Terug naar overzicht

€ 150.000 voor het terugdringen van het take-make-wastegebruik van plastics

De 3 prijswinnaars van de Plastic Act Challenge (P>ACT) hebben afgelopen vrijdag elk € 50.000 ontvangen voor het verder ontwikkelen van hun oplossing om plastic uit het milieu te halen en het gebruik van fossiele grondstoffen voor plastics terug te dringen. De innovatiebudgetten werden uitgereikt door gedeputeerde Adri Bom-Lemstra.

Circulaire ondernemers hebben het lastig. Iedereen is overtuigd van de noodzaak van een circulaire economie, maar een businesscase is vaak lastig sluitend te maken. Anneke Sipkens betoogde in een opiniestuk in het FD (1/2) dat de overheid meer groeikapitaal ter beschikking zou moeten stellen aan circulaire innovators. Afgelopen vrijdag heeft P>ACT – dat bedrijven ondersteunt bij het realiseren van circulaire (gesloten) kunststofketens – in die behoefte een stap gezet. Via de P>ACT Challenge konden innovators hun idee pitchen en een geldbedrag winnen om hun innovatie verder te ontwikkelen. P>ACT is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, de provincie Overijssel, regionale ontwikkelingsmaatschappijen OostNL en InnovationQuarter, en het Versnellingshuis Nederland circulair!.

3 winnaars aan de slag met piloting, toepasbaarheid en verbetering van hun product

De 3 winnaars hebben ieder een cheque van € 50.000 ontvangen uit handen van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. Met dit bedrag gaan de innovators onder begeleiding van het P>ACT-team aan de slag met respectievelijk het opzetten van een pilot, het bewijzen van de toepasbaarheid van de innovatie en de derde met de ontwikkeling van een nieuwe versie van het product.

  • Shared Packaging ontwikkelt een loopsysteem (packaging as a service) waarin de verpakkingen binnen de maaltijdbezorgmarkt (bijv. Thuisbezorgd, Deliveroo) worden hergebruikt. Dat wil zeggen: wanneer een consument bijvoorbeeld pasta bestelt, belandt de verpakkingen achteraf niet in de prullenbak, maar kan hij/zij deze weer inleveren. Om het zo makkelijk mogelijk te maken voor restaurants biedt Shared Packaging een abonnement aan op verpakkingen, reiniging en transport tegen een marktconforme prijs. Dit model houdt in dat Shared Packaging eigenaar van de verpakking blijft. Zij kunnen de verpakkingen reinigen en terugbrengen naar de restaurants voor de volgende bestelling. Op deze manier biedt het bedrijf restaurants een alternatief voor single-use (plastic) verpakkingen, die per 2021 verboden zijn binnen de EU, en kunnen ze de huidige afvalstroom drastisch verminderen.
  • Polytential biedt met de Virtual Chemist een innovatieve AI-oplossing voor de problemen die mechanische recyclers en productproducenten ondervinden als gevolg van de onbekende materiaalsamenstelling. De Virtual Chemist biedt de nauwkeurigheid van een chemische analyse, die niet onderdoet voor een professioneel laboratorium, en combineert die met een zeer hoge doorvoersnelheid. Daardoor kunnen er eenvoudig grote en daarmee representatieve samples geanalyseerd worden. Polytential werkt aan het bewijzen van de toepasbaarheid van plastic afval dat vrijkomt bij de consument voor toepassing in hoogwaardig 3D-geprinte producten. En dat zónder dat het materiaal eerst gecompoundeerd en gegranuleerd hoeft te worden voor het geschikt is voor het gebruik in 3D-printers.
  • WPT Biobased ontwikkelt circulaire teeltpotten, gemaakt van een gepatenteerde combinatie van papier met een biohars. Deze biohars bestaat uit twee natuurlijke grondstoffen die uit afvalstromen kunnen worden gewonnen. De hars zorgt ervoor dat de teeltpot tijdelijk watervast, stevig en robuust wordt. De plant kan in de pot groeien en de pot wordt niet slap door het water. Daardoor is de pot geschikt voor grootschalige, geautomatiseerde bedrijven in het Westland. Door het natuurlijke uiterlijk en ruwe oppervlak is het voor de consument direct duidelijk dat de pot niet bij het plasticafval hoeft. Na een bepaalde tijd valt de biohars weer uiteen in zijn natuurlijke grondstoffen en kan de pot composteren.

P>ACT ondersteunt bedrijven met netwerk, kennis en kapitaal

In de afgelopen vijftig jaar is het gebruik van kunststof wereldwijd vertwintigvoudigd. De verwachting is dat dit gebruik in de komende twintig jaar nog zal verdubbelen. De regio’s Zuid-Holland en Overijssel hebben samen de handen ineengeslagen om milieuschade ten gevolge van het make-take-wastegebruik van plastic terug te dringen. Bedrijven die stappen zetten om de kunststofketen te sluiten, kunnen rekenen op ondersteuning vanuit Plastic Act (P>ACT) in de vorm van kennis, netwerk en kapitaal. Naast financiering via de Challenges biedt P>ACT ook strategische ondersteuning voor businesscases en een relevant netwerk van bedrijven, publieke stakeholders, kennisinstellingen en regionale fieldlabs. Hierin spelen de ROM’s Oost NL en InnovationQuarter een belangrijke rol, die een groot netwerk in de regio verbinden aan de specifieke businesscase van een onderneming. Tenslotte wordt er binnen P>ACT, in samenwerking met het Versnellingshuis Nederland Circulair!, een landelijk proces voor kennisbundeling en -deling opgezet.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Angelique!

Angelique Erkenbosch

Angelique Erkenbosch

Senior Business Developer Circulair
Nieuwsbrief