Zuid-Hollandse scale-ups en technologiebedrijven tonen innovatiekracht op ZIE 2025
Belang van samenwerking steeds groter in technologische industrie
Van tuinbouwtechnologie tot luchtvaart en van waterstof tot quantumtechnologie – Zuid-Holland heeft de diversiteit om innovatie blijvend vooruit te brengen. Op 27 maart 2025 komt de technologische industrie samen in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam tijdens een nieuwe editie van ZIE. InnovationQuarter brengt zeven veelbelovende scale-ups samen die met hun innovatie transities realiseren, ontwikkeling versnellen en vóóral slimmer samen willen werken.
Zuid-Holland is een Europese koploper in hightech innovatie en dé regio waar de meeste Nederlandse startups ontstaan. Maar hoe zorgen we ervoor dat innovatie niet alleen ontwikkeld wordt, maar ook echt impact heeft? Hoe versterken we de samenwerking tussen toeleveranciers en eindgebruikers? Hoe benutten we de innovatiekracht van scale-ups om productiviteit te verhogen en markten te veroveren?
In onze regio werken bedrijven als United Fiber Sensing, WorkyBe, Lobster Robotics, Gelectric, Energy Ports, Nautilus OT en Orange Quantum Systems aan de ontwikkeling van producten en diensten die de energietransitie, digitalisering en productiviteitsgroei vooruithelpen. Maar waar groeipotentie is, bestaan ook uitdagingen. Tijdens ZIE 2025 willen we samen die uitdagingen aanpakken door de scale-ups te verbinden aan potentiële klanten, investeerders en samenwerkingspartners in bijvoorbeeld de Meet & Match ruimte, een exclusief side-event waarbij je één-op-één met je ideale bedrijf in contact kunt komen.

Scale-ups pitchen hun innovaties aan het aanwezige publiek
Dit zijn de scale-ups: veiligheid een speerpunt
Veiligheid wordt met de dag een belangrijker thema, zowel digitaal als fysiek. Onze scale-ups ontwikkelen technologische oplossingen die bedrijven helpen om slimmer, veiliger en duurzamer te opereren. Van cybersecurity in industriële netwerken en voorspellend energiebeheer tot efficiëntere onderwaterinspecties en explosieveilige sensoren voor waterstof – ze laten zien hoe innovatie de praktijk vooruithelpt. Jeroen van Es, CCO Nautilus OT: “Veel bedrijven in de maakindustrie en infrastructuur worstelen met OT-security en compliance. Wij willen in contact komen met organisaties die hun operationele netwerken beter willen beschermen.” Lobster Robotics werkt samen met offshorebedrijven en defensie om onderwaterinspecties veiliger en efficiënter te maken. Zij zoeken gerichte samenwerking: “We zoeken bedrijven en organisaties die uitdagingen hebben op het gebied van onderwaterinspectie, data-analyse en autonome maritieme systemen. We willen ons klantenbestand uitbreiden en strategische samenwerkingen aangaan om de grenzen van onze expertise te verleggen.”
Ook Quantumtechnologie kan bijdragen aan digitale veiligheid. Orange Quantum Systems (OrangeQS) is het enige bedrijf wereldwijd dat zich focust op test oplossingen voor quantumchips. Het Nederlandse bedrijf is opgericht in 2020 als QuTech spin-off. Amber van Hauwermeiren, Co-Founder: “Om een complex systeem te leveren dat de testkosten per qubit verlaagt, bouwen we onze toeleveringsketen op met top componentleveranciers, waaronder enkele in Zuid-Holland. Zo versnellen we bij Orange Quantum Systems de ontwikkeling van quantumchips en veroveren we een belangrijke positie in de opkomende wereldwijde quantumindustrie.”

Orange Quantum Systems is één van de deelnemende scale-ups op ZIE 2025
United Fiber Sensing uit Den Haag brengt explosieveilige sensoren op de markt om waterstoflekken bij de productie van waterstof te traceren voor er gevaarlijke situaties ontstaan. Jan-Peter Adriaanse, CEO United Fiber Sensing: “Op ZIE 2025 willen we niet alleen ons product onder de aandacht brengen, maar ook in contact komen met bedrijven die samen met ons het ontwerp naar de volgende fase willen brengen. Daarnaast zoeken we naar geschikte locaties voor verdere productontwikkeling en testen.”
En verder ontmoet je ook…
- Het Delftse Gelectric helpt de maritieme industrie bij elektrificatie en slimmer energiebeheer, zodat zij niet alleen verduurzamen, maar ook minder afhankelijk worden van een instabiel energienet.
- WorkyBe ontwikkelt een AI-gestuurd platform dat bedrijven helpt slimmer om te gaan met energieverbruik en onderhoud.
- EnergyPorts helpt bedrijven en bedrijventerreinen om netcongestie aan te pakken met zonne-energie.
Onze scale-ups zijn bedrijven die een snelle groeifase doormaken, waarbij ze opschalen in omzet, personeel en marktaandeel. Maar opschalen is slechts één aspect van hun uitdagingen en prioriteiten. Het draait om slimmer en efficiënter werken binnen een sterke waardeketen. Dit roept de centrale vraag op: hoe versterken we samenwerking in deze ketens en benutten we de innovatiekracht van scale-ups en toeleveranciers? Anton Duisterwinkel, Senior Business Developer bij InnovationQuarter, is blij met de aanwas van scale-ups.
“Deze bedrijven bieden oplossingen voor de problemen waar we als industrie en maatschappij tegenaan lopen en verdienen een duwtje in de rug, ZIE biedt al 13 jaar een krachtig podium voor de technologische industrie in West-Nederland, en daar dragen wij graag aan bij!”
Op het InnovationQuarter-paviljoen wordt samenwerking dan ook sterk aangemoedigd. Een interactieve kaart aan de voorkant van het paviljoen nodigt bezoekers uit om hun eigen bijdragen en ambities te delen. Zo ontstaat een visueel overzicht van wie in de keten welke rol speelt en waar nieuwe verbindingen mogelijk zijn. Sta je stil bij digitalisering en zoek je versnelling? Vlak naast ons paviljoen kun je terecht bij Digitalzh. Digitalzh is onderdeel van het netwerk van European Digital Innovation Hubs Network (EDIHs). Het is een initiatief van InnovationQuarter en TU Delft en gericht op de ondersteuning van mkb-bedrijven en mid-caps op het gebied van succesvolle digitale transformatie.
Wil je ontdekken hoe technologieën elkaar versterken en nieuwe samenwerkingen ontstaan? Meld je gratis aan voor ZIE 2025.
Het hele programma kun je hier nog eens teruglezen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.