Terug naar overzicht

Dare2Cross: Door samen te innoveren kom je verder

De bijeenkomst ‘Dare2Cross: Create value with big data’ in Dordrecht heeft een groot aantal nieuwe mogelijke oplossingen en verdienmodellen met Big Data opgeleverd. De bijeenkomst, georganiseerd door Drechtsteden en InnovationQuarter, telde ruim 100 deelnemers van bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, de offshore en de tuinbouw.

Dare2Cross: Create value with big data

Cross-sectorale samenwerking creëren

Dare2Cross is een inspirerende methode om cross-sectorale samenwerking tot stand te brengen. Rond concrete innovatievragen worden bedrijven samengebracht die elkaar in hun normale bezigheden (waarschijnlijk) niet zouden ontmoeten. Anouk van Eekelen, wethouder Economie van Papendrecht, tijdens haar inleiding bij de bijeenkomst ‘Dare2Cross: Create value with big data’ op 14 november in Hotel Postillion Dordrecht: “De groei van de economie zit echt in innovaties en slimme samenwerkingen, en daarom is Dare2Cross zo ongelofelijk belangrijk om dat te stimuleren in de regio.”

De bijeenkomst was het sluitstuk van de vierde editie van Dare2Cross, en werd georganiseerd door InnovationQuarter en de Drechtsteden. In de aanloop van de bijeenkomst is door een aantal bedrijven een concrete Big Data-case ingediend. Zo wil het Albert Schweitzer Ziekenhuis met hulp van Big Data het aantal opnames op de Intensive Care verminderen, wil Mampaey de veiligheid van het aanmeren van boten vergroten en werkt Fokker Technologies aan een systeem om productiefouten te beperken.

Dare2Cross: Create value with big data

Zeven cases, zeven sectoren

Deelnemers aan de bijeenkomst werden – na een inspirerende inleiding door ‘IdeaDJ’ Ramon Vullings en creativiteitsgoeroe Karl Raats – verdeeld over zeven tafels, waar ze met elkaar echt aan de slag gingen met één concrete case over de mogelijkheden van Big Data. Dat leidde tot tal van onverwachte innovaties en mogelijke verdienmodellen. Zo kan Big Data er niet alleen voor zorgen dat bijvoorbeeld minder fouten voorkomen in een productieproces; die data kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat patiënten terugvallen en op de Intensive Care worden op genomen.

Bekijk hier het filmpje van Dare2Cross: Create value with big data:

Tijdens de afsluitende presentaties waren de inbrengers van de cases zeer enthousiast over Dare2Cross. “Ik heb vanmiddag veel contacten én nieuwe ideeën opgedaan”, vertelde Arne Spliet van IRM-SPD, dat werkt aan een dataplatform voor onderhoud aan pijpleidingen. Dat zijn vooral nieuwe contacten buiten de eigen sector, en levert veel verrassende en onverwachtse inzichten op. “Een douche aan ideeën”, aldus Jonathan Stolk van Safety Changer, dat Blockchain en Big Data wil gebruiken voor de veiligheid van processen. Wethouder Van Eekelen keek terug op een inspirerende middag: “Er zijn vandaag enorm veel concrete afspraken gemaakt. Door samen te innoveren kom je écht verder.” Bekijk hier het korte interview met Anouk van Eekelen.

Hier stopt Dare2Cross nog niet. InnovationQuarter en Drechtsteden gaan met de betrokken partijen aan de slag met de besproken cases om de verkende business kansen verder uit te werken.