Snelgroeiende bedrijven en de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek
Hoe kunnen we wetenschappelijke kennis effectief en efficiënt vertalen in economische en maatschappelijke waarde? Welke routes zijn er voor valorisatie, en wat gebruiken snelgroeiende ondernemingen? InnovationQuarter heeft Berenschot deze vragen gesteld.
Download het onderzoeksrapport
Slechts een derde van de snelgroeiers gebruikt wetenschappelijke kennis
Een tipje van de sluier: van de 749 snelst groeiende bedrijven in de TOP 250 van Erasmus Center for Entrepreneurship, jaargangen 2020-2024, gebruikt zo’n 34% van de bedrijven wetenschappelijke kennis bij de ontwikkelingen van producten/diensten. Twee-derde daarvan is actief in twee of meer valorisatieroutes. De gebruikte routes verschillen sterk per sector. De meeste ondernemingen gaan pas na enkele jaren aan de slag met wetenschappelijke kennis. Het valoriseren van onderzoek via publiek-private samenwerking met universiteiten, hogescholen en TO2-instellingen en recruitment van afgestudeerden, is bij deze bedrijven de meest gebruikelijke route. Minder gebruikelijk zijn spin-offs en het benutten van patenten. Benieuwd naar alle cijfers en inzichten? Download het volledige rapport.
Rondetafel: waardevoller valoriseren
Alle valorisatieroutes kunnen en moeten meer actief worden benut om als Nederland een innovatieve economie te blijven – en een betere samenwerking tussen de partijen die innovatie stimuleren kan daar een rol in spelen. Daarom organiseren InnovationQuarter en ROM Nederland en het ministerie van Economische Zaken, ondersteund door Berenschort, op 19 juni 2025 een rondetafelgesprek in De Fabrique in Utrecht. Daar nodigen we je van harte voor uit.