Terug naar overzicht

Het Schotse medtech-bedrijf WheelAir vestigt zich in Nederland

Het Schotse medtech-bedrijf WheelAir opent een kantoor in Nederland, in de buurt van Europese partners en klanten van het bedrijf, om de activiteiten uit te breiden en de bedrijfsgroei in de EU te versnellen. Wheelair werd bij de vestiging bijgestaan ​​door het Netherlands Foreign Investment Agency, Rotterdam Partners en InnovationQuarter.

Oplossing voor een urgent gezondheidsprobleem

De meeste rolstoelgebruikers ervaren regelmatig oververhitting en zweten. Dit veroorzaakt niet alleen veel ongemak, maar kan ook leiden tot de vorming van doorligwonden. Oververhitting kan bovendien leiden tot spierspasmen, misselijkheid, vermoeidheid en hitteberoerte. Geconfronteerd met dit besef en op een missie om dit probleem op te lossen, richtte algemeen directeur Corien Staels in 2016 WheelAir op in Glasgow.

Onmiddellijke verlichting

Het WheelAir-systeem zorgt voor koele lucht op het vlak tussen lichaam en rolstoel en beïnvloedt het microklimaat precies en direct daar waar het ongemak plaats vindt. Studies hebben aangetoond dat het WheelAir-systeem de lokale temperatuur tussen lichaam en zitvlak / leuning in 8 minuten met 8° C kan verlagen en – bij preventief gebruik – elke vorm van warmte en vochtvorming kan voorkomen. Dit heeft op zijn beurt een enorme invloed op het behandelen en de preventie van doorligwonden. Landen besteden gemiddeld 4% van hun gezondheidszorgbudget aan de behandeling van dit probleem.

Zakelijke groei

Het WheelAir temperatuurregelsysteem is het eerste in zijn soort en is ontworpen voor- en past op alle rolstoelen. Sinds de marktintroductie in 2017 zijn WheelAir-systemen internationaal verkocht aan niet alleen retailers, maar ook aan enkele van de grootste fabrikanten van op maat gemaakte rolstoelen, zoals Ottobock. Er zitten nog verschillende andere grote Nederlandse samenwerkingsverbanden in de pijplijn, hoewel daar nog niets over kan worden gedeeld. Na vier jaar in Glasgow te hebben gewerkt, opende WheelAir in februari 2020 een nieuw kantoor in Nederland.

“Met een stijgende verkoop in Europa hebben we besloten dat dit het juiste moment is om uit te breiden” zegt Staels. “Nederland is een zeer innovatiegedreven land met een veel sterkere band tussen universiteiten, ziekenhuizen en ondernemers. Met onze geplande klinische proeven die eraan komen, zal deze omgeving verdere ontwikkelingen met de gezondheidszorg een stuk gemakkelijker maken.”

“Het is geweldig om Wheelair te zien vestigen in Rotterdam, een nieuw innovatief, medisch technologiebedrijf met sociale impact. Wheelair brengt unieke expertise op het gebied van rolstoeltemperatuurregeling die perfect past in het sterke MedTech-cluster in onze regio ”, aldus Chris van Voorden, hooft Internationaliseren bij InnovationQuarter

Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners: “Het gezondheidszorgprofiel van Rotterdam, gecombineerd met ons levendige ondernemerscommunity, maakt het een ideale plek voor Wheelair om hun bedrijf succesvol te laten groeien en verbinding te maken met de Europese markt”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Sasja Heijman

Program Manager International Talent