Terug naar overzicht

Coronahulp: oproep Zuid-Hollandse maakindustrie

Steeds meer bedrijven willen een bijdrage leveren om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn wereldwijd al veel mooie voorbeelden te vinden. Zuid-Hollandse maakbedrijven en toeleveranciers die mee willen helpen, kunnen zich bij ons melden. Denk aan het beschikbaar stellen van middelen; samen oplossingen bedenken; of het aanpassen van de productielijn. Met de expertise uit het innovatieprogramma SMITZH denken we met u mee en verbinden we u graag met de juiste partijen om hierbij te helpen. Wellicht kunnen we u financiële ondersteuning bieden of de weg daarnaartoe vergemakkelijken.

Behoefte aan middelen als handschoenen, beschermingsbrillen en isolatiejassen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt met man en macht om hun inkooporganisatie op te schalen en voldoende middelen te bemachtigen. Er is behoefte aan extra mond- en neusmaskers: chirurgisch, FFP1 en FFP2; handschoenen in 4 maten; isolatiejassen (lange mouw); beschermingsbrillen; desinfectiemiddelen (met name handalcohol) en coronatestkits. VWS heeft daarom aan het Ministerie van Economische Zaken en klimaat gevraagd te inventariseren welke (maak)bedrijven hierbij kunnen ondersteunen. Als u weet hoe u binnen enkele dagen hierin zou kunnen voorzien, kunt u direct contact opnemen met het call center Middelen Corona via middelencorona@nfu.nl of 033 434 13 15.

Regionale oplossingen voor mondkapjes, beademingsapparatuur en snelle testen

In Zuid-Holland zijn verschillende partijen bezig om oplossingen voor acute of dreigende tekorten op te lossen. Rondom het Reinier de Graaf Gasthuis en de Leidse instrumentmakers School werkt een groep bedrijven aan snelle productie van mondkapjes. Ook wordt er onderzoek gedaan naar sterilisatiemogelijkheden van verschillende mondkapjes. Aan de TU Delft zijn studenten Klinische Technologie aan de slag om eenvoudige beademingsapparatuur te ontwikkelen. De Universiteit Leiden onderzoekt mogelijkheden om sneller en meer testen op corona uit te kunnen voeren. Heeft u een oplossing of wilt u graag samenwerken met partijen uit de regio, dan brengen wij u graag in contact met anderen die kunnen helpen.

Productielijnen tijdelijk aanpassen voor corona

Zou u uw beschikbare productiefaciliteiten ook anders in kunnen zetten? Drankmakers van merken als De Kuyper en Bols gaan meehelpen om het tekort aan handalcohol en handgels op te lossen. Bij autobouwer BYD (dat aanvankelijk enkel batterijen maakte), is een productielijn omgebouwd om mondmaskers te kunnen produceren. Printbedrijf Lay3rs helpt onder meer het Tilburgse ziekenhuis door middel van het 3D-printen van pipetten voor bloedanalyse-apparaten. Ziet u mogelijkheden om uw productielijn tijdelijk aan te passen, dan horen wij dat graag. Wellicht kunnen we u ondersteuning bieden.

Inspiratie: Demcon gaat beademingsapparaten leveren aan ic’s

Er wordt momenteel hard gewerkt om de intensive-care-capaciteit van ziekenhuizen te vergroten. Maar dan zijn wel beademingsapparaten nodig. Het in Zuid-Holland welbekende Demcon is een high-end technologieleverancier van producten en systemen, met als focusgebieden hightech, robotic en medical systems. In hun productiefaciliteit in Enschede worden onderdelen gemaakt voor beademingsapparaten. Demcon kreeg van het Erasmus MC in Rotterdam de vraag om complete beademingsapparaten te leveren. Inmiddels is een nieuwe productielijn gebouwd, extra beademingsapparatuur besteld en de levering in gang gezet. Zo snel kan het dus gaan. Lees het complete verhaal in dit artikel uit de Volkskrant en laat u inspireren.

Juist in de komende periode zijn we nog meer gedreven dan ooit om te werken aan een sterker, slimmer en gezonder Zuid-Holland. Zoals premier Rutte het zei: “Samen komen we deze moeilijke periode te boven.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op. Meer informatie over het innovatieprogramma SMITZH vindt u hier.

Anton Duisterwinkel

Senior Business Developer High Tech / Programmamanager SMITZH