Terug naar overzicht

EMA vestigt zich in 2019 in Amsterdam

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) verhuist na het Britse vertrek uit de EU van Londen naar Amsterdam. Dat is de uitkomst na enkele zeer spannende stemrondes van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. EMA is het EU Agentschap dat bepaalt welke medicijnen toegang krijgen tot de Europese markt en waarborgt dat onze medicijnen veilig zijn.
EMA vestigt zich in 2019 in Amsterdam-980x450

Bron: Dutch bid for EMA / YouTube.

Met 900 werknemers en jaarlijks ruim 30.000 bezoekers namens de farmaceutische industrie betekent de komst van EMA een forse economische impuls. Ook Leiden, met zijn Bio Science Park en zijn Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn verheugd op de komst van EMA naar Amsterdam. Het levert extra arbeidsplaatsen op en indirect leidt het tot economische meerwaarde via bijvoorbeeld 36.000 internationale reizigers die het instituut jaarlijks trekt.

De werkgelegenheid in de wijde omgeving van het nieuwe EMA kantoor neemt zeker toe- Ruud Santing, vice voorzitter van de ondernemersvereniging in het Leidse BSP

Na een lange lobby door premier Mark Rutte en oud-minister Wouter Bos verhuist het prestigieuze EU-agentschap, met zo’n 900 werknemers, in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.

“Dit is fantastisch, waanzinnig nieuws”, zegt de Leidse D66-wethouder Robert Strijk. “Een grote winst voor Nederland én voor de regio. Daar zit ook Leiden bij,  want wij zitten hier zó dicht bij Amsterdam.” Ook Ruud Santing, vice voorzitter van de ondernemersvereniging in het Leidse BSP en zelf werkzaam bij laboratoriumbedrijf Eurofins Sinensis verwacht dat de komst van EMA ook voor Leiden in positieve zin merkbaar zal zijn: “De werkgelegenheid in de wijde omgeving van het nieuwe EMA kantoor neemt zeker toe. Voor ons eigen bedrijf is dit ook goed nieuws. Er komen meer startups en dus meer werk.”

Pancras Hogendoorn, lid van het raad van bestuur van het LUMC is blij met de komst van EMA: “Dit is goed voor de economie, goed voor de wetenschap en goed voor het onderwijs.”

Nieuwsbrief