Terug naar overzicht

Serious gaming komt in een serieuze stroomversnelling dankzij 5G-technologie

CRAFT Education is een voorloper op het gebied van innovatieve lesprogramma’s voor de maakindustrie. Samen met The Barn, een ervaren speler in de wereld van serious gaming en een bewezen track record bij klanten als de Nationale Politie en ASML, ontwikkelen zij samen een VR-training. Omdat fabrieken voortdurend investeren in nieuwe productiemachines, moeten medewerkers steeds worden bijgeschoold. Voorheen gebeurde dit op locatie, maar dat is een kostbare aangelegenheid. Met behulp van 5G-technologie kan een groot deel van de training nu plaatsvinden in een virtuele omgeving, waarbij medewerkers op afstand getraind kunnen worden.

Delft als broedplaats voor Serious Gaming

The Barn, een Delfts bedrijf, maakt gebruik van zogenaamde Serious Games om een breed scala aan doeleinden te bereiken. De term Serious Gaming verwijst naar het gebruik van spellen en simulaties om bepaalde resultaten te bereiken. Het concept Serious Gaming is uitvoerig onderzocht aan de Technische Universiteit Delft, waar onderzoek is gedaan naar onder meer de effectiviteit van virtual reality bij het behandelen van hoogtevrees, het trainen van dijkbewakers met computergames, en het beter afwegen van belangen als je met alle betrokkenen in een simulatie complexe besluitvormingsprocessen nabootst. Dit heeft geleid tot het ontstaan van diverse bedrijven in de regio Delft die zich hebben gespecialiseerd in deze tak van sport. 5G-technologie opent de deur naar nieuwe mogelijkheden die de markt voor hun producten verder vergroot. 

Craft Education en The Barn staan voor innovatie

Bij The Barn werken ze sinds 2011 om bedrijven zoals CRAFT Education te helpen bij het implementeren van de nieuwste technologieën. In een recent project hebben ze bijvoorbeeld samengewerkt om een VR-training te ontwikkelen die medewerkers leert hoe ze effectief kunnen samenwerken met robots op de werkvloer. Hoewel de technische mogelijkheden vrijwel onbegrensd zijn, is er één belangrijk nadeel: er is vaak een krachtige, kostbare computer nodig met complexe software. Helaas zijn bestaande 4G-verbindingen vaak te traag om deze software op afstand in de cloud te laten werken. 

Grenzen verleggen en mensen virtueel bij elkaar brengen

Met behulp van 5G-technologie overwinnen we deze beperkingen. Dit heeft ertoe geleid dat het nu mogelijk is om met alleen een VR-bril op de trainingslocatie, zonder de noodzaak van een krachtige computer, de training te kunnen volgen. Dit maakt de opleiding toegankelijk en schaalbaar voor veel bedrijven. Trainingen kunnen straks wereldwijd worden gegeven.  

Met deze video willen we ondernemers, wetenschappers en overheden inspireren en uitnodigen om samen te werken aan de ontwikkeling van technologieën van de toekomst. Zo kunnen we de wereld blijven verbazen en de grenzen blijven verleggen. 

Subsidie en ondersteuning voor 5G-experimenten

Meer weten over deze interessante case en over de subsidieregeling rondom de 5G-faciliteit bij Do IoT Fieldlab? Lees er alles over op de website van Do IoT. Ben jij benieuwd hoe je kunt experimenteren met de nieuwste 5G-technologie? We hebben in Zuid-Holland meerdere testlocaties voor 5G-technologie: DoIoT, Unmanned Valley, The Green Village en (binnenkort) Tomatoworld. Download de 5G-gids om helemaal up-to-date te zijn. 

Voor bedrijven die 5G-innovaties in Zuid-Holland willen ontwikkelen en testen is hulp beschikbaar in de vorm van subsidie, matchmaking en expertise. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Jos Maccabiani

Senior Business Developer Digital Technology