Terug naar overzicht

Datacenters: Amsterdam first, Zuid-Holland second

Amsterdam geldt nog altijd als het grootste internetknooppunt ter wereld. Met de toenemende digitalisering betekent dat een enorme economische kans voor Nederland. Maar Amsterdam is ook kwetsbaar. Valt de stroom in Amsterdam uit, dan ligt de Nederlandse economie wekenlang plat. Zuid-Holland werpt zich daarom op als de back-uplocatie van Amsterdam. En de regio heeft op dit punt ook een krachtige propositie. De datacenters in Zuid-Holland draaien namelijk op een andere stroomaanbieder (Stedin) dan Amsterdam (Liander), waardoor stroomstoring bij de een niet automatisch een stroomstoring bij de ander betekent.

Datacenters: Amsterdam first, Zuid-Holland secondDe computergames die uw kinderen spelen, spelen ze misschien wel vía de Van Nellefabriek in Rotterdam. Daar bevindt zich een internetknooppunt waar zich ongelooflijk veel digitaal verkeer doorheen beweegt. 3500 m² datacenter, genaamd Smartdc, waar de gaming-industrie graag gebruik van maakt. Niet in de laatste plaats vanwege het uiterst krachtige en betrouwbare netwerk. En Zuid-Holland maakt zich hard voor een nóg sterkere digitale connectiviteit.

Datacenters zíjn de nieuwe economie

“Digitalisering is een onderwerp waarop Zuid-Hollandse partijen ongelooflijk goed samenwerken,” zegt Inge van de Water van de Gemeente Delft tijdens de bijeenkomst Smart Digital Delta van de Roadmap Next Economy. “Er is geen concurrerende sfeer, we werken samen aan een overkoepelend belang.” En daarbij hoort een strategie die kijkt naar de regio als geheel, vindt kwartiermaker Martin Prins. Samen met de Provincie Zuid-Holland en andere partners werkte Prins als kwartiermaker van het programma Next Delta aan de Zuid-Hollandse propositie op datacenters. “Datacenters zíjn de nieuwe economie,” zegt Prins. “Alle bedrijven zijn inmiddels IT-bedrijven, ons havenbedrijf is een IT-bedrijf. Alles wat wij digitaal doen, gaat ergens door een datacenter. Om zaken als autonoom vervoer mogelijk te maken, moet onze digitale infrastructuur veilig en veerkrachtig (resilient) zijn. En in die resilience kan Zuid-Holland een rol spelen. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting de Next Economy. Niet alleen voor Zuid-Holland, maar voor heel Nederland.”

Datacenters: Amsterdam first, Zuid-Holland second

Links: Mick van Kappen, Transitiemanager Smart Digital Delta
Rechts: Martin Prins, Kwartiermaker Next Delta

Wat gebeurt er in een datacenter?

Stel het je als volgt voor: als een FIFA-speler de bal paast, dan moet zijn tegenspeler – die misschien wel op een ander continent zit – die actie op bijna hetzelfde moment zien. Zit er vertraging op de lijn, dan mist hij de bal. Om te zorgen dat die vertraging niet groter wordt dan 3-8 milliseconde heeft Smartdc contracten afgesloten met internetserviceproviders over heel de wereld. En dat is nog geen sinecure. “In Dubai hebben we bijvoorbeeld vijf jaar lang op hoog politiek niveau moeten lobbyen om de connectie met hun netwerk aan te mogen gaan.”

“Dit zijn de mooiste servers die er op dit moment zijn bij Dell.” Arjen Stolk, Sales Manager bij Smartdc, wijst trots naar een rij zwarte kasten met afwisselend oplichtende lampjes en een flink aantal kabels. In het datacenter worden individuele gamers gebundeld door een internetprovider (bijv. KPN, Ziggo of T-mobile). Vervolgens worden die gebruikers in het datacenter verbonden aan de content van een contentprovider (Netflix, Google, of in dit geval de gaming-industrie). En daarna wordt het signaal weer via een andere internetprovider gedivergeerd naar allerlei gebruikers.

Voordat content bij de internetaanbieder komt, moet er eerst een digitale route gevonden worden. NLiX, ook aanwezig bij de bijeenkomst Smart Digital Delta, is een partij die dergelijke routes zoekt. Zij zijn als het ware de Google Maps van de digitale wereld. En bepaald geen onbelangrijke schakel in het internetverkeer, zo’n routeplanner. “Zonder het zogenaamde BGP-protocol waar wij gebruik van maken, praat geen enkele router met een andere router. En heb je dus geen internet.”

Volgende stappen op Next Delta

De komende tijd gaat Next Delta kijken hoe de digitale infrastructuur nog verder versterkt kan worden. “Met de toenemende digitalisering worden connectiviteit en een veilige infrastructuur namelijk steeds belangrijker,” zegt kwartiermaker Martin Prins. “Die infrastructuur is een absolute voorwaarde om verdere stappen te kunnen zetten in de transitie naar de next economy. Die stappen zetten we samen. Dankzij onze samenwerking hebben we Zuid-Holland op de kaart gezet als twin­-locatie voor Amsterdam. Alles draait om de toegevoegde waarde voor Nederland. Ook als dat betekent: Amsterdam first, Zuid-Holland second.”

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!