Terug naar overzicht

Ncardia versnelt internationale groei dankzij € 10,5 mln. groeikapitaal

Ncardia, een snelgroeiend stamceltechnologiebedrijf, kan haar internationale groei versnellen dankzij een nieuwe investering van €10,5 mln door het Belgische VC-fonds Épimède, InnovationQuarter, Vesalius BioCapital, SPFI, Sambrinvest en SRIW. De investering helpt Ncardia om wereldwijd marktleider te worden en de oplossingen gebaseerd op haar unieke stamceltechnologie verder te ontwikkelen. De investering werd bekend gemaakt door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) tijdens een werkbezoek aan Ncardia ter ere van de Dag van de Ondernemer.
Ncardia-versnelt-internationale-groei-dankzij-105-mln-groeikapitaal

V.l.n.r: Leendert Jan Visser, Directeur MKB Nederland; Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat; Marijn Vlaming, VP Technology at Ncardia © Verkijk

Verbeteren en versnellen van medicijnontwikkeling

Ncardia, van oorsprong een spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is zowel in Europa als in de VS actief. Het bedrijf produceert hoogwaardige en volledig functionele hartspiercellen en neuronen door gebruik te maken van moderne stamceltechnologie waarbij de ontwikkelde cellen worden afgeleid uit volwassen menselijke cellen (iPSC-techniek). Ncardia implementeert deze menselijke hartspiercellen in innovatieve testsystemen om potentiële cardiotoxiciteit of de werkzaamheid van nieuwe medicijnen aan te tonen.

Ncardia is een inspirerend voorbeeld van hoe een Leids bedrijf, opgericht door vijf jonge wetenschappers, dankzij haar innovatie wereldwijde impact kan hebben op de farmaceutische industrie. -Mona Keijzer, Staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat

De staatssecretaris legt uit wat het belang is van de technologie van Ncardia:

Mona Keijzer Bezoekt… Ncardia in Leiden

Staatssecretaris Mona Keijzer maakt een tour langs bedrijven in Nederland. In Leiden ging ze op bezoek bij het bedrijf Ncardia, waar ze hartspier-stamcellen maken die de hele wereld over gaan.

Posted by Ministerie van Economische Zaken en Klimaat on Saturday, November 18, 2017

 

De oplossingen van Ncardia stellen geneesmiddelontwikkelaars in staat om medicijnen in een vroeg ontwikkelstadium op menselijke hartcellen en neuronen te testen. De cellen geven een goed beeld van de werkzaamheid en eventuele bijwerkingen van geneesmiddelen bij mensen. Het belangrijkste voordeel van de oplossingen van Ncardia is dat wetenschappers betere medicijnen kunnen ontwikkelen die bovendien sneller aan patiënten voorgeschreven kunnen worden. De technologie vermindert ook de behoefte om (hart)medicijnen op proefdieren te testen, die vaak geen goed beeld geven van de werkzaamheid bij mensen. Ncardia bezit een sterke patentportfolio dat de toepassing van stamcelmodellen voor deze toepassingen dekt.

Ncardia-versnelt-internationale-groei-dankzij-105-mln-groeikapitaal

V.l.n.r: Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat; Stefan Braam, CEO Ncardia; Gerty Holla, Senior Investment Manager InnovationQuarter; Rinke Zonneveld, Directeur InnovationQuarter© Verkijk

Klaar voor versnellen internationale groei

Stefan Braam, CEO van Ncardia, is enthousiast over de groei die het bedrijf nu kan realiseren: “Bij Ncardia is enorme vooruitgang geboekt op het gebied van product- en serviceprogramma’s ten behoeve van het screenen van medicijnen op veiligheid en effectiviteit. Wij hebben sterke en toegewijde teams voor onderzoek en ontwikkeling, productie, geneesmiddel ontwikkelservices en verkoop & marketing. Dit stelt ons in staat om leider te worden op het gebied van iPSC-gebaseerde medicijnontwikkeling. Ik ben verheugd over het vertrouwen van onze huidige investeerders en ik ben blij dat ik Épimède als nieuwe investeerder mag verwelkomen.”

Marc Foidart, Investeringsmanager bij Épimède: “Ncardia heeft een indrukwekkende startperiode achter de rug, we zijn overtuigd van de toegevoegde waarde die Ncardia de komende jaren zal leveren. We kijken ernaar uit om ons te voegen bij het sterke consortium van bestaande investeerders en om Ncardia te ondersteunen bij het verder versnellen van haar groei.”

Verbeteren zorg voor hartpatiënten

Staatssecretaris Mona Keijzer is verheugd met de nieuwe investering die Ncardia ontvangt: “Gefeliciteerd Ncardia met jullie nieuwe investeerders. Ncardia is een inspirerend voorbeeld van hoe een Leids bedrijf, opgericht door vijf jonge wetenschappers, dankzij haar innovatie wereldwijde impact kan hebben op de farmaceutische industrie. Dankzij jullie stamceltechnologie kunnen betere medicijnen ontwikkeld worden, en daar hebben mensen wereldwijd baat bij”

Francis Quint, InnovationQuarter: “Ncardia is een voorbeeld van hoe een regionale startup met een unieke technologie binnen enkele jaren de ontwikkeling naar toonaangevende scale-up kan maken. Ook maatschappelijk gezien is het bedrijf van groot belang, met een technologie die de zorg voor hartpatiënten verbetert, kosten in de zorg bespaart en dierproeven kan vervangen.”

Ncardia-versnelt-internationale-groei-dankzij-105-mln-groeikapitaal

V.l.n.r: Leendert Jan Visser, Directeur MKB Nederland; Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat © Verkijk

Nieuwsbrief