Nieuwe subsidiekansen: Zuid-Hollandse bedrijven succesvol in CrossRoads Vlaanderen-Nederland
Zaterdag 1 maart opende de vierde oproep van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. Kleine en middelgrote bedrijven die over de grens samenwerken en innoveren rond maatschappelijke uitdagingen kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 250.000 euro per project. De uiterste indieningsdatum is vrijdag 25 april 2025 (15.00 uur).
Met de opening van de vierde oproep van CrossRoads Vlaanderen-Nederland op 1 maart 2025, krijgen kleine en middelgrote bedrijven opnieuw de kans om grensoverschrijdende innovatieprojecten op te zetten. CrossRoads stimuleert samenwerking tussen Vlaamse en Zuid-Nederlandse bedrijven en ondersteunt product- en procesinnovaties die bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. De vorige oproep, Call 3, was een groot succes, met 16 gehonoreerde projecten, waarvan vijf met een Zuid-Hollandse partner.
Succesvolle Zuid-Hollandse innovaties
De derde oproep van CrossRoads bracht diverse innovaties voort. Een van de gehonoreerde projecten is AMIS, een samenwerking tussen het Vlaamse ZyGo.core en het Zuid-Hollandse Royal Roos. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een autonome drone die op efficiënte wijze structuurdata verzamelt. Dit systeem wordt verder opgeschaald voor diverse maritieme inspectietoepassingen, wat bijdraagt aan kostenbesparing en efficiëntie in de scheepvaartsector.
Binnen de gezondheidszorg heeft Sensible Healthcare Systems uit Zuid-Holland samengewerkt met Promstr BV (Co-Medic) uit Vlaanderen aan het project Data voor Diabetes. Dit project ontwikkelt een innovatieve hardware-softwarecombinatie voor continue biosensing. De technologie maakt het mogelijk om grote populaties op een doelmatige en betaalbare manier te monitoren, wat bijdraagt aan de preventie en behandeling van diabetes.
De overige projecten:
BIRANHA – longtail bike
- Partners: RAAF BV (Vlaanderen), Voyager BV (Vlaanderen) en Higtec BV (Zuid-Holland)
- Omschrijving: Ontwikkeling van een elektrische longtail fiets en frame die voldoen aan alle veiligheidsnormen en kostenefficiënt en lokaal geproduceerd worden.
Collaboratie Retail & Trade
- Partners: PEAX Data (Zuid-Holland) en Crunch Analytics (Vlaanderen)
- Omschrijving: Verbetering van winstgevendheid en vermindering van productderving door betere benutting van AI en het combineren van data van retailers en leveranciers.
Mammoetgras constructieplaten
- Partners: Dutch Growing Solutions International BV (Zuid-Holland), Greenager+ BV (Vlaanderen) en Studio Rik (Noord-Brabant)
- Omschrijving: Ontwikkeling van het eerste prototype MDF en hardboard plaatmateriaal voor de bouw, volledig bestaand uit biobased materialen met mammoetgras als belangrijkste vezel.
Voor welke projecten, hoeveel steun en wanneer indienen?
De vierde oproep loopt van 1 maart t.e.m. 25 april, 15.00 uur. Elk samenwerkingsproject omvat minstens één Vlaamse kmo en één Zuid-Nederlandse mkb. Ook kennisinstellingstellingen kunnen bij een consortium aansluiten, maar zij kunnen geen subsidie ontvangen. De voorziene innovatietrajecten lopen tot twee jaar, met een maximaal toegekende subsidie van 250.000 euro EFRO, wat 50% van de totale subsidiabele kosten omvat.
Het totale subsidiebudget van deze call is 1,3 miljoen euro. Na sluiting van het e-loket worden de ingediende innovatieprojecten met elkaar vergeleken op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria. Elk project zal op basis van deze criteria een score toegekend krijgen waarna ze worden gerangschikt. Vervolgens wordt subsidie toegekend aan de hoogst scorende projecten tot het totale subsidiebudget is uitgeput.
Meer informatie?
Heb jij een innovatief projectidee gericht op een van de vier transitieprioriteiten? En wil je graag over de landsgrenzen heen samenwerken met andere bedrijven? Bekijk dan de kansen van CrossRoads voor jouw bedrijf.
Voor inhoudelijk advies en hulp bij het vinden van de juiste partner, kan je terecht bij een van de projectpartners: Impuls Zeeland, REWIN, BOM, LIOF, InnovationQuarter en VLAIO. Voor financieel-administratieve vragen, helpt Interreg Vlaanderen-Nederland je graag verder. Op deze pagina vind je jouw regionale contactpersoon.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland wordt mogelijk gemaakt met steun van de Europese Unie, Interreg Vlaanderen-Nederland, het Vlaams Gewest VLAIO, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Provincie Vlaams-Brabant, Provincie Limburg (België), Provincie Limburg (Nederland), Provincie Noord-Brabant, Provincie Zeeland, Provincie Zuid-Holland, BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), Impuls Zeeland, InnovationQuarter, LIOF en REWIN West-Brabant.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.