Terug naar overzicht

Bristol Myers Squibb start bouw Europese celtherapiefaciliteit in Leiden Bio Science Park

Bristol Myers Squibb (BMS) is begonnen met de bouw van zijn CAR T-celtherapieproductiecentrum in het Leiden Bio Science Park (LBSP). Leiden wordt de eerste Europese celtherapiefaciliteit van het biofarmaceutische bedrijf, en daarmee de vijfde wereldwijd. Eind 2024 verwacht BMS operationeel te zijn, waarmee het de productie van zijn celtherapieën dichter bij de Europese patiënt brengt. Daarbij zal de nieuwe productiefaciliteit naar verwachting zorgen voor ten minste 500 banen.

Besparen waardevolle tijd patiënten

CAR T-celtherapie is een immunotherapie die witte bloedcellen van een patiënt bewerkt zodat zij kankercellen herkent en aanvalt. Arjen Schippers, Senior Director en Program Head bij BMS Leiden, spreekt over een belangrijke ontwikkeling. “Dit is onze eerste celtherapiefaciliteit in Europa, waardoor we deze innovatieve celtherapie dichter bij de Europese patiënten kunnen brengen. Hierdoor kan de doorlooptijd korter worden, waardoor waardevolle tijd van patiënten wordt bespaard.”

Innovatieve kankerbehandeling op maat

De Europese faciliteit zal beschikken over de nieuwste technologieën en productieapparatuur. Dit zal bijdragen aan het ontwikkelen van celtherapie met meerdere producten, en zal Europese kankerpatiënten voorzien van gepersonaliseerde medicatiebehandelingen, waarbij hun eigen cellen zullen wordt gebruikt om kanker te bestrijden.

Het nieuwe Europese productiecentrum is gunstig gelegen nabij Schiphol, Amsterdam en Rotterdam. “Dit sluit naadloos aan bij de behoeften van BMS om een wereldwijd groeiend productienetwerk voor celtherapie te verwezenlijken,” legt Snehal Patel, Vice President, Global Head of Cell Therapy Manufacturing bij Bristol Myers Squibb, uit. “Door ons netwerk internationaal steeds verder uit te breiden kunnen we wereldwijd patiënten beter bedienen. Niet alleen met CAR T-celtherapie, maar uiteindelijk ook met andere wetenschappelijke innovatieve therapieën voor kanker.”

500 extra banen in Leidse regio

Het Leiden Bio Science Park is de grootste lifesciencesregio in Nederland en beschikt over een internationale community voor innovatie en samenwerking en beschikt over een aantrekkelijke pool van toptalent.

“We zijn er trots op dat BMS heeft gekozen voor het LBSP om zijn Europese state-of-the-art-CAR T-productiefaciliteit te bouwen,” zegt Ida Haisma, directeur van Leiden Bio Science Park. “CAR T is een sleuteltechnologie voor de bestrijding van ernstige ziekten zoals kanker en past perfect binnen het profiel van het LBSP Deze faciliteit is een nieuwe bouwsteen in het uitgebreide celtherapienetwerk van het LBSP en zal ook de positie van Nederland in gepersonaliseerde medicijnen verder versterken.”

BMS verwacht eind 2024 het Europese centrum operationeel te hebben en talent uit heel Europa te hebben aangetrokken om ten minste 500 nieuwe banen in te vullen. De eerste vacatures staan op de website van BMS.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.