Terug naar overzicht

Maatwerkbraces van 5 uur naar 5 minuten werk dankzij investering in Manometric

Miljoenen mensen wereldwijd maken gebruik van een orthese of prothese. Het precies passend maken hiervan is kostbaar en tijdrovend. Het Delftse Manometric ontwikkelde een innovatieve 3D-scanner in combinatie met een geautomatiseerd 3D-printproces, waarmee het bedrijf uiterst nauwkeurige braces op maat print. En zeer snel: van vijf uur naar vijf minuten arbeid per product. Voor het versterken van het team en het opschalen van de unieke technologie ontvangt het bedrijf een kapitaalinjectie van NextGen Ventures en InnovationQuarter.

Een orthese of prothese zorgt voor een enorme verbetering van de levenskwaliteit van onder meer reuma- en artrosepatiënten: de brace verlicht pijn, biedt steun en geeft de drager daardoor meer vrijheid. Op dit moment is het vervaardigen van orthesen een arbeidsintensief en kostbaar proces, bovendien zijn veel patiënten ontevreden met de fit en het uiterlijk van het eindproduct. De disruptieve 3D-technologie van Manometric lost dit probleem op en biedt als eerste een totaaloplossing om snel en nauwkeurig een passende brace te printen met grote focus op comfort, functionaliteit en design.

Samenwerking met zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars werken samen met Manometric om de producten beschikbaar te maken in het hele land. De technologie is dan ook van grote meerwaarde: de innovatie levert zowel patiënten als medisch specialisten veel gemak en tijdwinst op. Zo hoeft de patiënt anders dan bij het traditionele maatname- en productieproces niet meerdere keren terug te komen naar het ziekenhuis om de brace passend te maken. Ook het draagcomfort en design van de braces vallen in de smaak. Een klinische studie door het Reinier de Graaf Gasthuis stelde onlangs een hogere patiënttevredenheid en therapietrouw vast dan bij traditionele braces.

Overal in Nederland scan in eigen regio

Met de investering van NextGen Ventures en InnovationQuarter wil de startup nieuwe orthesen ontwikkelen en het sales- en marketingteam versterken. Maar vooral wil Manometric de scantechnologie uitrollen, zodat patiënten overal in Nederland in hun eigen regio terechtkunnen om een scan te laten maken. Het bedrijf focust zich vooralsnog met name op hand- en armproblematiek, maar wil in de toekomst ook innovatieve orthesen ontwikkelen voor de rest van het lichaam.

Pieter Smakman, oprichter en CEO Manometric:

‘We zijn erg blij met de nieuwe investeerders. We delen dezelfde ambitie en al vanaf het eerste contact hadden we mooie gesprekken over strategie, producten en mensen. We kunnen niet wachten om met deze investering onze revolutionaire producten – vanaf een leeg vel ontworpen met maar één belang in het achterhoofd: de gebruiker – toegankelijk te maken voor heel Nederland.’

Manometric werd in 2017 opgericht door Pieter Smakman en Robin Jones, beiden met een master Industrial Design Engineering van de TU Delft, en is verbonden aan YES!Delft. Het bedrijf bestaat inmiddels uit veertien medewerkers, waaronder orthopedisch technologen, industrieel ontwerpers en software-engineers. ReumaNederland, proof-of-concept fonds UNIIQ en de Rabobank investeerden in een eerdere fase van de onderneming.

Peter Haasjes, investment director NextGen Ventures:

‘NextGen Ventures investeert in bedrijven die de gezondheidszorg verbeteren en bijdragen aan verlaging van de zorgkosten. Manometric is daar een perfect voorbeeld van: met hun unieke 3D-scanner en -printtechnologie tonen ze aan dat de productie van ortheses en protheses beter en efficiënter kan. We zagen in de innovatie dan ook meteen een doorbraak voor dit vakgebied.’

Kees Recourt, senior investmentmanager InnovationQuarter:

‘Als lifecycle-financier zijn wij verheugd om Manometric te ondersteunen bij de ontwikkeling en commerciële uitrol van hun innovatieve platform voor 3D-geprinte hand- en polsbraces. In de nabije toekomst profiteren ook artrosepatiënten met andere aandoeningen van ortheses die perfect passen. Dat betekent een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven voor ontzettend veel patiënten.’

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Fleur Rooker

Fleur Rooker

Investment Manager InnovationQuarter Capital
Nieuwsbrief