Terug naar overzicht

AI-werkgroep Haven en Maritiem van start met kwartiermaker Ilyaz Nasrullah

In de afgelopen maanden hebben de Gemeente Rotterdam, InnovationQuarter, Netherlands Maritime Technology (NMT), TU Delft en het Havenbedrijf Rotterdam hard gewerkt aan het opzetten van de werkgroep Haven en Maritiem. De werkgroep gaat nu officieel van start in de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Ilyaz Nasrullah, digitaal strateeg voor het regionaal Rotterdam Maritime Capital-programma, is aangesteld als kwartiermaker van de werkgroep. Ambitie is om de komende vijf jaar de ontwikkeling van dataficering en Artificial Intelligence (AI) in het haven-maritieme domein een stevige impuls te geven. Onder meer door goede contacten te onderhouden met de sector, een visie en strategie voor gezamenlijke uitdagingen te ontwikkelen, en kansrijke proposities te ondersteunen.

Ilyaz-Nasrullah

Belang van sleuteltechnologie AI voor sector

De haven-maritieme sector in Nederland is mondiaal concurrerend en een belangrijke aanjager van de Nederlandse economie. De technologische toepassingen van AI in deze sector zijn zeer omvangrijk. Internationaal worden enerzijds kansen voor internationale samenwerking verwacht, anderzijds ontstaat er een hevige concurrentiestrijd. Het is daarom belangrijk dat de sector autonoom in staat is de sleuteltechnologie AI toe te passen en de benodigde kennis en kunde op dit gebied verder ontwikkelt.

Kees van der Klauw, coalitiemanager van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), is dan ook verheugd dat Nasrullah de coalitie versterkt als kwartiermaker van de werkgroep Haven en Maritiem. Nasrullah: “De haven-maritieme sector is omvangrijk en divers, en datzelfde geldt voor de toepassingen van AI in deze sector. De grootste uitdaging is om systematisch de kennis, kunde en infrastructuur op te bouwen die nodig is voor transformatieve toepassingen van AI binnen de sector. Hoe dit gedaan moet worden, is de taak van de werkgroep Haven en Maritiem. Ik ben blij om deze uitdaging samen met deelnemers uit de sector op te pakken vanuit mijn rol bij de NL AIC.”

Online kick-off

Op maandag 28 september 2020 vindt van 14.30 tot 16.00 uur de online kick-off plaats van de werkgroep Haven en Maritiem, gecoördineerd door Nasrullah. Bent u al deelnemer van de Nederlandse AI Coalitie? Wees welkom om aan te sluiten. Nog geen deelnemer, maar wel benieuwd? De eerste sessie is vrij toegankelijk. Aanmelden kan via deze link. Het webinar wordt gehost door ECP.

Geïnteresseerd in dit thema? Word deelnemer van de NL AIC en profiteer van de kennis en het netwerk rondom Haven en Maritiem en andere relevante AI-thema’s. Voor meer informatie over de werkgroep kunt u deze pagina raadplegen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Tim Franken

Tim Franken

Senior Business Developer Digital Technology
Nieuwsbrief