Energietransitiefonds Rotterdam verstrekt € 5 miljoen leningsfaciliteit voor innovatieve recyclingfabriek Pryme
Gisteren op ons InnovationQuarter Jaarevent hebben we de investering in Pryme op het podium bekendgemaakt. Pryme N.V. (‘Pryme’) heeft een leningsfaciliteit van € 5 miljoen opgehaald bij het Energietransitiefonds Rotterdam (ETFR). Deze faciliteit stelt Pryme in staat om de productiecapaciteit van haar geavanceerde pyrolyse fabriek op te schalen en voorbereidingen te treffen voor de bouw van een tweede fabriek op commerciële schaal. Hiermee draagt Pryme substantieel bij aan recyclen van plastic afval en de wereldwijde verlaging van de CO2-impact.
V.l.n.r. Reinaud Struycken (InnovationQuarter/Energietransitiefonds Rotterdam, Christopher Hervé (Pryme), Markus Flick (InnovationQuarter)
Twee derde van het plastic afval wordt niet gerecycled
De noodzaak voor innovatie in plastic recycling is duidelijk. Wereldwijd blijft de productie van plastic exponentieel groeien, van 1,5 miljoen ton in 1950 tot 359 miljoen ton in 2018. Het merendeel van dit plastic afval wordt niet gerecycled, wat resulteert in aanzienlijke milieuschade. Momenteel wordt in Europa ruim twee derde van het plastic afval niet gerecycled. De EU heeft maatregelen ingesteld om tegen 2030 nieuwe plasticproducten een minimum aan gerecycled materiaal te laten bevatten. Nederland streeft ernaar om in 2050 100% van de grondstoffen te recyclen.
Pryme heeft in Rotterdam op het terrein van PlantOne in de Botlek een revolutionaire demonstratiefabriek gebouwd die jaarlijks tot op 40.000 ton afvalplastic omzet naar 30.000 ton Liquid Plastic Waste (LPW), ook wel pyrolyse olie genoemd. Deze LPW wordt verder verwerkt door olieverwerkende bedrijven tot onder andere nafta, dat dient als grondstof voor nieuw plastic met 100% gelijkwaardige eigenschappen als van fossiele plastics.
Opschalen naar industrieel niveau in plastic recycling
In 2008 startte Pryme als onderzoeksproject en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de circulaire economie. De demofabriek in Rotterdam is de laatste opschalingsstap naar een grootschalige industriële fabriek. Pryme heeft daartoe de waardeketen opgebouwd van inkoop van afvalplastics tot afname van haar pyrolyse-olie door multinationale ondernemingen in het Rotterdamse havenindustrieel complex. Pryme is haar productie in 2024 gestart en schaalt deze voortgaand verder op. Gesteund door het Havenbedrijf Rotterdam en nu ook InnovationQuarter en diverse andere investeerders zal de verdere stap zijn naar de engineering van een of meerdere full-scale fabrieken op geschikte sites.
Het unieke pyrolyseproces van Pryme is minder gevoelig voor onzuiverheden in de afvalplasticstroom en is gebaseerd op een reactorontwerp met elektrische verwarmingselementen dat beter schaalbaar is dan soortgelijke pyrolyse concepten. Met deze investering kan Pryme haar productie opschalen naar industrieel niveau en een significante bijdrage leveren aan de vermindering van het gebruik van aardolie door het hergebruik van afvalplastic.
Chris Hervé, CEO van Pryme:
“Deze leningsfaciliteit van Energietransitiefonds Rotterdam is een belangrijke mijlpaal voor Pryme. Het stelt ons in staat om onze productie te verhogen en onze plannen voor een tweede fabriek te versnellen. Dit brengt ons een stap dichter bij onze missie om een duurzame oplossing te bieden voor het wereldwijde plastic afvalprobleem.”
InnovationQuarter heeft Pryme eerder ondersteund bij de aanvraag van de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) subsidie en geholpen bij het vinden van een geschikte locatie en de succesvolle vestiging bij PlantOne.
InnovationQuarter is fondsbeheerder van het Energietransitiefonds Rotterdam. Erik van der Zant, Hoofd Investeren bij InnovationQuarter, licht toe:
“De investering in Pryme sluit perfect aan bij de doelstellingen van het Energietransitiefonds Rotterdam. Wij willen de CO2-impact van alle in de gemeente ontplooide activiteiten – met een bijzondere aandacht voor het havenindustrieel complex – verlagen en met innovaties de haven van Rotterdam positioneren als een leidend centrum voor plastic recycling. Pryme’s technologie maakt van afvalplastic een waardevolle, herbruikbare grondstof voor de industrie. Het draagt daarmee bij aan de verlaging van de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen van de Rotterdamse industrie en reductie van (fossiele) CO2 emissies in onze regio en Nederland.”
Deze samenwerking versterkt de relatie tussen InnovationQuarter en Pryme, gericht op het bevorderen van duurzame initiatieven in de regio Rotterdam.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.