het Wienerberger Wevolt Energiedak dat in alle landen van Europa wordt uitgerold. De systemen zijn inmiddels succesvol geïnstalleerd op meer dan duizend woningen.

Naar een volledig circulaire PV oplossing

Naast nieuwe innovatieve BIPV oplossingen richt Exasun zich op het verder verbeteren van de positieve milieu-impact van de producten naar een volledig circulaire PV oplossing, waarbij onderdelen van het product na hun levensduur opnieuw hergebruikt worden voor een vergelijkbare toepassing.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Jesse In 't Velt

Jesse In ‘t Velt

Senior Investment Manager ENERGIIQ
Nieuwsbrief