Terug naar overzicht

Sneak Preview – Senseglove, CRAFT Education en The Barn

Ontdek waarom Honda, Volkswagen, de European Space Agency, de Nationale Politie en ASML met deze Delftse startups samenwerken. Dubbele sneak preview!  

Virtual Reality nog realistischer maken 

We hebben deze keer niet 1 maar 2 sneak previews. Met VR-startup SenseGlove waren we bij RoboHouse, het fieldlab van de TU Delft over het samenwerken met robots. SenseGlove ontwikkelt handschoenen waarmee je in Virtual Reality kunt aanraken, grijpen, voelen en vasthouden alsof het echt is. Deze handschoenen zijn uniek, want in tegenstelling tot game controllers bieden ze een natuurlijke manier om met de omgeving te interacteren in VR. Gerenommeerde bedrijven als Volkswagen, Honda en ESA gebruiken de handschoenen om hun medewerkers sneller, vaker en goedkoper te trainen dan zonder VR mogelijk is. Voorbeelden hiervan zijn het trainen in het omgaan met gevaarlijke stoffen, in het uitvoeren van complexe taken met meerdere gereedschappen en objecten of in het leren ontwerpen en testen van prototypes. 

Serieus trainen met Serious Gaming 

Een dag later waren we in Schiedam bij het opleidingscentrum van CRAFT Education voor alweer de vijfde inspiratievideo in deze reeks. CRAFT Education is hét bedrijf dat innovatieve lesprogramma’s in de maakindustrie creëert voor scholen, internationale bedrijven en de overheid. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld samen met serious gaming bedrijf The Barn, dat ook de Nationale Politie en ASML onder de klantenkring mag rekenen, een VR-training waarbij medewerkers leren hoe ze met nieuwe apparatuur moeten werken. Fabrieken investeren voortdurend in nieuwe productiemachines, waardoor medewerkers continu bijgeschoold moeten worden. Dit gebeurde eerder op locatie, maar dit is erg kostbaar. Met behulp van Virtual Reality én 5G kunnen ze een groot gedeelte van de training verplaatsen naar de virtuele wereld en trainen op afstand.   

5G: de sleutel tot efficiënt trainen in Virtual Reality 

Om efficiënt te kunnen trainen in Virtual Reality, is een snelle verbinding van alle VR-apparatuur, maar óók tussen de trainer en cursist, van groot belang. Een te trage verbinding verpest het gevoel van realisme. Met 5G is de vertraging zo klein dat deze trainingen met een mobiele opstelling mogelijk worden! Hierdoor wordt de opleiding gemakkelijker aan te bieden en kunnen cursisten van over de hele wereld getraind worden. De uitrol van 5G is dan ook essentieel voor bedrijven als SenseGlove, CRAFT Education en The Barn. 

demonstratie 5G senseglove

De nieuwste generatie mobiele communicatie, 5G, biedt grote kansen voor de grootschalige invoering van het Internet of Things, oftewel IoT.

De snelle verbindingen, hoge betrouwbaarheid en korte reactietijden van 5G maken het mogelijk om nieuwe toepassingen op de markt te brengen op verschillende gebieden, waaronder mobiliteit, logistiek, landbouw, gezondheid en veiligheid. Het Do IoT Fieldlab van TU Delft en TNO ondersteunt de ontwikkeling van dergelijke toepassingen. 

Met deze video willen we ondernemers, wetenschappers en overheden inspireren om met ons samen te werken aan de ontwikkeling van toekomstige technologieën. 

Ben jij benieuwd hoe je kan experimenteren met de nieuwste 5G technologie? We hebben in Zuid-Holland meerdere testlocaties voor 5G-technologie: Unmanned Valley, The Green Village en (binnenkort) Tomatoworld. Klik op de links en lees alles over deze broeinesten van innovatie. 

En download onze gratis 5G gids hier om helemaal up-to-date te zijn. 

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Jos Maccabiani

Jos Maccabiani

Senior Business Developer Digital Technology
Nieuwsbrief