Terug naar overzicht

Startup ExRobotics haalt mensen uit explosiegevaarlijke omgevingen met autonome robots en 5G-technologie

Voor inspectie van gevaarlijke omgevingen zijn robots dé oplossing om menselijk letsel bij inspecties te voorkomen. Robots controleren bovendien nauwkeurig, werken 24/7 en zijn daardoor veel efficiënter dan menselijke inspecteurs. Maar waarom sturen industriële bedrijven nog steeds mensen naar potentieel gevaarlijke omgevingen, terwijl robots het werk deels kunnen doen? Dat is wat Iwan de Waard en lan Peerless van ExRobotics dachten om vervolgens de EXR-1 inspectierobot op de markt te brengen in 2018, destijds een wereldprimeur! 

Volledig autonoom, volledige veiligheid

ExRobotics ontwikkelt inspectierobots voor omgevingen waar ontploffingsgevaar is, zoals bij olieraffinaderijen en gasinstallaties. Sinds 2020 zijn ze met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en met Shell aan de slag gegaan om de nieuwste robot, de ExR-2, te perfectioneren. Wat deze robot zo bijzonder maakt ten opzichte van zijn voorganger is dat hij volledig autonoom kan opereren, zonder dat er een afstandsbediening nodig is. De robot brengt inmiddels wereldwijd verschillende raffinaderijen in kaart met lasers, camera’s en sensoren om lekkage op te sporen, maar ook om analoge data te digitaliseren. Het bedrijf streeft ernaar om de gezondheid en welzijn van mensen te verbeteren door te voorkomen dat zij in gevaarlijke omgevingen komen. 

ExRobotics maakt de volgende stap met behulp van 5G

Met behulp van de 5G-testfaciliteiten van Do IoT Fieldlab op The Green Village bouwt ExRobotics aan een uitbreiding dat de robot nog veelzijdiger maakt. Het is ExRobotics nu gelukt om 5G-apparatuur te integreren én aan de alle strengste veiligheidseisen op het gebied van explosie veiligheid te voldoen. Met 4G kon de robot niet alle verzamelde data in real-time versturen, maar 5G-technologie maakt dit wél mogelijk. Hiermee zijn de robots nog beter in staat om problemen snel op te sporen. 

Iwan de Waard, directeur van ExRobotics, is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die dit biedt voor de toekomst. “Dankzij de komst van 5G kunnen we voor onze klanten nog meer real time data verzamelen en verwerken en hiermee de petrochemische industrie veiliger, schoner en efficiënter maken. ” 

Bekijk hieronder hoe ExRobotics 5G inzet in zijn robot: 

Subsidie en ondersteuning

Meer weten over deze interessante case en over de subsidieregeling rondom de Zuid-Hollandse 5G-faciliteiten? Lees er alles over op de website van Do IoT Fieldlab. Voor bedrijven die 5G-innovaties in Zuid-Holland willen ontwikkelen en testen is hulp beschikbaar in de vorm van subsidie, matchmaking en expertise. Lees hier meer over op onze website of download onze 5G gids om alvast meer te lezen over de technologie. 

Heb je een goed 5G-idee of zoek je meer informatie?
Kijk hier of neem contact op met Jos Maccabiani (InnovationQuarter), Lenneke de Voogd (Do IoT Fieldlab) of Grisjo Koers (provincie Zuid-Holland). 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Jos Maccabiani

Senior Business Developer Digital Technology