Terug naar overzicht

Inspiratie / Stagelopen bij Internationalisering

Wat komt er allemaal kijken bij internationalisering van mkb-bedrijven? Hoe ondersteunt een regionale ontwikkelingsmaatschappij bedrijven bij hun internationalisering? De afgelopen vijf maanden liep Anouk Hiemstra stage op de afdeling internationaliseren van InnovationQuarter om hier meer over te leren. In deze blog blikt zij terug op een leerzame en gezellige stage, waarin ook heel veel net wat anders liep dan verwacht.

In februari startte ik mijn stage bij InnovationQuarter als onderdeel van mijn opleiding International Business and Languages. Het was de bedoeling dat ik vijf maanden zou meelopen met Anne de Vries, project manager internationaliseren, om verschillende events en handelsmissies voor de cleantechsector op te zetten en uit te voeren. In de eerste maand ging dat goed, en ging ik onder andere mee met de Future & Green Mobility Missie naar Zuid-Duitsland. Daarna gooide de coronacrisis echter roet in het eten waardoor events en reizen niet door konden gaan en we als team moesten inspelen op andere behoeften bij ondernemers en beperkte mogelijkheden voor ondersteuning.

Anouk Hiemstra

Het werd dan ook een andere stage dan verwacht, die mij echter wel veel mooie inzichten heeft gebracht. Drie dingen zullen mij in het bijzonder bijblijven:

1. Het in kaart brengen van internationaliseringsbehoeften

Om ondernemers goed te kunnen helpen, is het van belang een goed beeld te krijgen van welke bedrijven binnen de verschillende subsectoren in de regio te vinden zijn, maar ook om te zien of zij al internationaal actief zijn of zouden willen worden. Tijdens mijn stage heb ik dit in kaart gebracht door verschillende datatools te gebruiken om bedrijven in bijvoorbeeld de sector voor duurzaam bouwen in kaart te brengen. Ook heb ik deze gebruikt om informatie, als internationale activiteiten of contactgegevens te vinden, die elders niet beschikbaar was. Met desbetreffende bedrijven hebben we vervolgens uitgebreid gesproken over hun internationale strategie en hoe InnovationQuarter hen bij deze strategie kan ondersteunen. Door deze gesprekken weet ik nu uit te leggen wat een regionale ontwikkelingsmaatschappij als InnovationQuarter doet, welke vragen belangrijk zijn om te stellen en hoe wij bedrijven kunnen ondersteunen. Bovendien heb ik hierdoor veel geleerd over de bedrijven en technologieën in de cleantech-, hightech- en cybersector.

2. Het onderhouden van contacten met collega’s en partnerorganisaties

Om te weten wat er speelt bij bedrijven en ervoor te zorgen dat InnovationQuarter’s activiteiten goed afgestemd zijn op andere initiatieven op het gebied van internationalisering, is het heel belangrijk om in goed contact te blijven met collega’s van andere teams en partnerorganisaties. Denk aan de gemeente, brancheorganisaties en ambassades. In het begin vond ik dit moeilijk en dacht ik dat collega’s of externe partijen niet zaten te wachten op mijn vragen of suggesties. Maar als snel kwam ik erachter dat deze juist erg gewaardeerd werden. Maak dus niet dezelfde fout als ik, je kunt altijd bellen, mailen, of (hopelijk snel weer) langsgaan bij mensen.

3. Een beter begrip van de business cultuur in andere landen

Door mee te werken aan de voorbereiding van evenementen maar ook door de bijeenkomsten die ik heb bijgewoond, heb ik veel geleerd over business cultuur in andere landen. Zo was ik bij een sessie ter voorbereiding van een grote beurs in San Francisco, hier werden alle do’s en don’ts besproken over het zaken doen in de Verenigde Staten. Ook was ik bij de missie naar Duitsland in februari. Het waren twee volgeplande dagen met bedrijfsbezoeken en netwerkevents die voor de meereizende ondernemers relevante contacten hebben opgeleverd. Op basis van deze ervaring heb ik de laatste maand van mijn stage een overzicht opgesteld voor alle zaken waar een ondernemer rekening mee moet houden om zoveel mogelijk uit een handelsmissie te halen.

Kortom, deze inzichten in het internationaliseringsproces zullen goed van pas komen als ik na mijn studie voor een internationaal bedrijf zal gaan werken. Daarnaast zijn de communicatieve vaardigheden die ik beter onder de knie heb gekregen, niet alleen handig in het bedrijfs- maar ook privéleven. Al met al, kijk ik terug op een waardevolle stageperiode.

Wil je meer weten over stage lopen bij het team internationaliseren? Neem dan contact op met Anne de Vries.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Anne de Vries

Senior Projectmanager Internationalisering Energie & Circulair