Datum11/2014
PlaatsLeiden
SectorLife Sciences & Health
FondsInnovationQuarter Capital
Websitencardia.com

Ncardia

Ncardia is in 2017 ontstaan uit de fusie tussen het Duitse bedrijf Axiogenesis en Pluriomics BV, dat in 2010 als spin off van het LUMC is opgericht door Herman Spolders, Dr. Stefan Braam, Dr. Robert Passier en professor Christine Mummery. Ncardia is leverancier van innovatieve, humane (elektrofysiologische) testsystemen gebaseerd op zelf gekweekte hartspiercellen uit menselijke stamcellen.

Deze hartspiercellen (Pluricyte® Cardiomyocytes)  – de nieuwe generatie van menselijke hartspiercellen bedoeld voor medicijnonderzoek en -ontwikkeling – worden nu door het bedrijf op de markt gebracht. Onderzoek met Pluricyte-cellen maakt het mogelijk om eventuele toxische bijeffecten van nieuwe medicijnen in een vroeg stadium en met grote nauwkeurigheid te ontdekken. Deze tests bieden een uniek, nieuw platform dat de traditionele laboratoriumtests en het klinische testen op patiënten dichter bij elkaar brengt.

Hoe het werkt

Omdat de cellen van Ncardia sterk lijken op menselijke hartspiercellen, biedt het testen met deze cellen de mogelijkheid om therapeutisch medicijnonderzoek te versnellen, de ontwikkelkosten daarvan te verlagen en bovendien de afhankelijkheid van dierproeven te verminderen. Farmaceutische bedrijven zijn in toenemende mate geïnteresseerd in onderzoek met hartspiercellen die uit stamcellen zijn gekweekt. Reden daarvoor is het vooruitzicht op efficiëntere ontwikkeling van medicijnen en de druk van regelgevers om deze technologie op te nemen in de richtlijnen voor ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Toekomst

De laatste jaren heeft Ncardia haar humane hartspiercellenen  innovatieve testsystemen met succes weten te implementeren in efficiënte en betrouwbare screeningsmodellen voor cardiotoxiciteitdetectie tijdens medicijnontwikkeling. Daarnaast gaat Ncardia grote stappen zetten in de ontwikkeling van nieuwe cardiovasculaire ziektemodellen en high-throughput screening systemen (het tegelijkertijd snel uitvoeren van een groot aantal testen) om de effectiviteit van (kandidaat-)medicijnen aan te kunnen tonen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Nieuwsbrief